Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Νέοι πυροβολισμοί στο Παρίσι - παραδόθηκε ένας εκ των δραστών της επίθεσης στην Charlie Hebdo


Ανταλλαγή πυρών μεταξύ ενός υπόπτου και αστυνομικών σημειώθηκε σε προάστιο στον νότο του Παρισιού κοντά στην περιοχή Πορτ ντε Σατιγιόν. Οπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες άγνωστος που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο εναντίον αστυνομικών με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά τουλάχιστον ένας εξ αυτών. Μάλιστα ένας ύποπτος για την επίθεση φέρεται να έχει συλληφθεί. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να ελέγξουν όχημα και προς το παρόν δεν φαίνεται να συνδέεται με τη χθεσινή επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας. Στο σημείο της επίθεσης σπεύδει ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Νωρίτερα, παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές ο νεότερος εκ των τριών Γάλλων που αναζητούνται για τη δολοφονία δώδεκα εργαζομένων στην εφημερίδα Charlie Hebdo, δήλωσε αξιωματούχος του γραφείου της εισαγγελίας του Παρισιού.

Η αστυνομία εξέδωσε παράλληλα εντάλματα σύλληψης και συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων δύο δραστών, οι οποίοι είναι αδέλφια και διέφυγαν με αυτοκίνητο μετά την επίθεση. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε αρκετές συλλήψεις. Πρόσθεσε επίσης ότι οι δύο ύποπτοι που αναζητούνται ήταν «γνωστοί» στην αστυνομία και αναμφίβολα βρίσκονταν υπό παρακολούθηση πριν από την επίθεση.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe1, επτά άτομα κρατούνται στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στο Charlie Hebdo.

Δικαστική πηγή δήλωσε ότι επτά άτομα, άνδρες και γυναίκες, που ανήκουν στο περιβάλλον των δύο καταζητούμενων αδελφών, που έχουν ταυτοποιηθεί ως δράστες της επίθεσης, έχουν συλληφθεί.

Αξιωματούχος της εισαγγελίας δήλωσε ότι ο νεότερος εκ των τριών ενόπλων, ο οποίος ονομάζεται Χαμίντ Μουράντ, παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Σαρλβίλ-Μεζιέρ, η οποία βρίσκεται περίπου 230 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού.

Το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι ο νεαρός αποφάσισε να παραδοθεί αφότου είδε ότι είχε αναρτηθεί το όνομά του στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Είπε επίσης ότι άνθρωποι από τον κύκλο των άλλων δύο δραστών συνελήφθησαν.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης φωτογραφίες των δύο αδελφών Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, 34 και 32 ετών αντίστοιχα, γεννηθέντων στο Παρίσι, απευθύνοντας έκκληση σε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά να επικοινωνήσει με τις αρχές. Η αστυνομία χαρακτήρισε τους δύο δράστες ως «οπλισμένους και επικίνδυνους».

Σύμφωνα με το Associated Press o Σερίφ Κουασί είχε καταδικαστεί το 2008 σε κάθειρξη 18 μηνών με την κατηγορία της τρομοκρατίας καθώς συμμετείχε σε δίκτυο που έστελνε μαχητές στο Ιράκ. Είχε δηλώσει μάλιστα εξοργισμένος με τον βασανισμό των Ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπου Γκράιμπ κοντά στη Βαγδάτη. Στη διάρκεια της δίκης είχε πει «πραγματικά πιστεύω στην ιδέα της καταπολέμησης του αμερικανικού συνασπισμού στο Ιράκ».

Οι προφανώς καλά πληροφορημένοι δράστες, σκότωσαν έναν άνδρα στο ισόγειο και κατευθύνθηκαν στον πρώτο όροφο, όπου πραγματοποιούνταν η εβδομαδιαία σύσκεψη των συντακτών. Εκεί, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, άνοιξαν πυρ κατά ριπάς, σκοτώνοντας τους σκιτσογράφους Καμπί, Βολενσκί, τον σκιτσογράφο και διευθυντή Σαρμπ, τον συνάδελφό τους Τινιού, τον δημοσιογράφο Μπερνάρ Μαρί και άλλα πέντε μέλη της σύνταξης της εφημερίδας. Η αστυνομία ανέφερε ότι οι δράστες παρέμειναν στα γραφεία του Charlie Ebdo τουλάχιστον πέντε λεπτά. Οι άνδρες των εγκληματολογικών υπηρεσιών της αστυνομίας ανέφεραν ότι οι σοροί των θυμάτων βρέθηκαν η μία πάνω στην άλλη, με τους αστυνομικούς να κάνουν λόγο για μακελειό.

Την αναπαραγωγή των επίμαχων σκίτσων απέφυγαν τα περισσότερα αμερικανικά έντυπα

Οι μεγαλύτεροι δημοσιογραφικοί οργανισμοί στις ΗΠΑ αρνήθηκαν χθες να αναδημοσιεύσουν ή να προβάλουν τα αμφιλεγόμενα σατιρικά σκίτσα με τον προφήτη Μωάμεθ έπειτα από την επίθεση στα γραφεία της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

Οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Daily Beast και Slate αναδημοσίευσαν τα επίμαχα σκίτσα, ωστόσο άλλες αμερικανικές εκδόσεις και οργανισμοί, περιλαμβανομένων των New York Times, Wall Street Journal και των πρακτορείων Reuters και Associated Press αποφάσισαν περί του αντιθέτου. Ορισμένα μέσα υποστήριξαν ότι οι οδηγίες που έχουν είναι να αποφεύγουν τη δημοσίευση εικόνων ή άλλου υλικού με στόχο την προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος.

"Επειτα από προσεκτική εξέταση, οι επικεφαλής των Times αποφάσισαν ότι η περιγραφή των επίμαχων σκίτσων θα παρείχε στους αναγνώστες επαρκείς πληροφορίες για να κατανοήσουν τη σημερινή είδηση", δήλωσε χθες μέσω email η εκπρόσωπος του οργανισμού στον οποίο ανήκουν οι New York Times, η Ντανιέλ Ρόαντς Χα, αναφερόμενη στην επίθεση στο Παρίσι.

Ο εκδότης της Philadelphia Inquirer Μπιλ Μάριμοου δήλωσε στο Ρόιτερς: "Δεν θα αναδημοσιεύσουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες τα σκίτσα. Δεν τίθεται δίλημμα ανάμεσα στο να προσβάλλεις δεκάδες εκατομμύρια μουσουλμάνους και να περιγράψεις κάτι με λέξεις".

Από την πλευρά του, το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press έχει πάγια πολιτική την μη αναπαραγωγή προκλητικών εικόνων, όπως δήλωσε και στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπός του Πολ Κόλφορντ.

Μάλιστα, το Associated Press ανακοίνωσε ότι επεξεργάστηκε μία φωτογραφία του 2012 του Στεφάν Σαρμπονιέ, του διευθυντή του "Charlie Hebdo" ο οποίος είναι μεταξύ των θυμάτων της χθεσινής επίθεσης, ώστε να μη διακρίνεται το σκίτσο με τον Μωάμεθ στο εξώφυλλο του περιοδικού που κρατάει στα χέρια του.

Η κάλυψη της είδησης από την Wall Street Journal περιελάμβανε την αναδημοσίευση ορισμένων από τα προκλητικά σκίτσα της Charlie Hebdo, κάποια εκ των οποίων διακωμωδούν θρησκείες, περιλαμβανομένου του Ισλάμ, αλλά κανένα από αυτά δεν απεικονίζει τον Μωάμεθ.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τζέραρντ Μπέικερ ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέσω email ότι "οι δημοσιογράφοι μας ανά τον κόσμο είναι ταγμένοι στο ρεπορτάζ και στη δημοσιοποίηση της είδησης εξηγώντας το περιεχόμενό της και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε αυτό παρά τα σημερινά φρικτά γεγονότα. Και κάνοντας αυτό, τασσόμαστε καθημερινά στις κεντρικές αξίες της ελευθερίας του Τύπου".


Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου