Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ουκρανία: Αποσύρει τα βαρέα όπλα ο κυβερνητικός στρατός




Μητροπούλου Ειρήνη

Μιλά στο ΒΗΜΑ ο Αλεξάντερ Τζ. Μότιλ, Ουκρανοαμερικανός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αρχίζουν σήμερα Πέμπτη την απόσυρση των βαρέων όπλων από τα πεδία των μαχών με τους φιλορώσους αποσχιστές, ανακοίνωσε το Κίεβο.

Αυτή ήταν μία από τις πιο σοβαρές, αμοιβαίες, δεσμεύσεις για την εκεχειρία. Αλλά οι αυτονομιστές δεν έχουν συμμορφωθεί, πρόσθεσε η ουκρανική κυβέρνηση.

Σημαίνει αυτό ότι ο Πούτιν κερδίζει τον πόλεμο στα ανατολικά;

«Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, όσο φαίνεται, επειδή η νίκη σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε πλευρά», λέει στο ΒΗΜΑ ο Αλεξάντερ Τζ. Μότιλ, Ουκρανοαμερικανός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Rutgers, στις ΗΠΑ.

«Μια ρωσική νίκη θα μπορούσε να πάρει μία από δύο μορφές: εδαφική επέκταση σε μεγάλα τμήματα της νοτιοανατολικής Ουκρανίας ή την επιβολή στην Ουκρανία μειονεκτικών όρων ειρήνης. Θα μπορούσε να πάρει και τις δύο μορφές. Αλλά δεν έχει συμβεί, ούτε είναι πιθανό να συμβεί», εκτιμά ο Μότιλ.

«Οτιδήποτε λιγότερο από μια τέτοια νίκη ισοδυναμεί με ήττα για την Ρωσία. Οι δυτικές κυρώσεις κάνουν ήδη κακό στην οικονομία της, και αποξενώνουν τους συμμάχους της στο «εγγύς εξωτερικό». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χάνει, αν δεν καταφέρει μια πολύ μεγάλη νίκη.

Αντιθέτως, η Ουκρανία θα νικήσει, αν δεν υποστεί μια πολύ μεγάλη ήττα. Αν αναχαιτίσει την ρωσική επιθετικότητα, θα αποδείξει ότι έχει την βούληση και την στρατιωτική ικανότητα να αποτρέψει το Κρεμλίνο, να σταματήσει τον Πούτιν και τους συμμάχους του στην ανατολική Ουκρανία, και να επιζήσει ως ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος», τονίζει ο Μότιλ.

«Η ισορροπία των δυνάμεων μπορεί να αλλάξει. Η Ρωσία θα μπορούσε να ρίξει εκατοντάδες χιλιάδες τακτικών δυνάμεων εναντίον της Ουκρανίας για να ανοίξει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία. Αλλά αυτό θα αυξήσει δραματικά τον παράγοντα κινδύνου για τον Πούτιν. Σε αυτή την περίπτωση, οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν μέχρι τέλους, θα προκύψει ένας πραγματικός εμφύλιος, και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προμηθεύσουν με όπλα τον κυβερνητικό στρατό.

Οι δυτικές κυρώσεις θα ενισχυθούν, και η Ρωσία θα αποκλειστεί από το διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT. Οι ρωσικές απώλειες, σε ανθρώπους, και χρήμα θα ήταν τεράστιες», προσθέτει ο Μότιλ.

«Παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν οδηγείται από ένα περίεργο όραμα για αποκατάσταση του μεγαλείου της Αγίας Ρωσίας, είναι αρκετά ρεαλιστής για να κατανοήσει ότι η προσπάθεια να ανατρέψει την Ουκρανία θα έχει τελικά ολέθριες συνέπειες για την Ρωσία, και για τον ίδιον.

Είναι, επομένως, πιθανό να διατηρήσει την στρατιωτική πίεση στην Ουκρανία, με τους αυτονομιστές να χτυπάνε μια εδώ και μια εκεί, να αποσύρονται, να ανασυντάσσονται, και, στη συνέχεια, να επαναλαμβάνουν τον κύκλο, με την ελπίδα να αποστραγγίσουν τους οικονομικούς, και στρατιωτικούς πόρους της Ουκρανίας.

Η κατάσταση στο μέτωπο είναι ένα στρατιωτικό αδιέξοδο που είναι επιβλαβές για την οικονομική βιωσιμότητα του θύλακα του Ντονμπάς (σσ οι αυτο-ανακηρυχθείσεις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ), και επωφελές για την ικανότητα της Ουκρανίας να επιβιώσει ως ανεξάρτητη πολιτική οντότητα.

Τέλος, όσο και αν οι Ουκρανοί είναι αριθμητικά το ένα τέταρτο των Ρώσων, αγωνίζονται για την πατρίδα τους. Τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική Ουκρανία, ξέρουν ότι αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία τους για να απελευθερωθούν από την αυτοκρατορική λαβή της Μόσχας.

Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει μια μεγάλη νίκη. Η Ουκρανία δεν μπορεί να υποστεί μια μεγάλη ήττα. Και αυτό σημαίνει ότι όσο περνάει ο καιρός η Ρωσία θα χάνει, και η Ουκρανία θα κερδίζει», εκτιμά ο συνομιλητής μας.

Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου