Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Συνομιλία Τσίπρα - Μέρκελ


Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 50 λεπτών είχαν το απόγευμα της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας με την Άγκελα Μέρκελ, εν όψει του αυριανού Eurogroup και στον απόηχο της σκληρής στάσης που φαίνεται να τηρεί το Βερολίνο απέναντι στο αίτημα που υπέβαλε η Αθήνα, όπως η στάση αυτή εκφράστηκε από τον Β. Σόιμπλε και από τον εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο EuroWorking Group.

Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός στο twitter, η συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο έγινε σε "θετικό κλίμα και στην κατεύθυνση μιας αμοιβαίας επωφελους λύσης για Ελλάδα & Ευρωζώνη".

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κάποιοι προσπαθούν να επηρεάσουν αρνητικά τις εξελίξεις και ότι μέρος της γερμανικής κυβέρνησης βρίσκεται απέναντι στον ελληνικό λαό, με ευθύνη του κ. Σόιμπλε, την ώρα που πληροφορίες από Γαλλία, Ιταλία και άλλους υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρουν ότι βλέπουν θετικά την ελληνική πρόταση με σκοπό να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Είναι φανερό ότι όσοι αντιδρούν, σε εσωτερικό και εξωτερικό, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι όλοι όσοι, στο πρόσφατο παρελθόν, συνέπραξαν σε συμφωνίες που στραγγάλισαν τον ελληνικό λαό και απείλησαν τη συνοχή της Ευρωζώνης, σχολίαζαν οι κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι "πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πολιτικό παιγνίδι".

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως "επί της ουσίας η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη μπει στη διαπραγμάτευση και προσπαθεί να προκαταβάλει αποφάσεις του Eurogroup πιέζοντας τους εταίρους", στέλνοντας το μήνυμα πως "η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα, ούτε και δίνει".

Επεσήμαιναν, παράλληλα, πως "για πρώτη φορά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων τίθεται με τον πιο επίσημο τρόπο η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης" και γίνεται αναφορά "στην 'κοινωνική δικαιοσύνη' προκειμένου για απαλυνθεί 'το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσας κρίσης' ".

"Η ελληνική κυβέρνηση κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για να καταλήξει σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους", πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας πως "μόνο μια τέτοια συμφωνία εγγυάται, από τη μια μεριά, το μέλλον του ελληνικού λαού, και από την άλλη, τη σταθερότητα της Ευρωζώνης".

"Είμαστε βέβαιοι ότι η κινητοποίηση του λαού μας σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές φωνές της νηφαλιότητας, θα εξασφαλίσουν την τελική επικράτηση της κοινής λογικής. Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει δεκτά τελεσίγραφα" κατέληγαν οι πηγές της κυβέρνησης.

Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου