Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Πλήρη υποστήριξη Ραχόι προς Σαμαρά, έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ


Σε μία έκτακτη, μονοήμερη επίσκεψη, που τυπικώς χαρακτηρίστηκε ως γενόμενη «για να συζητηθούν διμερή θέματα», ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόϊ ήρθε στην Αθήνα, όπως μεταδίδουν και τα ξένα ΜΜΕ, για να παράσχει την ηθική υποστήριξή του προς τον Έλληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά εν όψει των εκλογών της μεθεπόμενης Κυριακής.

Αυτό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ διπλωματική πηγή χώρας της ΕΕ, συνηθίζεται πια στην Ευρώπη και δεν θεωρείται, όπως παλιότερα, παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών. «Αρκεί», συμπλήρωσε η ίδια πηγή, «να τίθενται στις συναντήσεις αυτές θέματα που έχουν άμεση σχέση με την ΕΕ, και όχι με εσωτερικά θέματα».

Σε δηλώσεις τους μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο ηγέτες, τα κόμματα των οποίων είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου συμμετέχουν τα κεντροδεξιά κόμματα της ΕΕ, επιβεβαίωσαν δια των λεγομένων τους ότι το βασικό θέμα της συζήτησής τους ήταν οι ελληνικές εκλογές.

Ο κ. Ραχόϊ,  αφού χαρακτήρισε τον ομόλογό του Πρωθυπουργό της Ελλάδας «πραγματικό ηγέτη», είπε ότι «τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, χρειαζόμαστε σταθερότητα και όχι αστάθεια, χρειαζόμαστε βεβαιότητα και όχι αβεβαιότητα». Λόγια που επαναλαμβάνει σε κάθε του προεκλογικό λόγο και ο κ. Σαμαράς.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι οι δύο χώρες «έκαναν δύσκολες και επίπονες μεταρρυθμίσεις», που όμως «ήταν αναγκαίες προκειμένου να επιστρέψει η ευμάρεια», και ακόμα, αποδεικνύεται ότι «οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποδίδουν καρπούς».

«Αν συνεχίσουμε με τις πολιτικές που έχουν δρομολογηθεί, σε αυτόν τον καλό δρόμο, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε την οικονομία μας», συμπλήρωσε ο Ισπανός Πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνέχεια και στην επαναδιαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος που αποτελεί την βασικότερη γραμμή πλεύσης κατά την προεκλογική περίοδο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν μπορεί κάθε φορά που γίνονται εκλογές στην Ευρώπη να αλλάζουν οι συμφωνίες», είπε ο κ. Ραχόϊ. «Αποφάσεις που έχουν ληφθεί, πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους».

«Παλινωδίες και ανοησίες» χαρακτήρισε από την μεριά του ο Αντώνης Σαμαράς τα υποστηριζόμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και για αυτό, ως κυβέρνηση, θα διαπραγματευτεί το κούρεμά του.

«Όποιος τα ισχυρίζεται αυτά, είναι σαν να λέει στις αγορές να μην μας δανείσουν και να γυρίσει σε νέο μνημόνιο», είπε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι, όσον αφορά την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα του χρέους, κατ’ αρχάς «η βοήθεια που έδωσαν οι ευρωπαϊκοί λαοί στον ελληνικό λαό διέπεται από κανόνες», και επομένως, «το να δημιουργήσεις προϋποθέσεις για άνευ λόγου αναταράξεις και να βάλεις απέναντί σου την Ευρώπη είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις αυτήν τη στιγμή».

«Η διαπραγμάτευση γινόταν συνεχώς τα τελευταία χρόνια και τώρα είμαστε στην τελευταία φάση για τη μετά μνημόνιο εποχή. Η διαπραγμάτευση όμως γίνεται μέσα στους κανόνες της Ευρώπης και του ευρώ. Δεν γίνεται κάθε φορά να αλλάζουν οι κανόνες γιατί δεν στέκεται έτσι ούτε η Ευρώπη, ούτε το ευρώ [...] Εμείς μιλάμε για μία διαπραγμάτευση που κλείνει το μνημόνιο και μας βάζει στην επόμενη ημέρα», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

"Χαρακτηρίζει ανοησία τη συζήτηση για το χρέος, το οποίο εξακολουθεί να το θεωρεί βιώσιμο, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι -ευνοϊκές για τη χώρα- φωνές που ζητούν το κούρεμά του", ήταν η άμεση αντίδραση από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ανέφερε ότι το στοίχημα «της επόμενης κυβέρνησής μας, θα είναι οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα».

«Και εμείς όπως και η κυβέρνηση του Μ. Ραχόι κάναμε αυτό που επέβαλαν οι κρίσιμες περιστάσεις, προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται το αύριο της χώρας», είπε, υπενθυμίζοντας ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα και η Ισπανία εμφάνισαν τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η ανεργία εμφανίζει σταθερή υποχώρηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, «εξακολουθεί να είναι υψηλή αλλά υποχωρεί και αυτό είναι που δημιουργεί πραγματική ελπίδα».

«Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός έδωσε όρκους πίστης στις ακραίες πολιτικές λιτότητας, αδύναμος να ψελλίσει την οποιαδήποτε διαφορετική στρατηγική για την Ελλάδα και την Ευρώπη» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

«Αυτό που ενώνει τον κ. Ραχόι και τον κ. Σαμαρά είναι ο φόβος μπροστά στην δημοκρατική ανατροπή από τις δυνάμεις της δικαιοσύνης , της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος του κ. Τσίπρα.

Οι κ. Ραχόϊ και Σαμαράς συνέφαγαν στο εστιατόριο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, και γύρω στις 2.30 ο Ισπανός Πρωθυπουργός αναχώρησε για τη Μαδρίτη.



Πηγή : sigmalive.com


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου