Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ελπίδες για θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ


Σημαντική ανακάλυψη που ευελπιστούν ότι θα συμβάλει καθοριστικά στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ, αλλά και άλλων εκφυλιστικών νόσων, πραγματοποίησε διεθνής ομάδα ερευνητών.

Από τη βρετανοσουηδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Structural & Molecular Biology προέκυψε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη-συνοδός που ανήκει στην ευρύτερη ομάδα πρωτεϊνών Brichos, η οποία παρεμβαίνει για να σταματήσει τη δράση των αμυλοειδών ινιδίων τα οποία στην ουσία είναι ο καταλύτης για τη ραγδαία εξέλιξη της νόσου.
Οι ερευνητές της ομάδας του Σάμουελ Κοέν του St. John's College του Κέιμπριτζ ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη της εν λόγω πρωτεΐνης θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα αναστέλλουν την εκφυλιστική διαδικασία που προκαλεί στα νευρικά κύτταρα η νόσος Αλτσχάιμερ.
Η πρωτεΐνη-συνοδός που ανακάλυψε η ομάδα του Κοέν δρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διπλώματος των πρωτεϊνών αποτρέπει τα λάθη που μπορεί να γίνουν σε αυτήν.
Οι λάθος διπλωμένες πρωτεΐνες (γνωστές ως αμυλοειδή ινίδια) που συσσωρεύονται και οι οποίες δεν διαλύονται ή διασπείρονται προκαλούν προβλήματα στο δίπλωμα και άλλων πρωτεϊνών, ωθώντας τις να δημιουργούν μεγαλύτερες δομές (ολιγομερή) που είναι τοξικές για τα νευρικά κύτταρα.
Μπλόκο
Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη-συνοδός της ομάδας Brichos δρα ακριβώς κατά τη δεύτερη φάση της διαδικασίας, δηλαδή δεν επιτρέπει στις αλυσίδες των αμυλοειδών ινιδίων να έρθουν σε επαφή και να πυροδοτήσουν έτσι την τοξική «αλυσιδωτή αντίδραση».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με εργαστηριακά δεδομένα, όταν η πρωτεΐνη-συνοδός της ομάδας Brichos έρθει σε επαφή με ένα αμυλοειδές ινίδιο, προσδένεται σε συγκεκριμένους υποδοχείς στην επιφάνειά του, δημιουργώντας έτσι ένα επικάλυμμα το οποίο στερεί την ιδιότητα από το ινίδιο να «βοηθάει» άλλες πρωτεΐνες να διπλώνουν με λάθος τρόπο και να δημιουργούν τοξικά ολιγομερή.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο επικεφαλής της έρευνας Σάμιουελ Κοέν ανέφερε: «Η έρευνά μας αποδεικνύει για πρώτη φορά στα χρονικά ότι μία από τις κρίσιμες διαδικασίες της νόσου Αλτσχάιμερ σε μικροσκοπικό επίπεδο μπορεί να ανασταλεί και αποκαλύπτει ότι αναστέλλοντάς την μπορούμε να αποτρέψουμε τα τοξικά αποτελέσματα της συσσώρευσης πρωτεϊνών που συνδέονται με τη σοβαρή αυτή ασθένεια».
Οπως ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ο κ. Κοέν, η ανακάλυψη της συγκεκριμένης πρωτεΐνης-συνοδού ανοίγει τον δρόμο και για την ανακάλυψη κι άλλων μορίων που θα μπορούσαν να έχουν παρόμοια δράση, καθώς αυτό είναι ένα πεδίο σχετικά ανεξερεύνητο από την ιατρική κοινότητα.
Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Μια καλή τακτική θα ήταν τώρα το να ξεκινήσουν έρευνες για άλλα μόρια που θα μπορούσαν να έχουν το ίδιο εξαιρετικά στοχευμένο αποτέλεσμα και η εξέταση του ενδεχομένου να χρησιμοποιηθούν αυτά ως σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη μιας θεραπείας της ασθένειας στο μέλλον».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου