Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Κόντρα για την ανακοίνωση της ΤτΕ



Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά με αφορμή την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τις καταθέσεις, με το μεν κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για διάψευση των σεναρίων κινδυνολογίας, τη δε Ν.Δ. να το κατηγορεί για στρεβλή ανάγνωση της ανακοίνωσης.

«Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν σε εκροές καταθέσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας», η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει, με ανακοίνωσή της, ότι η κατάσταση «βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο».

Η ΤτΕ δηλώνει ότι μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και παρεμβαίνουν όποτε αυτό είναι αναγκαίο.
Δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στην ημερομηνία των εκλογών ως ορόσημο για την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την ΤτΕ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πάγια πολιτική πιστωτικών διευκολύνσεων από το 2010 για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, η οποία δεν επηρεάζεται από πολιτικές εξελίξεις, καταλήγει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ανακοίνωσή της.

Διέψευσε η ΤτΕ τα σενάρια κινδυνολογίας
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για διάψευση των σεναρίων κινδυνολογίας από την ίδια την ΤτΕ.
«
Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει εκροή καταθέσεων, συνιστά κατηγορηματική διάψευση εκείνων των δημοσιευμάτων που προσπαθούν να σπείρουν την κινδυνολογία, υπονομεύοντας έτσι την ελληνική οικονομία», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.
Ταυτόχρονα, η ΤτΕ διαψεύδει όλους όσοι μίλαγαν για παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων από την ΕΚΤ μέχρι τις εκλογές, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:
«Μετά και από αυτή τη διάψευση των σεναρίων κινδυνολογίας από τους καθ' ύλην θεσμικά αρμόδιους, περιμένουμε ότι η προεκλογική αντιπαράθεση θα επικεντρωθεί στα πραγματικά πολιτικά ζητήματα και όχι σε σενάρια τρομοκρατικής φαντασίας».

Στρεβλή ανάγνωση της ανακοίνωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ
Για διαστρέβλωση της ανακοίνωσης της ΤτΕ για τις καταθέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο, ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη.
«Οι γκεμπελίσκοι του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος δεν αναφέρεται στην ύπαρξη ή μη εκροών, αλλά στο γεγονός ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», τονίζει σε δήλωσή της η κ. Σπυράκη.

Όπως σημειώνει, η διαφορά είναι προφανής. «Κάνουν, όμως, ότι δεν καταλαβαίνουν το κυριότερο από την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος. Ότι, δηλαδή, η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα συνεχίζει να καλύπτει τις ανάγκες των τραπεζών μας, μόνον όσο καιρό βρισκόμαστε σε πρόγραμμα. Δηλαδή, μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2015. Τη μέρα ακριβώς που ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα βγάζει τη χώρα εκτός προγράμματος.»

«Περιμένουμε τώρα να μας πει από πού θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες των τραπεζών», καταλήγει η κ. Σπυράκη στη δήλωσή της.

«Η κ. Σπυράκη δεν είναι εκπρόσωπος ούτε της ΕΚΤ, ούτε της Τράπεζας της Ελλάδας. Το βέβαιο είναι ότι κάνει τα πάντα για να τρομοκρατήσει τον κόσμο, με ψέματα και αυθαίρετες ερμηνείες», απάντησε με νέα ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή : naftemporiki.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου