Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Σκληρές δηλώσεις Μ. Schulz


Ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την νέα ελληνική κυβέρνηση σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Εμφανίστηκε κάθετα αρνητικός στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους, ενώ τόνισε επανειλημμένως ότι δεν γνωρίζει λεπτομερώς τις προτάσεις του κ. Τσίπρα.

Παράλληλα σημείωσε ότι κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό διαφώνησε μαζί του σε πολλά σημεία και υπογράμμισε πως θα πρέπει να βρει συμβιβασμό με την ευρωζώνη σύντομα καθώς πιέζουν τα χρονοδιαγράμματα.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι στη νομισματική ένωση τα κράτη έχουν εκχωρήσει αρμοδιότητες κάτι που ισχύει τόσο για την Ελλάδα όσο και για το Βερολίνο, τονίζοντας ότι για κανέναν δεν υπάρχει απόλυτη εθνική κυριαρχία. «Αρα κανείς δεν μπορεί να ακολουθεί το δικό του δρόμο». Διευκρίνισε πάντως πως σε ό,τι έχει σχέση με την ανάπτυξη, την απασχόληση και την φοροδιαφυγή η κυβέρνηση «έχει την βοήθειά μας».

Εκανε παράλληλα λόγο για "πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό".

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως υπάρχουν πολλά ερωτήματα, «τι θα γίνει με τις συντάξεις, με τις επενδύσεις, με τους δημόσιους υπάλληλους, με την τρόικα, με την πρόγραμμα; και εγώ δεν θέλησα να εμπλακώ σε θέματα μονόπλευρων πράξεων» δήλωσε.

Αναφερόμενος στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο κ. Schulz τόνισε ότι το πρώτο είναι ένα ακραιφνές καθαρόαιμο σοσιαλιστικό κόμμα ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καθαρόαιμο δεξιό κόμμα. «Αυτές οι δυνάμεις δεν ταυτίζονται» τόνισε και εκτίμησε ότι αυτή η κυβέρνηση θα έρθει σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία περίοδο που δεν είναι καλό να έρθει σε αντιπαράθεση.

Εξέφρασε επίσης την προτίμησή του να είχε συνασπιστεί με το Ποτάμι «για να έχει γέφυρες με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Ευρώπης».

Αναφορικά με την αλληλεγγύη που θα επιδείξει τη Ε.Ε. στην Ελλάδα, ο κ. Schulz δήλωσε ότι «η Ελλάδα ζητάει την αλληλεγγύη και θα της δοθεί αυτή η αλληλεγγύη και της αξίζει αυτή η αλληλεγγύη» ωστόσο επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι στην οικονομική πολιτική» αλλά όχι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σχολιάζοντας την αντίδραση της νέας ελληνικής κυβέρνησης η οποία υποστήριξε ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της για την κοινή δήλωση των 28 ηγετών της ΕΕ για την ουκρανική κρίση, ο κ. Schulz τόνισε ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει διαφορετική άποψη και ότι αν κάποιος δεν διαφωνήσει θεωρείται ότι συμφωνεί σιωπηρά.

Όπως τόνισε «το θέμα είναι εάν πρόκειται για αλλαγή πλεύσης της ελληνικής κυβέρνησης». Ο κ. Schulz στάθηκε και στο γεγονός ότι υπήρξε χρόνος να δεχθεί ο Α. Τσίπρας τον Ρώσο πρέσβη αλλά και σε φιλορωσικές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι ο Α. Τσίπρας κατά τη σημερινή τους συνάντηση τον διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί να συνεργαστεί περισσότερο με τη Ρωσία απ’ ό,τι με την Ε.Ε.

Ερωτηθείς για την απόρριψη της τρόικας από την πλευρά της νέας κυβέρνησης ο κ. Schulz δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν ήταν ποτέ υπέρ της τρόικας, «η τρόικα είναι περιττή, εάν όλα λειτουργούν πάντα όπως πρέπει δεν είναι απαραίτητη».

«Στο ευρωκοινοβούλιο δεν ήμασταν υπέρ της τρόικας, είναι περιττή, εμείς θέλουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βελτίωση εσόδων, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής οι πλούσιοί σας έβγαλαν τα λεφτά έξω...» ανέφερε ακόμη.

Ακόμη ο Martin Schulz αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άλλες κυβερνήσεις να πείσουν τα κοινοβούλιά τους. «Υπάρχουν κράτη στην Ε.Ε. χαμηλότερο ΑΕΠ από την Ελλάδα» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι οι πολίτες αυτών των κρατών θα μπορούσαν να διερωτηθούν για να δώσουν χρήματα για να αυξηθούν οι ελληνικές συντάξεις και όχι οι δικές τους.

Σχολιάζοντας την αλλαγή που θέλει να επιχειρήσει ο Α. Τσίπρας στο μίγμα πολιτικής δήλωσε ότι στην νομισματική ένωση δεν υπάρχει πλέον απόλυτη εθνική κυριαρχία – τα κράτη έχουν εκχωρήσει αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες – αυτό ισχύει για τη Γερμανία, ισχύει για την Ελλάδα. «Δεν μπορεί ο καθένας να χαράζει το δικό του δρόμο».

Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προτάσεις τους και θα δούμε αν είναι πρόθυμοι να τις δεχθούν, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη απέκλεισε το Grexit ως εναλλακτική και τόνισε ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα κάνοντας αναφορά στο αναπτυξιακό πακέτο Juncker.

«Πρέπει να προσφέρουμε εργασία στους νέους, προτιμώ να συζητήσω για αυτό και όχι για Grexit, δεν υπάρχει Grexit. Πρέπει να δρομολογηθεί ανάπτυξη στην Ελλάδα, αν ζητήσει αυτό ο κ. Τσίπρας όλα θα πάνε καλά».

Τέλος αναφορικά με το ενδεχόμενο για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους ο κ. Schulz το απέρριψε λέγοντας ότι «η απομείωση του χρέους δεν είναι λύση που θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα» που λήγει τέλη Φεβρουαρίου.

«Επ’ αυτών πρέπει να καταλήξουμε σε μία λύση» και συμπλήρωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρει υποστήριξη για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη φοροδιαφυγή.


Πηγή: capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου