Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Υπό κράτηση ο δήμαρχος του Καράκας με κατηγορία για συνομωσία σε βάρος του Μαδούρο


«Πρέπει να ασκηθούν διώξεις από τη Δικαιοσύνη της Βενεζουέλας [εναντίον του δημάρχου Αντόνιο Λεντέσμα], ώστε να μπορέσει να λογοδοτήσει για όλα τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον της ειρήνης στη χώρα, της ασφάλειας και του Συντάγματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο.

Υπό προσωρινή κράτηση τέθηκε χθες Παρασκευή ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, του Καράκας, Αντόνιο Λεντέσμα, ο οποίος κατηγορείται από τις Αρχές για εμπλοκή σε συνομωσία για την εκτέλεση βίαιων ενεργειών, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ο κ. Λεντέσμα, 59 ετών, γνωστή προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, συνελήφθη την Πέμπτη στο γραφείο του από πολλές δεκάδες μέλη των μυστικών υπηρεσιών.

Δύο εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι κατηγορείται «για τη φερόμενη εμπλοκή του σε μια συνωμοσία για την οργάνωση και την εκτέλεση βίαιων ενεργειών εναντίον της κυβέρνησης».

Ο δήμαρχος του Καράκας θα παραμείνει υπό κράτηση στη στρατιωτική φυλακή Ράμο Βέρντε, όπου κρατείται εδώ και ένα χρόνο και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος κατηγορείται για το ρόλο του στις διαδηλώσεις που προκάλεσαν ένα κύμα βίας στις αρχές του 2014 στη Βενεζουέλα, στοιχίζοντας τη ζωή σε 42 ανθρώπους.

Οι Αρχές της Βενεζουέλας κατηγορούν τον κ. Λεντέσμα ότι υπέγραψε, όπως και άλλα μέλη της αντιπολίτευσης, μια ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στον Τύπο την προηγουμένη εβδομάδα με την οποία ζητούσαν μια δημοκρατική μετάβαση στη Βενεζουέλα.

Γνωστός και ως «το βαμπίρ» από τους υποστηρικτές του προέδρου της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, ο κ. Λεντέσμα συντάχθηκε πέρυσι με μια ομάδα ριζοσπαστών της αντιπολίτευσης και υποστήριξε την εκστρατεία με την ονομασία «Η έξοδος».

Ο κ. Μαδούρο είχε χαρακτηρίσει τα γεγονότα του 2014 απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησής του, ενώ αξιωματούχοι δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο κ. Λεντέσμα είναι μεταξύ πολλών πολιτικών που υποστηρίζουν μια νέα συνομωσία, σε συνεργασία με απότακτους αξιωματικούς του στρατού, για την ανατροπή του προέδρου μέσω αεροπορικών επιδρομών.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μαδούρο επενέβη με τηλεοπτικό του διάγγελμα, που διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, το βράδυ της Πέμπτης, λίγο μετά τη σύλληψη του Λεντέσμα.

«Πρέπει να ασκηθούν διώξεις από τη Δικαιοσύνη της Βενεζουέλας [εναντίον του Λεντέσμα], ώστε να μπορέσει να λογοδοτήσει για όλα τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον της ειρήνης στη χώρα, της ασφάλειας και του Συντάγματος», δήλωσε ο πρόεδρος, αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος την οποία είχε καταγγείλει στις 13 Φεβρουαρίου.

Ο Αντόνιο Λεντέσμα, που εξελέγη δήμαρχος του Καράκας πρώτα το 2009 και στη συνέχεια το 2013, είναι βετεράνος της αντιπολίτευσης, πρώην γερουσιαστής, βουλευτής και κυβερνήτης της επαρχίας του Καράκας.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης από την πλευρά τους κατήγγειλαν τη σύλληψη Λεντέσμα.

«Τις τελευταίες ημέρες που μιλάμε τόσο για απόπειρα πραξικοπήματος παρακολουθούμε ένα πραξικόπημα από την πλευρά του κράτους», δήλωσε ο Χεσούς Τορεάλμπα, γενικός γραμματέας του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Η Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD).

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, που ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Βενεζουέλας δύο φορές, ζήτησε από την κυβέρνηση να παρουσιάσει αποδείξεις για την απόπειρα πραξικοπήματος που καταγγέλλει.

«Ο Μαδούρο πιστεύει ότι με το να μας βάλει όλους στη φυλακή θα προσθέσει 50 μονάδες στη δημοτικότητά του ή θα κερδίσει τις εκλογές», διερωτήθηκε ο κ. Καπρίλες.

Μέσω της υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για τη Λατινική Αμερική Ρομπέρτα Τζέικομπσον, οι ΗΠΑ, που κατηγορούνται από το Καράκας ότι υποστηρίζουν τις φερόμενες απόπειρες πραξικοπήματος, εξέφρασαν «τη βαθιά τους ανησυχία» από την «κλιμάκωση του εκφοβισμού» της αντιπολίτευσης.

Ήδη από την Πέμπτη το βράδυ η Ουάσινγκτον είχε χαρακτηρίσει «αβάσιμες και ψευδείς» τις κατηγορίες της Βενεζουέλας περί εμπλοκή της σε φερόμενα πραξικοπήματα.

Οικονομικά και πολιτικά προβλήματα

Ο κ. Μαδούρο, 52 ετών, διάδοχος του εκλιπόντα προέδρου Ούγκο Τσάβεζ, που πέθανε το 2013, βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει και πλέον φτάνει μόλις το 20%.

Λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές οι οικονομικοί δείκτες στη Βενεζουέλα παραμένουν στο κόκκινο. Ο πληθωρισμός έσπασε το 2014 νέο ρεκόρ, φτάνοντας το 68,5%, ενώ αυξάνονται οι ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Παράλληλα τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της χώρας μειώνονται εξαιτίας της μείωσης της τιμής του πετρελαίου, βασική πηγή εσόδων για τη Βενεζουέλα.


Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου