Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Τσίπρας: «Μέσα στο ευρώ, αλλά χωρίς άλλες θυσίες»




«Το μνημόνιο καταργείται στις 25 Ιανουαρίου, θα συμφωνήσουμε σε νέο, ευρωπαϊκό πρόγραμμα χωρίς λιτότητα» διαμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Ζήτησε αυτοδυναμία για να έχει λυμένα τα χέρια του και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών, αποκλείοντας συνεργασία με Βενιζέλο, Παπανδρέου, Ποτάμι

Ένας Αλέξης Τσίπρας που προσπαθεί να αποφύγει τις μεγάλες δεσμεύσεις και τα αυτογκόλ της τελευταίας στιγμής, που κρατά κλειστά τα χαρτιά τους για κρίσιμα θέματα της επόμενης μέρας, αλλά κινούμενος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, εμφανίστηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενικός».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε πρωτίστως να αποφύγει τις κακοτοπιές αναφορικά με το χρέος και τις σχέσεις με τους δανειστές, ενώ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στη «διολίσθηση» που εμφανώς έχει κάνει από παλαιότερες θέσεις του κόμματός του για το ευρώ. Κληθείς να απαντήσει εάν ασπάζεται τώρα τη θέση «πάση θυσία στο ευρώ», ενώ πριν τρία χρόνια δήλωνε «το ευρώ δεν είναι φετίχ», ο κ. Τσίπρας απάντησε «ευρώ χωρίς άλλες θυσίες». Και πρόσθεσε: «Φτάνουν τόσες θυσίες. Ευρώ με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και δημοκρατία. Αυτό δικαιούμαστε και αυτό θα διεκδικήσουμε. Ευρώ και διάσωση του ευρώ σημαίνει χρέη όχι ανεξέλεγκτα αλλά χρέη βιώσιμα. Ευρώ χωρίς άλλες θυσίες που δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να πληρώσει χωρίς αντίκρισμα. Δεν υπάρχει ‘’διαφορετικά’’. Δεν υπάρχει δεύτερος δρόμος».

Κατά τον κ. Τσίπρα δεν υπάρχει θέμα grexit γιατί, εάν σπάσει ο κρίκος της Ελλάδας τότε θα έχει πρόβλημα όλο το οικοδόμημα του ενιαίου νομίσματος.

«Το περιβόητο Grexit είναι ξαναζεσταμένο φαγητό που χρησιμοποιήθηκε για να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό και έχει πεθάνει. Ορισμένοι προσπάθησαν να το αναστήσουν χωρίς επιτυχία. Και δεν τα κατάφεραν γιατί οι εταίροι μας το διαψεύδουν. Δεν είναι ούτε δική μας επιθυμία, ούτε της κυρίας Μέρκελ ούτε κανενός» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ξεκαθάρισε δε ότι δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σχέδιο εξόδου από το ευρώ: «Θα ήμασταν παρανοϊκοί αν είχαμε σχέδιο να διαλύσουμε την Ε.Ε. Δεν έχουμε και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κρυφή ατζέντα».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «το μνημόνιο καταργείται από την ψήφο του λαού το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου. Η συνέχεια του κράτους δεν είναι όσα υπέγραψε ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς, καθώς υπάρχει και ο παράγοντας της λαϊκής βούλησης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο πρόεδρός του, θα δεχθεί να τηρεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως έχει υποχρέωση κάθε χώρα που ανήκεις στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν θα είναι το μνημόνιο, δεν θα περιέχει τη λιτότητα. Μάλιστα είπε ότι συζήτησε σχετικά με τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δεν προσδιόρισε το μνημόνιο ως προαπαιτούμενο, αλλά την ύπαρξη ενός ευρωπαϊκού προγράμματος.

Προανήγγειλε ότι θα κάνει σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, με στόχο τη δραστική μείωση του χρέους, το μορατόριουμ στην πληρωμή των τοκοχρεωλυσίων και τη ρήτρα ανάπτυξης, αλλά απέφυγε να πει τι ακριβώς θα κάνει σε περίπτωση που εταίροι και δανειστές πουν όχι. «Επιδιώκουμε μία συμφωνία win win, όπου όλοι, ακόμη και η Μέρκελ,  έχουν συμφέρον να την κάνουν». Και εξήγησε ότι η ενίσχυση της διαφορετικης πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει και την επιτυχία όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού μέχρι τώρα η πολιτική που ακολουθούν λανθασμένη πολιτική, που δεν μας βγάζει από την κρίση, τουναντίον τη βαθαίνει.

«Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η κρίση δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό και απαιτείται μία ευρωπαϊκή λύση. Μία ευρωπαϊκή διάσκεψη στην οποία θα βρεθεί μία βιώσιμη λύση, όπως έγινε για την Γερμανία μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν έχει το ηθικό δικαίωμα η Γερμανία να αρνείται για το σύνολο της Ευρώπης αυτό που έγινε και ωφελήθηκε η ίδια τότε» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Διαμήνυσε δε ότι θα διεκδικήσει και το κατοχικό δάνειο, ως ιστορική υποχρέωση, όχι απλά σε συνδυασμό με τη λοιπή διαπραγμάτευση.

Όσο για τις δανειακές ανάγκες της χώρας τους επόμενους μήνες, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν λύσεις για τα ομόλογα του Μαρτίου, σημειώνοντας ότι «δεν θα χρεοκοπήσουν τη χώρα ούτε θα γκρεμίσουν τα πάντα για 1,5 δις»! Όσο για τις μεγάλες ανάγκες του Ιουλίου, δήλωσε ότι μέχρι τότε «θα έχει μπει το νερό στο αυλάκι», εννοώντας προφανώς ότι θα έχει υπάρξει μία νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Πάντως έθεσε και το ερώτημα προς τον κ. Σαμαρά εάν την επόμενη ημέρα θα συναινέσει στην προσπάθεια που θα κάνει μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από μια διαγραφή του χρέους.

«Εμείς δεν του ζητάμε συναίνεση για να συνεχίσουμε το μνημόνιο αλλά για να πάρουμε αυτό που σε όλους τους Έλληνες πολίτες ακούγεται ως λύτρωση, ως ανάσα. Εκείνος ζήταγε συναίνεση στην καταστροφή τόσα χρόνια. Πως θα δώσω συναίνεση στην καταστροφή;» τόνισε.


Ασφαλείς οι καταθέσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε σε αυτή την κρίσιμη στροφή και ενώ αναζωπυρώνεται η συζήτηση για το τραπεζικό σύστημα να εμφανιστεί καθησυχαστικός για τις τραπεζικές καταθέσεις διαβεβαιώνοντας ότι είναι εγγυημένες. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απόλυτα κατοχυρωμένο έναντι κινδύνων και οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών είναι εγγυημένες και δεν υπάρχει καμία ανησυχία» σημείωσε.

Μάλιστα δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη δήλωση που είχε κάνει τον Δεκέμβριο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, για το πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες, λέγοντας ότι η συμπεριφορά του ήταν  αδιανόητη και εξωθεσμική. «Δεν ζητάμε να είναι ΣΥΡΙΖΑ ο διοικητής της ΤτΕ, αλλά να κάνει τη δουλειά του» είπε, εκράζοντας πάντως την ικανοποίησή του για την τελευταία καθησυχαστική παρέμβαση του κ. Στουρνάρα.

Σχετικά με το ΤΧΣ είπε ότι το δημόσιο δεν χρειάζεται χωριστό δημόσιο τραπεζικό πυλώνα, καθώς στις 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες έχει το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο και θα ασκήσει τα δικαιώματά του.


ΕΝΦΙΑ, πλούσιοι και περιουσιολόγιο

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικό στα φορολογικά. Για το φορολογικό σύστημα υποστήριξε ότι προγραμματική θέση του κόμματός του είναι να καθιερωθεί σε σταθερή βάση ένα δίκαιο και προοδευτικό φορολογικό σύστημα με προοδευτικούς συντελεστές ανάλογα με τα εισοδήματα των πολιτών.

Απέφυγε να πει ποιο θα είναι το όριο για να θεωρηθεί κάποιος πλούσιος ή μία περιουσία ως μεγάλη. Δεσμεύτηκε όμως δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, ενώ θα γίνει το περιουσιολόγιο, όχι ως μέσο για να φορολογηθούν «τα τιμαλφή και κάποιοι πίνακες», αλλά για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.


Υπουργείο Μετανάστευσης

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι επειδή δίδει μεγάλη σημασία στο μεταναστευτικό προτίθεται να δημιουργήσει χωριστό χαρτοφυλάκιο για τη μεταναστευτική πολιτική. Επέκρινε τη στάση της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των μέτρων φύλαξης, λέγοντας ότι «δεν προστατεύεσαι από τους κινδύνους αυτούς με φράχτες, αλλά πρέπει να υπάρξει μία άλλη πολιτική συνεργασία με την Ευρώπη και ανάλογη χρηματοδότηση». Το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται «ξόρκια και καταστολή» σημείωσε και τόνισε ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρουν από τις αντίστοιχες θέσεις των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων.

Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποτροπή του κύματος μεταναστών στο θαλάσσιο χώρο γιατί αυτό σημαίνει ότι οδηγείς ανθρώπους στον θάνατο.


Αυτοδυναμία και γρίφος για τις δεύτερες εκλογές

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ευθέως την αυτοδυναμία στις εκλογές, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για την επόμενη ημέρα, ακόμη και την προσφυγή σε νέες εκλογές.

«Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός δεν θα μας δώσει μια μισή και κουτσουρεμένη ευκαιρία, αλλά ολόκληρη. Όχι για ένα καπρίτσιο, αλλά για να έχουμε διαπραγματευτική ισχύ» σημείωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο λαός έχει την εμπειρία και τη σοφία να κάνει τη σωστή επιλογή και να επιλέξει σταθερή κυβέρνηση και να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδυναμία που χρειάζεται για να του λύσει τα χέρια».

Εξήγησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ολίγον μνημόνιο» και απέρριψε τον ισχυρισμό που μπορεί να πουν κάποιοι ότι «αυτό είναι εκβιαστικό». Και πρόσθεσε: «Η πραγματικότητα λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ολίγον έγκυος, δηλαδή ολίγον μνημόνιο. Κάποιος ή συμφωνεί ή δεν συμφωνεί με το μνημόνιο».

Ωστόσο στη περίπτωση μη αυτοδυναμίας, περιέγραψε ένα σκηνικό στο οποίο είναι μάλλον απίθανες οι συμμαχίες: Για τους κυρίους Βενιζέλο και Παπανδρέου ούτε λόγος για συνεργασία, ενώ επιτέθηκε και στο Ποτάμι, το οποίο χαρακτήρισε συμπληρωματική δύναμη του μνημονιακού κατεστημένου.

Για το ναυάγιο της συμπόρευσης με τη ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι «ο διάλογος ήταν ειλικρινής αλλά είχε στενά χρονικά περιθώρια για να έχει στέρεες βάσεις. Κατανοώ ότι από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ υπήρχε διάθεση για ένα νέο πρόγραμμα αλλά δεν υπήρξε ο χρόνος για μία τέτοια διεργασία».


Περήφανος για τον… Λαφαζάνη

Ο κ. Τσίπρας έστειλε και ένα μήνυμα για τη.. σταθερότητα και τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στα όσα λέγονται ότι μπορεί την επομένη των εκλογών το κόμμα του να έχει προβλήματα εσωτερικών συγκρούσεων και διαφωνιών.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους συντρόφους μου και εκείνοι σε μένα. Είμαι περήφανος που είμαι πρόεδρος σε ένα δημοκρατικό κόμμα, που δεν λειτουργεί όπως τα αρχηγικά. Είμαι ευτυχής που έχω αυτή την εσωκομματική αντιπολίτευση» σημείωσε.


18άρηδες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να επικρίνει την κυβέρνηση γιατί δεν έλυσε το γραφειοκρατικό πρόβλημα, ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν και οι 18άρηδες σε αυτές τις εκλογές, όπως έχουν δικαίωμα εκ του νόμου. Κάλεσε δε όλους τους νέους να προσέλθουν στις κάλπες και για λογαριασμό όσων αποκλείονται εξαιτίας της κυβερνητικής αδυναμίας να δώσει λύση στο πρόβλημα.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου