Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Σε εγρήγορση για τα κρούσματα ιλαράς και ερυθράς σε Κροατία και Σλοβενία



Αυξημένα κρούσματα ιλαράς και ερυθράς σε Σλοβενία και Κροατία έχουν οδηγήσει την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ να στείλουν οδηγίες επιτήρησης στους γιατρούς.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Καταρχάς, σύμφωνα με το έγγραφο που απέστειλε το γραφείο επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ στους γιατρούς της χώρας, ζητείται να ελέγχουν την εμβολιαστική κάλυψη όλων των παιδιών και να ενημερώνουν το γραφείο  για όλα τα επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα ιλαράς και ερυθράς.

Επίσης στο έγγραφο τονίζεται ότι στόχος της ΠΟΥ είναι η εκρίζωση της ιλαράς και της ερυθράς από την Ευρώπη ως το 2020 και την παγκόσμια μείωση κατά 95% της θνησιμότητας παγκοσμίως από τα νοσήματα αυτά.

Πιο σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι ο εμβολιασμός του 95% των παιδιών και η αναμνηστική δόση σε περιφερειακό επίπεδο.

Τα συμπτώματα που αναφέρονται ως ύποπτα για ιλαρά είναι ο βήχας ή καταρροή ή επιπεφυκίτιδα, ο υψηλός πυρετός και το χαρακτηριστικό κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα. Για την ερυθρά τα αντίστοιχα συμπτώματα είναι το εξάνθημα με διόγκωση των λεμφαδένων και οι αρθραλγίες.


Πηγή : iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου