Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι διοικητές των νοσοκομείων



Ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής είχε κάνει λόγο για παραιτήσεις απο την πρώτη κιόλας ημέρα, ενημερώθηκαν ότι πρέπει να παραιτηθούν, αλλά το υπουργείο υποστηρίζει ότι προέχει η αξιολόγησή τους

Σε... σπασμένο τηλέφωνο παραπέμπει το ζήτημα με τις παραιτήσεις των διοικητών του ΕΣΥ που φέρεται να ζήτησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι επικεφαλής των νοσοκομείων αναφέρουν ότι ενημερώθηκαν απο τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) ότι στο υπουργείο Υγείας αναμένονται οι παραιτήσεις τους, ωστόσο κύκλοι της νέας ηγεσίας της Αριστοτέλους υποστηρίζουν ότι παραιτήσεις δεν έχουν (συ)ζητηθεί και ότι αυτό που προέχει είναι η αξιολόγηση των διοικητών με βάση και την έκθεση πεπραγμένων που έστειλαν την περασμένη εβδομάδα στον υπουργό.

Σε αντίθεση, πάντως, με τους διοικητές των επτά ΥΠΕ που υπέβαλλαν χθες τις παραιτήσεις τους στον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Ανδρέα Ξανθό, όπως "επέβαλλε" άλλωστε και ο διορισμός τους στις θέσεις αυτές απο την ηγεσία του υπουργείου, οι 134 διοικητές του ΕΣΥ δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να "διευκολύνουν" τους νέους επικεφαλής της Αριστοτέλους.

Για την πλειονότητα, άλλωστε, των αξιωματούχων του ΕΣΥ η τριετής θητεία στο τιμόνι των δημοσιων νοσοκομειών άρχισε πριν απο ένα χρόνο, μετά την επιλογή τους απο την Επιτροπή Αξιολόγησης διοικητών ΕΣΥ και την εγκριση τους απο τον υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με όσα έχουν υπογράψει με το υπουργείο Υγείας η σύμβαση τους ανανεώνεται κάθε 12 μήνες μετά την αξιολογησή τους κι εφόσον φυσικά κριθούν ικανοί να βρίσκονται στις θέσεις τους. Σε περίπτωση που οι διοικητές κριθούν ακατάλληλοι ή ελλιπείς, η σύμβαση τους λύνεται αζημίως για το ελληνικό δημόσιο και η αντικατάσταση τους γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες αλλά μεσα απο τη δεξαμενή των 134 επιλαχόντων που επέλεξε η προαναφερθείσα επιτροπή.

Απολογισμός και παραιτήσεις

Ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε κάνει λόγο για παραιτήσεις απο την ημέρα κιόλας της παραλαβής του υπουργείου απο τον προκατόχο του, κ.Μάκη Βορίδη. Είχε σημειώσει με σαφήνεια ότι προτίθεται να ζητήσει απολογισμό, όπως κι έκανε, και στη συνέχεια, παραιτήσεις αξιωματούχων, και μάλιστα πολλές, όπως είχε προσθέσει. Ελαβε -χωρίς να τις ζητήσει- τις παραιτήσεις των γενικών γραμματέων, του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, των διοικητών ΥΠΕ.

Οι περίφημες εκθέσεις πεπραγμένων όντως έφτασαν μεσα στην τριήμερη προθεσμία στον νεο υπουργό, αποτυπώνοντας ελλείψεις, κενά, προβλήματα στη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων. Αυτές οι εκθέσεις σε συνδυασμό με τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στον υπουργό Υγείας για θεματα διαφθοράς - για την ακρίβεια ανοχή στη Διαφθορά- και για θεματα προμηθειών σε διαφορα νοσοκομεία θα κρίνουν και την τελική επιλογή των διοικητών.

Κομματικές ή αξιοκρατικές οι παραιτήσεις

Πάντως, το θέμα των "αναγκαστικων" παραιτήσεων των διοικητών προκαλεί αντιπαραθέσεις. Η πρόταση της "παραίτησης" των αξιωματούχων που καλλιεργήθηκε απο την πρώτη κιόλας ημέρα της νέας ηγεσίας θυμίζει κομματικές πρακτικές των προηγούμενων δεκαετιών όπου οι παραιτήσεις των παλαιών και οι διορισμοί των νέων αποτελούσαν τη ρουτίνα της εκάστοτε αλλαγής ηγεσίας.

Στην προκειμένη περίπτωση οι παραιτήσεις δεν εναρμονίζονται με το σαφές νομοθετικό πλαίσιο που υπαγορεύει ότι οι διοικητές αξιολογούνται και απορρίπτονται, ενώ ορίζεται και απο που θα γίνεται η "άντληση" τους - από τη δεξαμενή των γιατρών που υπέβαλαν πιστοποιητικό για να συμμμετασχουν στην αξιολόγηση. Σε μια προσπάθεια, πάντως, να μετριαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις, ο γενικός γραμματέας κ.Γιάννης Μπασκόζος επισήμανε ότι δεν πρόκειται για πραξη εκδίκησης ή τιμωρίας, και ότι παράλληλα με τις παραιτήσεις θα γίνεται και η αξιολόγηση.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου