Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΦΙΑ τέλος Ζήτω ο ΕΝΦΙΑ!!


Το γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δε φεύγει, αλλά επί της ουσίας θα παραμείνει με ελαφρές τροποποιήσεις και από την νέα κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι ο φόρος επί της κατοικίας θα παραμείνει, με βάση τον ορισμό των αντικειμενικών αξίων. Πρόσθεσε, δε, ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και με βάση αυτές τις αξίες θα φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες. Βέβαια, επέμεινε ότι θα υπάρξουν εκπτώσεις στην πρώτη κατοικία.

«Δεν πρέπει να νιώθουν βλάκες όσοι πλήρωσαν»

Η Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και απευθυνόμενη στους συνεπείς φορολογούμενους, τόνισε πως «δεν πρέπει να νιώθουν βλάκες όσοι πλήρωσαν τα χρέη τους στην εφορία».

Και συνέχισε: «Θα είχαν δίκιο να θεωρούν τους εαυτούς τους αδικημένους αν είχαμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όμως έχουμε ένα κατάφορα άδικο φορολογικό σύστημα. Σκεφτείτε την πλευρά του κόσμου που δεν είχαν πραγματικά να πληρώσουν».

Όσο για το ενδεχόμενο παροχής μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους, η κυρία Βαλαβάνη είπε πως θα αναφέρεται στη φορολογική δήλωση της χρήσης 2015. «Η διευκόλυνση θα πιάνει τα τελευταία χρόνια. Όποιος πλήρωσε κανονικά το 2012, το 2013 και το 2014 θα έχει ένα μπόνους. Μπορεί να γίνει και μόνιμου χαρακτήρα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της οικονομίας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι στη ρύθμιση δεν μπαίνουν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ για το 2015.

Ποιοι μπαίνουν στη ρύθμιση οφειλών

Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπ. Οικονομικών όσοι χρώσταγαν έως 31-12-2014 και βεβαιωθούν μέχρι την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής θα έχουν διπλή δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση.

«Αν αποπληρώσουν όλο το οφειλόμενο ποσό διαγράφονται οι προσαυξήσεις ή θα μπουν στη γνωστή ρύθμιση των 100 δόσεων. Αν φέρεις ολική εξόφληση πληρώνεις το μισό».

Η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες θα είναι και η τελευταία

Η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είναι και η τελευταία ευνοϊκή ευκαιρία που δίνεται στους οφειλέτες, υπογράμμισε η Νάντια Βαλαβάνη.

Τόνισε πως νοικοκυριά – έστω και χαμηλών εισοδημάτων – που μπορούν μεν να αποπληρώσουν τα χρέη τους αλλά αποφεύγουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα χάσουν οριστικά την ευκαιρία, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως οφειλέτες που έχουν μεγάλα εισοδήματα και δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους θα έχουν προβλήματα καθώς θα τους «κυνηγήσουν», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αποκατάσταση των μικρο-ομολογιούχων

Aναφορικά με τους μικρο-ομολογιούχους που υπέστησαν το «κούρεμα» του 2012, η κ. Βαλαβάνη διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τη μερική αποκατάσταση των απωλειών τους, όμως διευκρίνισε πως δεν είναι δυνατό να γίνει πλήρης αποκατάσταση, ούτε είναι δυνατό να αντικατασταθούν τα «κουρεμένα» ομόλογα μεγάλης διάρκειας που έλαβαν οι μικρο-επενδυτές μετά το PSI.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου