Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ανταλλαγή, όχι διαγραφή του χρέους, ζητά η Ελλάδα από τους εταίρους



Όπως δήλωσε στους «Financial Times» ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, η Ελλάδα θα προτείνει την έκδοση ενός τύπου ομολόγου που θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη και θα προορίζεται για αντικατάσταση των ευρωπαϊκών δανείων διάσωσης, και ενός δεύτερου που θα αντικαθιστά τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Στροφή της ελληνικής κυβέρνησης από το αίτημα για διαγραφή μέρους του χρέους προς μια πρόταση ανταλλαγής αυτού με νέα ομόλογα που θα συνοδεύονται από ρήτρα ανάπτυξης, ανήγγειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην κλειστή συνάντηση με παράγοντες του Σίτι στο Λονδίνο, το βράδυ της Δευτέρας.

Την ώρα της συνάντησης αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα των «Financial Times» συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στην οποία αποκάλυπτε την αλλαγή προσέγγισης στη διαχείριση του χρέους. Ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί στη βρετανική οικονομική εφημερίδα ότι θα ζητηθεί ένα «μενού ανταλλαγών χρεογράφων», μεταξύ των οποίων και δύο τύποι νέων ομολόγων.

Ένα εξ αυτών θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη και θα προορίζεται για αντικατάσταση των ευρωπαϊκών δανείων διάσωσης, ενώ ένα δεύτερο περιγράφηκε ως «αέναο ομόλογο» (perpetual bond) και θα αντικαθιστά τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Τις προτάσεις αυτές ανέπτυξε και στη συνάντηση με τους περισσότερους από 100 εκπροσώπους επενδυτικών οίκων, επενδυτικών τραπεζών και ειδικών στις αγορές χρέους και μετοχών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται σε «έξυπνη μηχανική χρέους» η οποία αποσοβεί την ανάγκη χρήσης του όρου «κούρεμα», που είναι πολιτικά μη αποδεκτή στη Γερμανία και την υπόλοιπη ευρωζώνη. Oι FT σχολιάζουν πάντως ότι εξακολουθεί να υφίσταται βαθύς σκεπτικισμός σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδίως στο Βερολίνο, για τη νέα τακτική της ελληνικής κυβέρνησης και τις εκκλήσεις της για τερματισμό της λιτότητας.

Πρόγραμμα γέφυρα με ρευστότητα για τις τράπεζες

Γίνεται επίσης αναφορά σε επιδίωξη εξασφάλισης ενός «προγράμματος γέφυρας» τεσσάρων μηνών, από τώρα έως την 1η Ιουνίου, στο πλαίσιο του οποίου η ΕΚΤ θα υποσχεθεί να κρατήσει ζωντανό το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα παρέχοντας ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους. Αντί για τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της δόσης που εκκρεμεί, η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει μόνο 1,9 δισεκατομμύρια, λέει ο κ. Βαρουφάκης στην εφημερίδα, ποσό που αντιστοιχεί στα κέρδη της ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων μετά από τη διάσωση του 2010.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει «πρόκληση για τη δημοκρατία» τη θέση ότι η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από την υπογραφή της προηγούμενης σε προγράμματα που δεν έχουν λειτουργήσει. «Έχουμε το μειονέκτημα ότι είμαστε άπειροι […] Αλλά έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας στον διάβολο ακόμα και δε σχεδιάζουμε να το κάνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που ποτέ δε χρηματοδοτήθηκε από τους ολιγάρχες», είναι τα λόγια του κ. Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός σημειώνει ότι θα προτείνει τη διατήρηση ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος της τάξης του 1% με 1,5% του ΑΕΠ, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα εκπληρώσει όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις για τις δημόσιες δαπάνες.

Προσθέτει ότι η κυβέρνηση θα στοχεύσει τους πλούσιους Έλληνες που δεν έχουν καταβάλλει το μερίδιο που τους αναλογεί σε φόρους. «Θέλουμε να θέσουμε ως προτεραιότητα πρώτα το κεφάλι και μετά την ουρά του ψαριού», λέει χαρακτηριστικά. Μιλά επίσης για πλήγμα στη στενή σχέση των υπενδεδυμένων συμφερόντων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα που εμποδίζουν τη δημιουργικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ελευθερία και τη δημοκρατία. «Αντιμετωπίζουμε σοβαρά τις μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στη συνάντηση με τους παράγοντες του Σίτι ο έλληνας ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι τα όποια προβλήματα ρευστότητας θα αντιμετωπιστούν, ενώ τάχθηκε υπέρ της έκδοσης εντόκων γραμματίων, αμφισβητώντας το όριο των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που θέτει η τρόικα.

Επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα ήταν μέχρι τώρα εξαρτημένη από τις δόσεις του δανειακού προγράμματος σαν ναρκομανής, σημειώνοντας ως προς αυτό, όπως και στο Παρίσι, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να περάσει στη φάση στέρησης («cold turkey»).

Τόνισε ότι η κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόθεση σύγκρουσης με τους εταίρους, προσθέτοντας πάντως ότι δεν υπάρχει και διάθεση να υποκύψει η κυβέρνηση ως προς την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που υποστηρίζει. «Πυροβολήστε μας», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας που ενδεχομένως να διαφωνούν.

Ιδιωτικοποιήσεις

Μεταξύ των πολλών ερωτήσεων που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών ήταν και αυτές περί των προθέσεων της κυβέρνησης αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις. «Δεν είμαστε δογματικοί», απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Απέκλεισε πάντως τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, ενώ για τον ΟΣΕ είπε ότι ως ζημιογόνο θα τον πουλούσε και έναντι ενός ευρώ αν δίνονταν εγγυήσεις για έργα.

Είπε για ακόμα μία φορά ότι δε θα γίνει διαπραγμάτευση με την τρόικα υπό το παρόν σχήμα της, αλλά με τους επιμέρους θεσμούς. Υπερασπίστηκε, εξάλλου, την απόφαση επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, λέγοντας μεταξύ άλλων πως έτσι θα αυξηθεί η ζήτηση στην αγορά και πρόσθεσε ότι οι μαζικές απολύσεις δε συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Οι απόψεις για την αίσθηση που άφησε η ενημέρωση από τον κ. Βαρουφάκη στα στελέχη του Σίτι διίστανται. Η στάση ορισμένων εκ των παρισταμένων περιγράφηκε από ανθρώπους που βρίσκονταν εντός της αίθουσας ως «επιφυλακτική». Κάποιοι επίσης φέρονται να απέρριψαν τις θέσεις του κ. Βαρουφάκη σχολιάζοντας ότι δύσκολα θα γίνονταν αποδεκτές από τους εταίρους και πιστωτές, ενώ ακούστηκε ακόμα και ο υποτιμητικός χαρακτηρισμός «γελωτοποιοί».

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, παρόντες περιέγραψαν μία θετική υποδοχή στα λεγόμενα του υπουργού, κάνοντας λόγο για «ανακούφιση» από το γεγονός ότι η κυβέρνηση πιέζει για την αναδιάρθρωση χρεών προς τους επίσημους και όχι τους ιδιώτες πιστωτές. Θετικά σχολιάστηκε επίσης η δηλωθείσα αποφασιστικότητα να δοθεί έμφαση στην πάταξη της διαφθοράς και στην ανάπτυξη τόσο της Ελλάδας όσο και της υπόλοιπης ευρωζώνης.

Ζήτημα ημερών η συμφωνία;

Ο κ. Βαρουφάκης παραχώρησε επίσης συνέντευξη στο Channel 4 με την οποία εξέφρασε την πεποίθηση πως μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων είναι ζήτημα ημερών και ότι αυτή θα αποδείξει πως η Ελλάδα μπορεί να παίζει εντός των κανόνων με τρόπο που βάζει στην άκρη την ελληνική κρίση μια και καλή. Σημείωσε επίσης ότι βρέθηκε κοινό έδαφος με τον Βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όσμπορν, με τον οποίο είχε συνάντηση το πρωί της Δευτέρας. «Έχουμε μια αποφασιστικότητα να βάλουμε τέλος στον παρατεταμένο κύκλο προσποίησης που έχει καταστήσει την Ελλάδα κακοφορμισμένη πληγή στο πλευρό της ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.

Μιλώντας δε στο BBC, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης με τους επενδυτές του Σίτι, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το χρέος. «Ήρθα σε αυτή τη συνάντηση, όπως και στις συναντήσεις με ομολόγους μου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με αριστερή καρδιά και μια αφηγηματική που θα μπορούσε να προέρχεται απευθείας από το εγχειρίδιο ενός δικηγόρου χρεοκοπίας», σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης.

Νωρίτερα, οι δηλώσεις του Τζορτζ Όσμπορν μετά τη συνάντησή του με τον κ. Βαρουφάκη με τις οποίες είπε ότι προτρέπει τον έλληνα ομόλογό του να επιδείξει υπευθυνότητα και την ευρωζώνη να βρει ένα καλύτερο σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης, ερμηνεύθηκε από τους βρετανούς σχολιαστές ως προτροπή προς τις δύο πλευρές να τα βρουν μεταξύ τους.

Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου