Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Σοκάρει νέα έρευνα για τον καρκίνο- "Στόχος" 1 στους 2 ανθρώπους παγκοσμίως



Απειλητικό είναι το συμπέρασμα μια νέας έρευνας στη Βρετανία σχετικά με τον καρκίνο, σύμφωνα με την οποία ένας στους δύο ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή του θα νοσήσει από την ασθένεια.
Μολονότι η έρευνα περιορίζεται αποκλειστικά στη Βρετανία, εντούτοις, είναι ενδεικτική για το βαθμό εξάπλωσης του καρκίνου στον πλανήτη και την δυσκολία αντιμετώπισής του. Αφετέρου πάντως, οι άνθρωποι τείνουν να εξοικειωθούν περισσότερο μαζί του, ενώ το ενθαρρυντικό είναι ότι αν και τόσοι άνθρωποι θα εμφανίσουν τη νόσο, πολλοί τελικά δεν θα πεθάνουν από αυτήν, αλλά από άλλα αίτια.
Ενόσω αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής διεθνώς και με δεδομένο ότι ο καρκίνος είναι κυρίως μια ασθένεια της τρίτης ηλικίας (πάνω από το 60% των περιστατικών αφορά άτομα άνω των 65 ετών), αυξάνεται διαχρονικά το ποσοστό των ανθρώπων που θα εμφανίσουν τη νόσο.
Στους αντίποδες οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι διαχρονικά αυξάνονται επίσης τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών, οπότε σιγά-σιγά ο καρκίνος ή τουλάχιστον μερικές μορφές του, τείνει να εξελιχθεί σε μια χρόνια πάθηση, όχι κατ’ ανάγκη θανατηφόρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν οι μισοί καρκινοπαθείς ζουν πλέον για πάνω από δέκα χρόνια.
Η ανακάλυψη νέων φαρμάκων και οι σωστές αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως διακοπή καπνίσματος, σωματική άσκηση, έλεγχος βάρους, υγιεινή διατροφή, ψυχική χαλάρωση κ.α., μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο κατά 30-50%.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Σασιένι του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, που έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα καρκίνου «British Journal of Cancer», σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτιμούν ότι ο κίνδυνος διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα: σχεδόν το 54% των ανδρών θα εμφανίσουν καρκίνο έναντι 48% των γυναικών.
Οι συχνότερες μορφές του καρκίνου στο μέλλον θα παραμείνουν ο καρκίνος του προστάτη και του μαστού, ενώ διαχρονική αύξηση παρουσιάζουν ο γαστρεντερικός καρκίνος, ο καρκίνος του στόματος και του λαιμού.


Πηγή: reporter.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου