Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Επιλέγουμε και σας προτείνουμε! Στις κινηματογραφικές αίθουσες από 26/2/2015



Επιχείρηση Μαύρη Θάλασσα
Black SeaΠεριπέτεια 2014, Μεγάλη Βρετανία, Έγχρωμη, Διάρκεια: 114'


Σκάβοντας με ένταση και πάθος στα τρίσβαθα της αυθεντικής σκοτεινής κινηματογραφικής περιπέτειας, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Κέβιν Μακντόναλντ (“Ο Τελευταίος Βασιλιάς της Σκωτίας”) στέλνει τον Τζουντ Λο σε ένα οργιώδες και κλειστοφοβικό κυνήγι θησαυρού… Εκεί που το παραμικρό λάθος μπορεί να σε θάψει ακαριαία στην αιωνιότητα. 
Ένα μυστηριώδες υποβρύχιο πλέει μερικές χιλιάδες λεύγες κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Τριγύρω του όλα μοιάζουν έρημα και δεν υπάρχει τίποτε πέρα από το απόλυτο, απειλητικό σκότος που δείχνει έτοιμο να καταβροχθίσει οτιδήποτε παρεκκλίνει της πορείας του. Μέσα του, τα αποφασισμένα μέλη του πληρώματος είναι πεπεισμένα πως αν φέρουν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή που τους έχει ανατεθεί, η ζωή τους θ’ αλλάξει για πάντα. 
Ο Ρόμπινσον, τον οποίον υποδύεται ο δυο φορές υποψήφιος για Όσκαρ, Τζουντ Λο, είναι ο καπετάνιος της αποστολής - ένας άνθρωπος που έχει φάει τη θάλασσα με το κουτάλι θυσιάζοντας, ουσιαστικά, την προσωπική του ζωή για χάρη της. Η τριακονταετής, εμμονική, σχέση του με το υγρό στοιχείο και η δουλειά του έμπειρου “κυματοδαμαστή” του κόστισε μεταξύ άλλων τη σχέση του με την οικογένειά του - τη γυναίκα του Κρίσι (Τζόντι Ουίτακερ) και τον μικρό του γιο. 
Κάποια στιγμή, η εταιρεία υποθαλάσσιων ανελκύσεων στην οποία ο ίδιος πιστά αφιέρωσε τα τελευταία 11 χρόνια της ζωής του, αποφασίζει να τον απολύσει και τότε, εντελώς ξαφνικά, ο απελπισμένος πρώην ναυτικός αρχίζει να συνειδητοποιεί πως η ζωή του, σιγά σιγά, παραπαίει. 
Όταν όμως ο Ρόμπινσον μάθει για την ιστορία ενός Γερμανικού, γεμάτο χρυσάφι, υποβρυχίου, το οποίο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται θαμμένο στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας, δείχνει και πάλι να αναγεννιέται, πιο έτοιμος από ποτέ, προκειμένου να αναλάβει δράση στα απύθμενα νερά της αφιλόξενης θάλασσας της Γεωργίας. Έτσι, δίχως να χάσει στιγμή, αποφασίζει να αρπάξει μια οικονομική προσφορά που του κάνει, ως μεσάζοντας, ο Ντάνιελς (Σκουτ ΜακΝαίρι) και επιλέγοντας ένα συναρπαστικό αλλά φοβερά ανομοιογενές και απροσδόκητο πλήρωμα, βάζει πλώρη για να κατακτήσει τον πιο ανεκτίμητο υγρό τάφο της Ιστορίας. 
Ένα παλιομοδίτικο, Ρώσικο πετρελαιοκίνητο υποβρύχιο επανδρωμένο με αγριωπούς Άγγλους και Ρώσους - και έναν μοναχικό Αμερικάνο που επιβλέπει την αποστολή για χάρη του αφεντικού του, τον Ντάνιελς - είναι έτοιμο να κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή του. Καθώς το υποβρύχιο βυθίζεται όλο και πιο βαθιά, στα παγωμένα και σκοτεινά νερά της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο των Ρώσικων ανιχνευτικών, η προσμονή όλων να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από τη χρυσοφόρο πίτα, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Τα μερίδια της μοιρασιάς, όμως, τείνουν να μειώνονται κάθε μέρα και πιο δραστικά, καθώς η απληστία και η απελπισία καταπνίγουν τα μέλη του κλειστοφοβικού σκάφους. 
Μια συγκλονιστική προδοσία, μια αναπάντεχη αποκάλυψη, μια αναπόφευκτη και ολοένα αυξανόμενη δυσπιστία που καλλιεργείται ανάμεσα στα μέλη, αναφορικά με την ύπαρξη, ή όχι, του τελικού προορισμού, αναγκάζουν τους άνδρες να στραφούν ο ένας ενάντια στον άλλο. Όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, η μόνη τους ελπίδα να επιστρέψουν στην επιφάνεια ζωντανοί θα είναι μια σωτήρια, υπέρ-πολύτιμη ανακωχή. Θα καταφέρουν άραγε να ξεπεράσουν την ευαίσθητη και εύθραυστη ανθρώπινή τους φύση, η θα μείνουν για πάντα φτωχοί, θαμμένοι στα πιο άγρια και αφιλόξενα νερά του πλανήτη; 
Στις αίθουσες από τις 26 Φεβρουαρίου 2015 σε διανομή Odeon
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Κέβιν ΜακΝτόναλντΠΑΙΖΟΥΝ:  Τζουντ Λο, Σκουτ Μακνέρι, Τζόντι Ουίτακερ, Καρλ Ντέιβις, Μπεν Μέντελσον, Μάικλ Σμάιλι


John Wick
John WickΠεριπέτεια 2014, Κίνα, Καναδάς, ΗΠΑ, Έγχρωμη, Διάρκεια: 96'


Μετά τον αιφνίδιο θάνατο της αγαπημένης του συζύγου, ο Τζον Γουίκ λαμβάνει ένα τελευταίο δώρο από εκείνη: ένα κουτάβι με το όνομα Νταίζυ, κι ένα σημείωμα που τον προτρέπει να μην ξεχάσει ν’ αγαπά. Ο θρήνος του διακόπτεται απότομα, όταν ο αδίστακτος Ιόσεφ και η συμμορία του εισβάλλουν στο σπίτι του, αφήνοντας τον ίδιο αναίσθητο και τη Νταίζυ νεκρή. Δίχως να το γνωρίζουν, μόλις ξύπνησαν έναν από τους πιο επικίνδυνους δολοφόνους του υπόκοσμου. 

Η αναζήτηση του Τζον για το κλεμμένο αυτοκίνητο που του πήρε η συμμορία, τον οδηγεί σε μια μυστική κοινότητα της Νέας Υόρκης, όπου κάποτε ο ίδιος ήταν ο φόβος και ο τρόμος όλων. Όταν μαθαίνει ότι ο Ιόσεφ είναι ο μοναχογιός ενός παλιού του συνεργάτη, θα αναζητήσει την εκδίκηση. Ο πατέρας του Ιόσεφ, εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για το Τζον Γουίκ, προκειμένου να μη φτάσει ποτέ στο γιο του. Με έναν ολόκληρο στρατό στο κατόπι του, ο Τζον μετατρέπεται ξανά στην φονική μήχανη που φοβόταν ολόκληρος ο υπόκοσμος, κηρρύσοντας ένα πόλεμο στον οποίο μπορεί να χάσουν και οι δύο πλευρές. Στις αίθουσες από τις 26 Φεβρουαρίου 2015 σε διανομή Spentzos και Seven
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Ντέιβιντ Λιτς, Τσαντ Σταχέλσκι
ΠΑΙΖΟΥΝ:  Κιάνου Ριβς, Μίκαελ Νίκβιστ, Άλφι Άλλεν, Γουίλεμ Νταφόε


Έμφυτο Ελάττωμα
Inherent ViceΔραματική 2014, ΗΠΑ, Έγχρωμη, Διάρκεια: 148'

Το «Έμφυτο Ελάττωμα», μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του έβδομου και αστειότερου μυθιστορήματος του Τόμας Πίντσον, είναι η έβδομη ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον και η πρώτη μεταφορά μυθιστορήματος του Πίντσον στον κινηματογράφο. 
Όταν η πρώην φίλη του ιδιωτικού ντετέκτιβ Ντοκ Σπορτέλο εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά με μία ιστορία για τον νυν δισεκατομμυριούχο εργολάβο φίλο της –με τον οποίο είναι ερωτευμένη- και ένα σχέδιο της συζύγου του και του φίλου της, να τον απαγάγουν και να τον κλείσουν σε ψυχιατρική κλινική… κάτι στην ιστορία της μάλλον πάει στραβά. Στα τέλη της ψυχεδελικής δεκαετίας του ’60, η παράνοια κυβερνάει και ο Ντοκ ξέρει καλά πως η λέξη “αγάπη” είναι απλά της μόδας, όπως οι λέξεις “τριπάκι” και “groovy” με τη διαφορά πως η συχνή της χρήση οδηγεί σε προβλήματα. Mε ένα καστ χαρακτήρων που περιλαμβάνει μικροαπατεώνες, “βαποράκια”, ροκάδες, σέρφερς, ένα φονικό τοκογλύφο, αστυνομικούς του ΛΑ, έναν σαξοφωνίστα μυστικό πράκτορα και μια μυστήρια οντότητα γνωστή ως Χρυσός Κυνόδοντας, που μπορεί τελικά απλά να είναι εταιρεία – βιτρίνα οδοντιάτρων για φοροδιαφυγή, η ταινία είναι κλασικός συνδυασμός μυθιστορήματος του Τόμας Πίντσον: νουάρ με φόντο την Καλιφόρνια, ψυχεδελική σάτιρα και φόρος τιμής στον κόσμο των εξωπραγματικών χαρακτήρων του Πίντσον και της διορατικότητας των βιβλίων του. 
Το ομώνυμο μυθιστόρημα του Τόμας Πίντσον κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. 
Στις αίθουσες από τις 26 Φεβρουαρίου σε διανομή Tanweer
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Πολ Τόμας ΑντερσονΠΑΙΖΟΥΝ:  Γιοακίν Φίνιξ, Τζος Μπρόλιν, Όουεν Γουίλσον, Ρις Γουίδερσπουν, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Κάθριν Γουότερστον

Cake
CakeΔραματική 2014, ΗΠΑ, Έγχρωμη, Διάρκεια: 92'

Το Cake είμαι μια ταινία που για την πρωταγωνίστριά της, Τζένιφερ Άνιστον, έχει μεγάλο βάρος: επιχειρεί μια στροφή στο πιο βαρύ σινεμά, χαλά την εικόνα της και παραλίγο να φτάσει ως τις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ. Ωστόσο κέρδισε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και τα βραβεία του Σωματείου Ηθοποιών της Αμερικής.Η Κλερ Σίμονς (Τζένιφερ Άνιστον) πονάει, όλη την ώρα. Ο χρόνιος σωματικός της πόνος είναι προφανής από τις ουλές της αλλά και τον τρόπο που κινείται - κάθε βήμα της προκαλεί μορφασμούς πόνου. Ο ψυχολογικός της πόνος, όμως, είναι ακόμη μεγαλύτερος: η οργή και η απελπισία της προκαλούν ξεσπάσματα θυμού και αφιλτράριστης ειλικρίνειας που έχουν απομακρύνει από κοντά της όλα της τα αγαπημένα πρόσωπα, τα οποία δεν αντέχουν να την βλέπουν να βυθίζεται στον εθισμό της σε διάφορες ουσίες για να αντέξει. 
Η αυτοκτονία μιας νεαρής γυναίκας από την ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης στην οποία συμμετέχει, θα δώσει στην Κλερ έναν νέο στόχο ζωής: να μάθει περισσότερα για αυτήν την γυναίκα που ελάχιστα γνώριζε, εισβάλλοντας στη ζωή του χήρου της και του μικρού παιδιού της, και να εξερευνήσει τα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου, κινδύνου και λύτρωσης. Στο τέλος του κωμικοτραγικού ταξιδιού της, όταν πλέον ισορροπεί ανάμεσα στη συγκλονιστική πραγματικότητα και το ελπιδοφόρο μέλλον, ίσως βρει τον τρόπο να συμφιλιωθεί με το τραυματικό παρελθόν της και την φευγαλέα ιδέα της συγχώρεσης. Οι προκλήσεις του ρόλου δεν ήταν μόνο συναισθηματικές για τη Τζένιιφερ Άνιστον αλλά κυρίως σωματικές: έπρεπε να τσαλακώσει την εξωτερική της εμφάνιση για να ταιριάξει στην εικόνα της Κλερ. 
«Η αρχική μου ανησυχία δεν είχε καμία βάση – η Τζεν πρόθυμα μπήκε στην διαδικασία αυτή της απογύμνωσης. Μπόρεσε να βρει την ιδιαίτερη ομορφιά της Κλερ, η οποία δεν μοιάζει στην ομορφιά της Τζένιφερ Άνιστον που όλοι γνωρίζουμε. Όταν κοιτάς στο πρόσωπο της Κλερ και βλέπεις αυτές τις ουλές –καθόλου μακιγιάζ και απλώς αυτά τα γαλάζια μάτια… δεν την έχω βρει ποτέ ομορφότερη» σημειώνει ο σκηνοθέτης Ντάνιελ Μπαρνζ. 
26 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους από την OdeonΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Ντάνιελ ΜπαρνζΠΑΙΖΟΥΝ:  Τζένιφερ Άνιστον, Άνα Κέντρικ, Γουόρθινγκτον, Σαμ
Πηγή 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου