Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΡΑΓΚΙ : Ρευστότητα μόνο με τήρηση των δεσμεύσεων


Ανοιχτή θα μένει η στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα και τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Το αυστηρό αυτό μήνυμα στέλνει στην Αθήνα, μέσω του εκπροσώπου του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές. Την ίδια ώρα, η Moody's προειδοποιεί πως η πολιτική αβεβαιότητα και η συνακόλουθη επανεμφάνιση της φημολογίας αναφορικά με έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη βλάπτουν την εμπιστοσύνη των καταθετών επηρεάζοντας τα κεφάλαια των τραπεζών.

Η ΕΚΤ, κατ' εξαίρεση, αποδέχεται τα ενέχυρα που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες για άντληση ρευστότητας, παρά τη χαμηλή αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας. Οπως, ωστόσο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της, «η συνέχιση της εξαίρεσης βασίζεται στην τεχνική επέκταση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2015 και στην ύπαρξη του προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Βασίζεται επίσης στην υπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης και σε συμφωνία για διάδοχο πρόγραμμα ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, όμως εξαρτώνται ακόμη από την κεντρική τράπεζα για την άντληση ρευστότητας».

Η Moody's επισημαίνει την ίδια στιγμή σε έκθεσή της ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και η φημολογία αναφορικά με ένα Grexit είναι πιστωτικά αρνητική για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η φημολογία, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο αντιτίθεται σθεναρά στα μέτρα λιτότητας και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την οικονομική στήριξη από την τρόικα, προηγείται στις δημοσκοπήσεις. «Αν και υπήρξε μικρή μείωση στις καταθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τη ρευστότητά τους αυξάνοντας την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Η διαθεσιμότητα της χρηματοδότησης της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες εξαρτάται από το αν η Ελλάδα τηρήσει τους όρους που έχει θέσει η τρόικα και παραμείνει στο πρόγραμμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρεται στην έκθεση.
Χρηματοδότηση

Η Moody's αναμένει η εναλλακτική χρηματοδότηση που απέκτησαν πρόσφατα οι ελληνικές τράπεζες μέσω του διατραπεζικού δανεισμού και της τιτλοποίησης δανείων να «στεγνώσει» προσωρινά και να επιδεινώσει τη ρευστότητα των τραπεζών, τουλάχιστον μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση και η νέα κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα για το πρόγραμμα στήριξης, το οποίο προσφάτως παρατάθηκε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.

Ο διεθνής οίκος θεωρεί πως οι δανειολήπτες θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας. Είναι επίσης πιθανό να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ελπίζοντας πως η όποια νέα κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα φιλικά προς τους δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένης της απομείωσης του χρέους, θέμα που αποτελεί ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων τους τελευταίους μήνες.Συνεπώς, οι βελτιώσεις στην ποιότητα των assets που αναμένονται το β' εξάμηνο του 2015 θα καθυστερήσουν, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται.


Κατερίνα Κοσμά



Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου