Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ξανάρχισαν οι πτήσεις στην 341 Μοίρα με τα F-16 που είχαν καθηλωθεί




Πρώτος πέταξε ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης - Πριν από λίγο επέστρεψαν στην Αγχίαλο τα τρία ελληνικά F1-6 που συμμετείχαν στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας - Επέστρεψε και το κλιμάκιο των 39 πιλότων και τεχνικών με δύο C-130

Με δυο μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130 επέστρεψαν στην Ελλάδα οι 39 Έλληνες πιλότοι και τεχνικοί από την 341 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο από το Αλμπαθέτε της Ισπανίας. Το κλιμάκιο των Ελλήνων ιπταμένων χειριστών και τεχνικών συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, όπου τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου σημειώθηκε το τρομακτικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους οι σμηναγοί Παναγιώτης Λάσκαρης και Αθανάσιος Ζάγκας αλλά και ακόμη εννέα αεροπόροι από την Γαλλία όταν ένα ελληνικό μαχητικό F-16 συνετρίβη.

Πρώτα επέστρεψαν στη βάση της Νέας Αγχιάλου τα τρία ελληνικά F-16 Block 50 που προσγειώθηκαν στην 111 Πτέρυγα Μάχης περίπου στις 15:00 το μεσημέρι και στη συνέχεια με δύο διαδοχικές πτήσεις που προσγειώθηκαν λίγο μετά τις 17:00 επαναπατρίστηκαν τα υπόλοιπα μέλη του ελληνικού κλιμακίου που όταν έφτασε στο Αλμπαθέτε αριθμούσε 41 άτομα...

Μετά την τραγωδία και τον χαμό των σμηναγών Λάσκαρη και Ζάγκα, οι υπόλοιποι 39 Έλληνες παρέμειναν επί 11 μέρες στη βάση Los Llanos στο Αλμπαθέτε. Ο λόγος ήταν ότι έπρεπε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έρευνας, να ληφθούν καταθέσεις και να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία προκειμένου να διερευνηθεί το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα.

Ξανάρχισαν οι πτήσεις των F-16 που είχαν καθηλωθεί
Από χθες Τετάρτη, τα 38 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της 341 Μοίρας σταδιακά αρχίζουν να εκτελούν και πάλι πτήσεις. Μετά τη συντριβή του F-16 στο Αλμπαθέτε, το Γενικός Επιτελείο Αεροπορίας είχε δώσει εντολή να καθηλωθούν όλα τα μαχητικά αεροσκάφη του ιδίου τύπου, προκειμένου να διεξαχθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης σοβαρής βλάβης ή αστοχίας και σε άλλα ομοίου τύπου αεροσκάφη.

Την πρώτη πτήση με ένα από τα F-16 που πέρασαν από τους ελέγχους που διέταξε η Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης έκανε ο ίδιος ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, σμήναρχος Γιώργος Φασούλας την Τετάρτη, θέλοντας να είναι ο πρώτος που θα επιβεβαιώσει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη είναι επιχειρησιακά. Σταδιακά κάθε ώρα που περνά και όσο ολοκληρώνονται οι έλεγχοι δίνεται και ένα αεροσκάφος στους ιπτάμενους και στους τεχνικούς της 341 Μοίρας. Πολλοί είναι οι ιπτάμενοι που έχουν ήδη πετάξει με τα πρώτα αεροσκάφη που έχουν αποδεσμευθεί από τους τεχνικούς που διενήργησαν τους ελέγχους και όπως λένε οι πληροφορίες, το ηθικό του προσωπικού της 341 είναι υψηλό.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου