Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Κωνσταντοπούλου: Η Βουλή δεν είναι πλυντήριο σκανδάλων και νεκροταφείο διώξεων


Μεταξύ άλλων, η νέα Πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε την άμεση συγκρότηση επιτροπής για η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων αλλά και πρωτοβουλίες για το ζήτημα του χρέους.

Η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «πλυντήριο σκανδάλων» και «νεκροταφείο ποινικών δικογραφιών», διακήρυξε η Ζωή Κωνσταντόπουλου, μετά την εκλογή της στη θέση της Προέδρου της Βουλής, με 235 ψήφους.

Ανακοίνωσε ότι η Βουλή θα προβεί στην αλλαγή του κανονισμού ώστε να εγγυηθεί τη νομιμότητα και τη διαφάνεια με εξέταση όλων των υποθέσεων που διαβιβάζονται από τη Δικαιοσύνη, όποιον και αν αφορούν.

Επισήμανε ότι θα συγκροτήσει άμεσα επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και θα ηγηθεί η ίδια αυτής της προσπάθειας.

Τόνισε δε ότι η Βουλή θα αναλάβει πρωτοβουλίες στη διεκδίκηση της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους χρέους και τη σύνδεσή του με ρήτρα ανάπτυξης.

Χαρακτήρισε άστοχη και αβάσιμη τη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι κάθε χώρα κοιτάζει τα του οίκου της – αναφορικά με την υπόθεση Siemens-Χριστοφοράκου – επικαλούμενη διεθνείς υποχρεώσεις εντός της Ε.Ε.

Συνεχίζοντας, η κ. Κωνσταντόπουλου έκανε λόγο για την πρώτη μετα-μνημονιακή Βουλή που καλείται να γράψει ιστορία και να αποδείξει ότι η δημοκρατία και η λαϊκή κυριαρχία εξακολουθούν να είναι κυρίαρχες σε όλη την Ευρώπη και δεν υποτάσσονται σε συμφέροντα που αντιστρατεύονται στην κοινωνική ευημερία και προκοπή.

Τέλος, απηύθυνε και προτροπές προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, λέγοντας ότι αυτοί θα πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα.

Τους κάλεσε να προσέρχονται και να απαντούν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελεγχου, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα εκφυλισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας όπως τα κατεπείγοντα νομοσχέδια, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τροπολογίες εκπρόθεσμες ή άσχετες με τα νομοσχέδια.

Αντίδραση από ΝΔ

Η τοποθέτηση της κ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσε ήδη την αντίδραση της ΝΔ, παρότι ανήκε στα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητά της.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης κατηγορεί τη νέα πρόεδρο της Βουλής ότι «με τον τρόπο ομιλίας της από Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επέλεξε να μετατραπεί σε κομματάρχη».



Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου