Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

GOLDMAN SACHS «Ο Σαμαράς έχει περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγεί απ' ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις»


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγεί απ' ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με ένα μοντέλο του ομίλου Goldman Sachs για την πρόβλεψη εκλογικών αποτελεσμάτων, που βασίζεται στις οικονομικές επιδόσεις, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να τα πάνε καλύτερα στην κάλπη απ' ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και ο λόγος είναι ότι, όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα επωφεληθούν από πρόσφατες μειώσεις στην ανεργία και τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Goldman Sachs Λάσε Χόλμπελ Β. Νίλσεν, πρώην αξιωματούχο του δανέζικου υπουργείου Οικονομικών.
Μελετώντας τη σχέση ανάμεσα στις οικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές επανεκλογής ενός απερχόμενου ηγέτη, ο Νίλσεν διαπίστωσε πως τον μεγαλύτερο αντίκτυπο έχει το πώς οι ψηφοφόροι βλέπουν την οικονομία. Η βελτίωση των μισθών, η επιβράδυνση του πληθωρισμού και η μείωση της ανεργίας ενισχύουν τις πιθανότητες επανεκλογής μιας απερχόμενης κυβέρνησης.
Ο οικονομολόγος δεν βρήκε αντιθέτως στοιχεία που να δείχνουν πως η δημοσιονομική ασωτία βοηθάει, ενώ διαπίστωσε πως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ελάχιστα μόνο μειώνουν τις προοπτικές για μια νέα κυβερνητική θητεία.
Τα καλά νέα για τους απερχόμενους ηγέτες, καθώς η ύφεση αρχίζει να ανήκει πια στο παρελθόν, είναι πως «οι οικονομικές συνθήκες φαίνεται να δείχνουν ότι υπάρχει κατά μέσο όρο μια ελαφρώς υψηλότερη από το σύνηθες πιθανότητα να επανεκλεγούν κυβερνήσεις στις εκλογές που θα γίνουν φέτος στην Ευρώπη», στην Ελλάδα, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Βρετανία, γράφει ο Νίλσεν σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη.
Το μοντέλο του, το οποίο βασίζεται σε εκλογές που έχουν γίνει τα τελευταία 25 χρόνια σε ανεπτυγμένες οικονομίες, δείχνει πως, αν λάβει κανείς υπόψη τις οικονομικές συνθήκες, φαίνεται πως η πιθανότητα επανεκλογής των απερχόμενων κυβερνήσεων φθάνει το 43%.
Το Bloomberg επισημαίνει πως το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ υψηλότερο από μια χθεσινή δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στο 27%.


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου