Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Γ. Πανούσης: Για το μεταναστευτικό εγώ θα έσπαγα το Σένγκεν




“Εγώ θα έσπαγα το Σένγκεν για το μεταναστευτικό”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης και πρόσθεσε “αλλά μιλάω ως Γιάννης Πανούσης, μην παρεξηγηθώ”.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Βήματος» αναφορικά με το θέμα των μεταναστών της Αμυγδαλέζας ανέφερε ότι “όσοι είναι άσυλο, δεν μπορεί να είναι μέσα. Όσοι είναι 6μηνο, 18μηνο, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, αυτοί οι άνθρωποι θα δηλώσουν σε ποια περιοχή θα μένουν, θα βάλουμε περιοριστικούς όρους, 1η και 15 του μηνός να παρουσιάζονται στην αστυνομία και στην παραβίαση των περιοριστικών όρων, θα συλλαμβάνονται”.

Eπιπλέον διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουν ανοίξει όλους τους φακέλους. “Θα τους δούμε όλους τους φακέλους”, τόνισε.

“Σε όλη την Ελλάδα είναι 4.500, αλλά δεν νομίζω πως θα απελευθερωθούν όλοι, γιατί υπάρχουν και άλλες κατηγορίες, μπορεί να εκκρεμεί κάτι ποινικό. Εδώ όλο το ζήτημα είναι η Ευρώπη, δεν είναι τα εσωτερικά μας”, είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο “μπορούμε να λύσουμε το θέμα του Δουβλίνο 2,3,4,5 ή να σπάσουμε το Σένγκεν; Εγώ θα έσπαγα το Σένγκεν, αλλά μιλάω ως Γιάννης Πανούσης, μην παρεξηγηθώ. Εφόσον η Ευρώπη δεν θέλει να μας στηρίξει, απλώς μας δίνει λεφτά, για να υποστούμε εμείς όλες τις κοινωνικές και λοιπές συνέπειες πολέμων και εμφυλίων, που δεν φταίμε, θα πρέπει να μοιραστούμε αυτά τα ρεύματα. Εάν δεν θέλει, εγώ θα άνοιγα τα σύνορα, να πάνε 500.000 σε άλλες χώρες, να δούμε πόσο θα ευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη γι’ αυτό”.

Eξάλλου σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι "σταδιακά κι έπειτα από ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, αφού δώσουν διευθύνσεις διαμονής και θα έχουν και περιοριστικούς όρους" θα αφεθούν ελεύθεροι από τα κέντρα κράτησης οι κρατούμενοι μετανάστες.

"Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει μια επιτροπή για την κατηγοριοποίηση" σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός και προσθέτει: "Είναι άλλο πράγμα αυτοί που ζητούν άσυλο. Δεν μπορούν να είναι μέσα. Είναι άλλο πράγμα τα παιδιά και οι γέροι. Προσπαθούμε ήδη να βρούμε δομές για να πάνε τα παιδιά, οι υπερήλικοι, οι άρρωστοι. Είναι άλλο πράγμα αν κάποιος έχει πέσει στη χώρα του θύμα βασανιστηρίων, αν υπάρχουν οικογένειες... Πρέπει να δούμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να ξεκινήσει σιγά σιγά να αδειάζει για συμβολικούς λόγους η Αμυγδαλέζα. Το ίδιο θα κάνουμε και στα άλλα κέντρα. Έχουμε συνολικά 4.500 κρατουμένους σε διάφορα σημεία της χώρας, από την Κόρινθο μέχρι το Παρανέστι, τη Μυτιλήνη και αλλού. Όλα αυτά πρέπει να μετατραπούν σε κέντρα ανοικτής φιλοξενίας", σημειώνει ο κ. Πανούσης.

Σχετικά με τα χθεσινά γεγονότα στην Αμυγδαλέζα, δηλώνει: «Η εύκολη απάντηση θα ήταν ότι αυτοί είναι εγκληματοειδείς τύποι και βρήκαν την ευκαιρία να βάλουν φωτιά και να προσπαθήσουν να αποδράσουν. Αυτή είναι η εύκολη απάντηση, αλλά εγώ, ως εγκληματολόγος, δεν σκέφτομαι έτσι. Είναι φυσικό κάποιοι άνθρωποι, όταν τους λες ότι κλείνει αυτό το κέντρο και σιγά σιγά θα φύγουν -γιατί σιγά σιγά θα φύγουν και όχι σε μια μέρα για να είμαστε σαφείς- αυτοί να λένε "θα φύγω τώρα". Δεν πέτυχε η απόπειρα απόδρασης, σβήστηκαν οι φωτιές, σήμερα πάνε οι Γιατροί του Κόσμου για να τους εξετάσουν, να δώσουν φάρμακα. Από χθες μεταφέρθηκαν επίσης στις εγκαταστάσεις καινούργιοι θερμοσίφωνες, αερόθερμα, ρουχισμός, τρόφιμα. Δείχνουμε από την πρώτη ημέρα ποιο είναι το πρόγραμμά μας. Αν τώρα θέλει κάποιος να παραβιάσει τον νόμο, είτε τώρα το κάνει είτε μετά, όταν αφεθεί ελεύθερος, θα επιστρέψει. Δεν υπάρχει η έννοια του "βγείτε όλοι, κάντε ό,τι θέλετε"».

"Πρώτα θα ελεχθούν..."

Εξάλλου ο υπουργός μιλώντας στο "Mega" υποστήριξε ότι "πρώτα θα ελεγχθούν και μετά θα απελευθερωθούν οι μετανάστες στην Αμυγδαλέζα".

Επιπλέον ανέφερε ότι "στο κέντρο κράτησης δεν είχα πάει. Δεν είχα δηλαδή άμεση επαφή. Είδα πράγματα τα οποία επαναλαμβάνω σε ταινία πριν από την αμερικάνικη επανάσταση θα μπορούσες να τα δει. Δηλαδή άνθρωποι πάνω στα κάγκελα να φωνάζουν freedom, η τροφή να μην είναι επαρκής για τίποτα όχι για την επιβίωσή τους, οι χώροι -δεν λέω δωμάτια- στους οποίους στεγάζονται είναι για 2 άτομα, στεγάζονται τέσσερις και όχι με όρους υγιεινής, έχουμε προβλήματα γιατρών, σύτισσης, ρουχισμού. Ήδη από χθες διορθώσαμε θερμοσίφωνα, αερόθερμα, κοιτάμε να δώσουμε ρουχισμό, να αυξήσουμε την τροφή, διότι δεν μπορεί να τους λες κάποια στιγμή θα τα φτιάξω", είπε ο υπουργός.


Πηγή: capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου