Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Στον Κριστιάνο Ρονάλντο για τρίτη φορά η Χρυσή Μπάλα της FIFA



Στον νικητή του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης Κριστιάνο Ρονάλντο κατέληξε χθες η Χρυσή Μπάλα της FIFA για το 2014, για δεύτερη σερί χρονιά και τρίτη στην καριέρα του Πορτογάλου επιθετικού, αφήνοντας απογοητευμένους τον θριαμβευτή με την Εθνική Γερμανίας στο Μουντιάλ τερματοφύλακα Μάνουελ Νόιερ της Μπάγερν Μονάχου και τον φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Αργεντινό Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα.

«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα κέρδιζα το βραβείο αυτό τρεις φορές, αλλά ελπίζω να μη μείνω εδώ και να το κατακτήσω πέντε φορές», είπε ο 29χρονος σταρ της Ρεάλ.

Πάντως ο Μέσι, τέσσερις φορές κάτοχος της κορυφαίας ατομικής διάκρισης στο ποδόσφαιρο, τάραξε τα νερά δηλώνοντας πριν από την απονομή ότι δεν γνωρίζει σε ποια ομάδα θα αγωνίζεται του χρόνου.

Η σύνθεση της κορυφαίας ενδεκάδας για το 2014 (όπως ψηφίζεται από 50.000 ποδοσφαιριστές) είναι: Νόιερ, Νταβίντ Λουίζ, Τιάγκο Σίλβα, Σέρχιο Ράμος, Φίλιπ Λαμ, Αντρές Ινιέστα, Ανχελ ντι Μαρία, Τόνι Κρόος, Ρονάλντο, Μέσι και Αριεν Ρόμπεν. Κορυφαίος τεχνικός αναδείχθηκε ο Γιόακιμ Λεβ της Γερμανίας και καλύτερο γκολ αυτό του Κολομβιανού Χάμες Ροδρίγες επί της Ουρουγουάης.

Για τον νικητή της Χρυσής Μπάλας ψηφίζουν οι ομοσπονδιακοί προπονητές και οι αρχηγοί των εθνικών ομάδων όλων των χωρών-μελών της FIFA, καθώς και περίπου 100 δημοσιογράφοι από την Ευρώπη και τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες ανά τον κόσμο.

Το κύρος της Χρυσής Μπάλας αυξάνεται με τον χρόνο, αφού ξεκίνησε το 1956 από την απλή βράβευση από το σπουδαίο γαλλικό περιοδικό France Football στον κορυφαίο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς, και εξελίχθηκε ώστε να περιλαμβάνει και τους μη Ευρωπαίους (το 1995) και ακόμη κι όσους δεν αγωνίζονται σε ευρωπαϊκή ομάδα (το 2007).

Το 2010 ήρθε η συμφωνία - τομή του γαλλικού περιοδικού με τη FIFA, που αποτέλεσε τη συγχώνευση της Χρυσής Μπάλας με το βραβείο της διεθνούς ομοσπονδίας στον καλύτερο παίκτη της χρονιάς, για να λάβει τη μορφή που έχει σήμερα το βραβείο.

Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου