Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Οι δελφίνοι, ο Καραμανλής και ο Σαμαράς



Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέστρεψε στην εποχή των «μυστικών δείπνων» και των «δημοσίων γευμάτων», με τη διαδοχή να είναι σε αναμονή.

Υπό τη σκιά των σεναρίων για έναρξη των διαδικασιών διαδοχής στην ηγεσία της ΝΔ, η οποία θα ξεκινήσει, όπως εκτιμάται εάν επέλθει συμβιβασμός της κυβέρνησης με τους εταίρους και πιστωτές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέστρεψε στην εποχή των «μυστικών δείπνων» και των «δημοσίων γευμάτων».

Βασικό μενού των συναντήσεων δεν είναι άλλο από αυτό της ηγεσίας και στο επίκεντρο είναι ο νυν πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς και το πολιτικό του μέλλον, το οποίο πολλοί προβλέπουν μαύρο, καθώς ήδη έχουν αρχίσει τις συζητήσεις για τη διάδοχη κατάσταση.

Το εκλογικό αποτέλεσμα και η μεγάλη ήττα της ΝΔ δημιούργησε το κατάλληλο υπόβαθρο για να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των βουλευτών και στελεχών, να γεφυρωθούν αντιθέσεις ετών και να λυθούν παρεξηγήσεις, ενώ παρατηρούνται και οριζόντιες συνεννοήσεις.

Στο επίκεντρο της ζύμωσης είναι αναμφίβολα ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που συνομιλεί με πάρα πολύ κόσμο τελευταία και δίνει την εντύπωση ότι είναι παρών και πως χωρίς τη δική του συγκατάθεση και το δικό του νεύμα δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Όσο για τον ίδιο, αυτή τη στιγμή με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει καμία διάθεση επιστροφής και ανάληψης της ηγεσίας, χωρίς να αποκλείεται τίποτα για το μέλλον, ειδικά εάν υπάρξει μεγάλη κρίση στη χώρα.

Η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών και στελεχών συμφωνεί ότι ήδη εμφανίζεται κουρασμένος ο Αντ. Σαμαράς και στη συνείδηση των περισσοτέρων είναι ακυρωμένος και η αποχώρησή του από την ηγεσία, πρέπει να θεωρείται ως αναγκαία συνθήκη αναζωογόνησης, όπως λέγεται, της ΝΔ και ευρύτερα της παράταξης.

Σε αυτό το κλίμα στην κεντροδεξιά, έξω από τα τείχη της ΝΔ, αρχίζουν και κινούνται στους ρυθμούς της διαδοχής του Αντ. Σαμαρά και της «επόμενης ημέρας» στη ΝΔ. Έτσι, δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές πολλών στελεχών για τη φράση του Αντ. Σαμαρά ότι αυτός πολεμιέται όπως και οι προηγούμενοι πρόεδροι από διάφορα παράκεντρα για να τεθεί η ΝΔ στη δίνη της αμφισβήτησης για να διευκολυνθεί η κυβέρνηση.

Αυτή η εξήγηση δεν γίνεται πιστευτή από την πλειονότητα των στελεχών, αν και για τον Αντ. Σαμαρά και την ηγετική του ομάδα, είναι το οχύρωμά του για να παραμείνει στην εξουσία, όσο περισσότερο μπορεί.

Όλοι συμφωνούν στο αυτονόητο και αυτό που όλοι αναγνωρίζουν στο κόμμα: ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας. Μέχρι στιγμής πολλά είναι τα ραντεβού, οι συνάξεις και οι συζητήσεις, με πρωταγωνιστές την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που είναι και οι βαρόνοι του κόμματος στην παρούσα φάση, καθώς ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως αποκάλυψε το thetoc.gr εδώ και μέρες, κλείδωσε για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι δυο τους έχουν συναντηθεί και συζητήσει πολλά για την επόμενη μέρα, ενώ υπάρχουν και επαφές της νεώτερης γενιάς με βουλευτές και στελέχη, όπως του Νίκου Δένδια, του Ευριπίδη Στυλιανίδη που έκανε και ηχηρή ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση με επίθεση στον Αντ. Σαμαρά και το δόγμα του σοκ που εφήρμοσε, του Μάκη Βορίδη και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι δυο πρόσωπα με αντίθετη ιδεολογικοπολιτική κατεύθυνση, ο Μ. Βορίδης και ο Κ. Μητσοτάκης αποτελούν, τμήμα της νέας ηγετικής ομάδας υπό τον Αντ. Σαμαρά. Και εάν για τον Μ. Βορίδη είναι μια φυσιολογική εξέλιξη να αποτελεί το νέο σκληρό «σαμαροφύλακα» ευελπιστώντας στην «πολιτική κληρονομιά» του Αντ. Σαμαρά, για τον Κ. Μητσοτάκη ήταν έκπληξη για πολλούς η αποδοχή της θέσης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, καθώς τον αφήνει πίσω στη μάχη της διαδοχής, όπως λένε πολλοί.

Παρά τα πολλά ραντεβού των τελευταίων ημερών δεν έχει επέλθει συμφωνία κορυφής για τα μελλούμενα και ειδικά για όσα σχετίζονται με τη διαδοχή και δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων για κοινή δράση στο εσωτερικό της ΝΔ.

Αυτή η αδυναμία συμφωνίας των στελεχών, δίνει το δικαίωμα στον Αντ. Σαμαρά να λέει ότι δεν τον αμφισβητούν. Ως εκ τούτου η μόνη συμφωνία που καταγράφηκε είναι ότι δεν πρόκειται να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση στην εσωκομματική σκακιέρα αν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα η κατάσταση στη χώρα με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές. «Ας λήξει αυτή η υπόθεση που αφορά το μέλλον της Ελλάδας και μετά εμείς τα βρίσκουμε σε 48 ώρες» λένε.

Σε αυτό το κλίμα, και ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο της βουτιάς στην επετηρίδα και της αναζήτησης του 35άρη ή 40άρη της ΝΔ, όπως τους Κώστα Μπακογιάννη, Απόστολο Τζιτζικώστα και Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, ορισμένοι βλέπουν στο πρόσωπο του απερχόμενου προέδρου της Βουλής, Β. Μεϊμαράκη, τον μεταβατικό ηγέτη της κεντροδεξιάς παράταξης. Ως εκ τούτου ο ρόλος που θα διαδραματίσει το επόμενο διάστημα θα είναι σημαντικός και για πολλούς αποτελεί σημείο αναφοράς στη ΝΔ λόγω και του γεγονότος ότι αυτή την περίοδο έχει απήχηση και έχει καταφέρει να διατηρήσει τις ισορροπίες.

Σταθερές δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι το παιχνίδι έχει ξεκινήσει…


Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου