Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Κατέρρευσε κατά 70% το νόμισμα της Βενεζουέλας



«Βουτιά» άνω του 70% σημείωσε το μπολιβάρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της νέας αγοράς συναλλάγματος που ανακοίνωσε προ ημερών η κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι το μπολιβάρ βρέθηκε να διαπραγματεύεται στο 174:1 έναντι του αμερικανικού νομίσματος στην πλατφόρμα Simadi, έναντι ισοτιμίας 52 μπολιβάρ/USD που διαμορφωνόταν με το προηγούμενο σύστημα.

Η νέα ισοτιμία είναι πολύ κοντά σε αυτή που διαμορφώνεται στη μαύρη αγορά της χώρας, όπου 1 δολάριο ανταλλάσσεται με 188-190 μπολιβάρ. Από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα ο Nicolas Maduro, προ δύο ετών, το νόμισμα της χώρας έχει χάσει στη μαύρη αγορά το 90% της αξίας του.

Ξένοι αναλυτές σχολιάζουν στο πρακτορείο Bloomberg πως, το γεγονός ότι η ισοτιμία μπολιβάρ/δολαρίου πλησιάζει εκείνη της -ελεύθερης διακύμανσης- μαύρης αγοράς, θα μπορούσε να εκληφθεί ως θετική ένδειξη από τις αγορές. Και ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, αφήνοντας το νόμισμά της να υποτιμηθεί σε αυτά τα επίπεδα, πιθανότατα επιχειρεί να στείλει το μήνυμα πως το νέο σύστημα αποτελεί έναν μηχανισμό που πράγματι βασίζεται στη δυναμική της αγοράς, και στον συσχετισμό προσφοράς-ζήτησης.

Πάντως, σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Fitch επισήμανε ότι το νέο σύστημα διαπραγμάτευσης του μπολιβάρ «δεν βελτιώνει ουσιαστικά το πιστωτικό προφίλ της χώρας, το οποίο εξακολουθεί να ορίζεται από την έλλειψη μιας αξιόπιστης και συντονισμένης αντιμετώπισης της μακροοικονομικής αστάθειας και των δημοσιονομικών ανισορροπιών».

Ξένοι και εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν, επίσης, ότι η επιτυχία του νέου συστήματος forex της Βενεζουέλας, στο οποίο συμμετέχουν χρηματιστηριακές εταιρείες και τράπεζες υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, θα εξαρτηθεί από το αν θα οδηγήσει σε αυξημένη συμμετοχή ιδιωτών στη διαπραγμάτευση, κάτι που θα εξαρτηθεί από το αν ο μηχανισμός θα αποδειχθεί πραγματικά ευέλικτος και λειτουργικός. Και ότι η επιτυχία της νέας αυτής αγοράς θα εξαρτηθεί γενικότερα από το αν η κυβέρνηση θα περιορίσει τις δαπάνες και θα μειώσει το «τύπωμα» χρήματος, προκειμένου να προσαρμοστεί στη νέα χαμηλότερη ισοτιμία.

Οι συνέπειες πάντως δεν περιορίζονται εντός των συνόρων της χώρας. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, τουλάχιστον 40 αμερικανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Kimberly-Clark, Ford, Schlumberger, Procter & Gamble, Halliburton, Pfizer, Merck, PepsiCo κ.ά., διαθέτουν έκθεση στη Βενεζουέλα ύψους 11 δισ. δολαρίων περίπου.

Κάποιες από αυτές έχουν ήδη προσαρμόσει (επανειλημμένα) τα μεγέθη των ισολογισμών τους στα νέα δεδομένα, ενώ σύμφωνα με το Reuters η αξία των παγίων τους θα μπορούσε να υποχωρήσει τελικά έως και κατά 93%. Ενδεικτικά, για την PepsiCo, που η έκθεσή της στη χώρα είναι από τις μεγαλύτερες μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών, η αξία των παγίων της θα μπορούσε να υποχωρήσει από τα επίπεδα των 1,13 δις. δολαρίων (υπολογισμένη με ισοτιμία 12 μπολιβάρ/USD) σε μόλις 79,1 εκατ. δολάρια (με τη νέα ισοτιμία των 170 μπολιβάρ/USD).


Πηγή: capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου