Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Σόιμπλε: Χάσιμο χρόνου η επαναδιαπραγμάτευση


Κάθε απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών με την Ελλάδα είναι χάσιμο χρόνου ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σήμερα ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναφερόμενος στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα εντυπωσιακό και σημείωσε ότι ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός είναι ενδιαφέρων. «Κάθεται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Αυτό είναι πολύ ωραίο και αξιοπαρατήρητο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε, σημειώνοντας ωστόσο, ότι το ζητούμενο είναι να λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας, διότι ο ελληνικός λαός υποφέρει περισσότερο από τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, τουλάχιστον στον Δυτικό χώρο, όπως είπε. Συνεχίζοντας, ο Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται στις αποτυχίες των πολιτικών ελίτ στην Ελλάδα επί πολλές δεκαετίες.
Ο Β. Σόιμπλε, ανέφερε, επίσης, ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μαζί με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, έχουν προσφέρει πολύ μεγάλη βοήθεια για τη στήριξη της Ελλάδας, η οποία όμως αξιοποίησε περιορισμένα αυτήν τη βοήθεια. Πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να λέμε πως το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν ήταν σε καλό δρόμο, γιατί η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Τόνισε, επίσης, ότι ο ελληνικός λαός έχει μπροστά του έναν δύσκολο δρόμο, αλλά τουλάχιστον έχει μπει στον σωστό δρόμο.
Τέλος, είπε ότι οι αποφάσεις που έχει λάβει η ΕΚΤ σε σχέση με την Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένες με την εντολή που έχει η τράπεζα.
Χθες, ετοιμότητα να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση επέδειξαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι δήλωσαν ανοικτοί σε διάλογο, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μ. Σουλτς, και ο επικεφαλής της Ευρωζώνης εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί σύντομα τη χώρα μας. Πάντως, η εκπρόσωπός του δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν αυτή η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί έως την Κυριακή.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 15 λεπτών με τον νέο υπουργό Οικονομικών, τον οποίο δεν κατονόμασε, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα, τονίζοντας ότι έχουμε μια «καλή αρχή». Ο επικεφαλής του ευρώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης, η οποία διαβεβαίωσε για την προσήλωση της χώρας στο ευρώ.


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου