Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Θρίλερ στο Παρίσι: Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά των δολοφόνων του Charlie Hebdo


Σε διαπραγματεύσεις η αστυνομία με τους αδελφούς Κουασί οι οποίοι κρατούν έναν όμηρο - «Θα πεθάνουμε σαν μάρτυρες» φώναξαν οι δράστες - Εκκενώνεται κοντινό σχολείο - Πρόβλημα με τις πτήσεις στο Σαρλ ντε Γκωλ - Ολάντ: Η Γαλλία είναι σε κατάσταση σοκ.

Το πρωί σημειώθηκε νέα ανταλλαγή πυροβολισμών στην εθνική οδό 2 βορειοανατολικά του Παρισιού, στην περιοχή Νταμαρτέν-αν-Γκελ που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ.

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης υπάρχουν 2 νεκροί και 20 τραυματίες.

Οι εισαγγελικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη θυμάτων, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας «δεν υπάρχει νεκρός, ούτε τραυματίας μέχρι στιγμής».

Οι αδελφοί Κουασί κρατούν έναν όμηρο σε τυπογραφείο, όπου έχουν οχυρωθεί από το πρωί, στην πόλη Νταμαρτέν-αν-Γκέλ, βόρεια του αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή στους δημοσιογράφους. Καμία πληροφορία δεν έχει δοθεί για το πρόσωπο που κρατείται όμηρος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο iTELE μετέδωσε την πληροφορία ότι πρόκειται για γυναίκα.  Το France 2 μεταδίδει ότι ο όμηρος είναι άντρας και 26 ετών. Ωστόσο η οικογένεια ενός 27χρονου υπαλλήλου της εταιρείας δεν έχει μάθει νέα του εδώ και ώρες και εικάζεται ότι ίσως και να είναι αυτός ο όμηρος.



Ωστόσο την ανησυχία της για την τύχη του ιδιοκτήτη Μισέλ Καταλάνο, υπεύθυνου της εκτυπωτικής εταιρείας Creation Tendance et Decouverte, εκφράζει  η οικογένειά του καθώς δεν έχει νέα του από σήμερα το πρωί.

Στο σημείο της επιχείρησης μεταφέρονται τεθωρακισμένα, ενώ εκκενώνεται το σχολείο με εννιακόσια παιδιά που βρίσκεται κοντά στην περιοχή. Υπό εξέταση ο τρόπος της εκκένωσης.

Πόλη φάντασμα η Νταμαρτέν-αν-Γκελ. Οι κάτοικοι  και οι υπάλληλοι των εταιρειών που βρίσκονται στην περιοχή έχουν ειδοποιηθεί να μείνουν στα σπίτια τους και στα γραφεία τους αντίστοιχα.

Δίπλα στο κτίριο με τους οχυρωμένους δράστες, προσγειώθηκαν τρία ελικόπτερα της γαλλικής αστυνομίας.



Σύμφωνα με γάλλο αξιωματούχο έχει ήδη υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τους δράστες οι οποίοι κρατούν έναν όμηρο.

«Θα πεθάνουμε σαν μάρτυρες», φώναξαν οι δράστες στους διαπραγματευτές.

Σε εξέλιξη η καταδίωξη, την οποία επιβεβαίωσε ο γάλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Οι δράστες είναι οχυρωμένοι σε κτίριο εταιρείας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι είναι βαριά οπλισμένοι.

Πέντε ελικόπτερα ίπτανται στην περιοχή Σεν -ε- Μαρν.

Το σημείο της επιχείρησης είναι κοντά στο αεροδρόμιο του Σαρλ ντε Γκωλ, ενώ κοντά βρίσκεται ένα κολέγιο και ένα δημοτικό σχολείο.



Κάτοικοι της πόλης στέλνουν μηνύματα στο Twitter εκφράζοντας την ανησυχία τους. «Ακούμε πυρά από το σχολείο! Απαγορεύεται να βγούμε» έγραψε μια κοπέλα.

Σε συναγερμό βρίσκονται τα νοσοκομεία της περιοχής. Κινητοποιήθηκαν σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη.

Συνολικά, 80.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού συμμετέχουν στο κυνήγι των δραστών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Νωρίτερα, είχε αναφερθεί και κλοπή Ι.Χ.

Το υπουργικό συμβούλιο διέκοψε την συνεδρίαση στο Μέγαρο των Ηλυσίων για να παρακολουθήσει την εν εξελίξει ομηρία.

Σε ανακοίνωσή του ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ζητά γενική κινητοποίηση και ταχεία δράση προκειμένου να συλληφθούν το συντομότερο δυνατόν οι τρομοκράτες.

«Συνδέονται» τα πυρά στο Παρίσι την Πέμπτη με το μακελειό στο Charlie Hebdo

Υπάρχει "σχέση" μεταξύ των τζιχαντιστών που πραγματοποίησαν την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo την Τετάρτη και του υπόπτου της επίθεσης με πυρά χθες στο Μονρούζ, νοτίως του Παρισιού, ανακοίνωσαν σήμερα αστυνομικές πηγές.

Οι γαλλικές αρχές θεωρούσαν αρχικά ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο υποθέσεις, αν και οι έρευνες ανατέθηκαν και στις δύο περιπτώσεις σε ειδικούς αντιτρομοκρατικούς εισαγγελείς του Παρισιού.




Ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιος ο εντοπισμός των δύο καταζητούμενων δραστών της επίθεσης στα γραφεία της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι σε βιομηχανική μονάδα της βόρειας Γαλλία, όπου σύμφωνα με αστυνομικές πηγές βρίσκεται σε εξέλιξη υπόθεση ομηρίας.

"Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι αυτά τα δύο άτομα βρίσκονται μέσα σε αυτό το κτίριο", δήλωσε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό iTELE ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ.

Οι δύο αδελφοί Κουασί, γάλλοι υπήκοοι αλγερινής καταγωγής, διαφεύγουν τη σύλληψη μετά την επίθεση με τους 12 νεκρούς στην εφημερίδα και σύμφωνα με την αστυνομία είναι "οπλισμένοι και επικίνδυνοι".
Νωρίτερα σήμερα, πηγή της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι ένας άνθρωπος είναι όμηρος στα χέρια των αδελφών Κουασί σε τυπογραφείο που βρίσκεται στην βιομηχανική ζώνη της πόλης Νταμαρτέν-αν-Γκελ, σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά του Παρισιού. Προηγήθηκε ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια καταδίωξης κλεμμένου οχήματος στο οποίο επέβαιναν δύο ύποπτοι.




Συνέντευξη Τύπου Φρανσουά Ολάντ

«Η Γαλλία είναι σε κατάσταση σοκ όσο οι δράστες είναι ελεύθεροι.... Οι αρχές γνώριζαν για διάφορα χτυπήματα. Οι απειλές δεν είναι καινούριες...» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την προστασία των πολιτών. Είμαστε το κράτος. Πρέπει να δείξουμε ότι το κράτος είναι στη θέση του. Υπάρχουν ρίσκα, κίνδυνοι. Πρέπει να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας στου πολίτες. Εχουμε κλιμακώσει τα μέτρα ασφαλείας», πρόσθεσε.

«Καλούμε τους πολίτες να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης την Κυριακή. Είναι σημαντικό να παραστούμε όλοι μαζικά. Είναι ευθύνη μας» σημείωσε ο Ολάντ.

«Είμαστε σε πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, όχι μίας θρησκείας» είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Λίγο νωρίτερα ο γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με την Μαρίν Λε Πεν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.


Πρόβλημα με τις πτήσεις στο Σαρλ ντε Γκωλ

Πρόβλημα με τις πτήσεις στο Σαρλ ντε Γκωλ. Εκτρέπονται πτήσεις προς άλλα αεροδρόμια της Γαλλίας.

Εξιτήριο για τους τραυματίες του Charlie Hebdo

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Μπ. Καζνέβ επτά από τους τραυματίες της επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo πήραν εξιτήριο σήμερα Παρασκευή, ενώ τέσσερις παραμένουν στο νοσοκομείο.


Οι δημοσιογράφοι του Charlie Hebdo που επεζησαν πήγαν σήμερα στα γραφεία της Liberation για να προετοιμάσουν  το επόμενο φύλλο της εφημερίδας που θα κυκλοφορήσει την επόμενη Τετάρτη.



Πηγή : tovima.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου