Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανίων


Ο Τεοντόρ Πασέβ, από τη Βουλγαρία, ανέσυρε σήμερα από τον Κεράτιο κόλπο τον Σταυρό που είχε ρίξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην τελετή του καθαγιασμού των υδάτων.

Φέτος παρά το διαπεραστικό κρύο περισσότεροι από 20 κολυμβητές, ορμώμενοι από τέσσερις βάρκες, συναγωνίστηκαν για να πιάσουν τον σταυρό. Πλήθη προσκυνητών και επισκεπτών, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Τόγκο Φορ Νανσιμπέ και η συνοδεία του, εκπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων και άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρακολούθησαν από τις ακτές του Κεράτιου Κόλπου την καθιερωμένη πλέον τελετή του καθαγιασμού των υδάτων.

Νωρίτερα έγινε στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου η Θεία λειτουργία, μετά το τέλος της οποίας σχηματίσθηκε πομπή και κατευθύνθηκε στις ακτές του Κερατίου στην αποβάθρα του Φαναρίου. Εκεί περίμεναν από νωρίς πλήθη επισκεπτών και προσκυνητών, πολλοί από τους οποίους είχαν επιβιβασθεί σε πλωτά μέσα για να παρακολουθήσουν καλύτερα την τελετή.

Μεταξύ των κολυμβητών που συναγωνίστηκαν για να ανασύρουν τον σταυρό ήταν και πολλοί νέοι Τούρκοι.

Την τελετή αναμετέδωσε δορυφορικά από τις συχνότητες της η ΝΕΡΙΤ και την αναπαρήγαγε το διεθνές πρακτορείο Associated Press.

Σε ποτάμια, θάλασσες και λίμνες ο εορτασμός των Θεοφανίων

Με λαμπρότητα έγινε ο Αγιασμός των Υδάτων σε όλη την Ήπειρο, παρά το τσουχτερό κρύο και την παγωνιά. Από τα Τζουμέρκα μέχρι την Κόνιτσα, την Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα, οι Ηπειρώτες γιορτάζουν τα Θεοφάνια σε ποτάμια, στη θάλασσα και στην λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων.

Στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, στην Άρτα, πλήθος κόσμου παρακολούθησε την θρησκευτική τελετή ρίψης του Σταυρού, στον ποταμό 'Αραχθο.

Στην Ηγουμενίτσα κωπηλάτες σήκωσαν τον σταυρό από τα παγωμένα νερά της θάλασσας, ενώ στην Πρέβεζα 13 θαρραλέοι νέοι, έπεσαν στον Αμβρακικό κόλπο.

Στα Ιωάννινα χρειάστηκε να καθαριστεί η λίμνη από τα καλάμια που είχαν μεταφερθεί τις προηγούμενες μέρες λόγω των ισχυρών ανέμων στα νερά της στο σημείο όπου επρόκειτο να βουτήξουν οι τολμηροί κολυμβητές. Ο Αγιασμός καθυστέρησε λίγο, όμως πραγματοποιήθηκε με επισημότητα από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, παρουσία τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Δεκαεπτά τολμηροί κολυμβητές, αψήφησαν την παγωνιά και βούτηξαν στην λίμνη. Το σταυρό έπιασε ένας νεαρός, από την Βόνιτσα που διατηρεί κατάστημα στα Ιωάννινα.

Πέντε τολμηροί κολυμβητές βούτηξαν για τον τίμιο σταυρό
Τελέστηκε με κάθε επισημότητα σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Ζακύνθου, ο αγιασμός των υδάτων από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο. Παρά το τσουχτερό κρύο, 5 Ζακυνθινοί βούτηξαν στα παγωμένα νερά του λιμανιού για να πιάσουν τον τίμιο σταυρό και να πάρουν τις ευλογίες του Μητροπολίτη Ζακύνθου. Στην Ζάκυνθο, ο σταυρός δεν πέφτει ελεύθερος στη θάλασσα, αλλά σύμφωνα με την παλιά επτανησιακή παράδοση δένεται σε κοντάρι και βυθίζεται τρεις φορές στο νερό.

Με τσουχτερό κρύο τα Θεοφάνια στο Ηράκλειο
Παρά το τσουχτερό κρύο τα Θεοφάνια γιορτάσθηκαν με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη και ακολούθησε στη συνέχεια η τελετή του αγιασμού των υδάτων στην προβλήτα του Μικρού Κούλε από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο.

Το δριμύ ψύχος δεν εμπόδισε περίπου 30 τολμηρούς κολυμβητές, μεταξύ των οποίων και παιδιά, που έπεσαν στα παγωμένα νερά του λιμανιού για να ανασύρουν τον τίμιο σταυρό.

Παρουσία Δένδια η τελετή καθαγιασμού των υδάτων στη Γλυφάδα

Στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων στη Γλυφάδα παρέστη σήμερα ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος.

Αμέσως μετά ο κ. Δένδιας σε δήλωση του εξέφρασε την ελπίδα "ο Αγιασμός των υδάτων από τον Σταυρό σήμερα θα μας επιτρέψει από τις τρικυμίες των τελευταίων ετών να πάμε σε γαλήνια ύδατα τα χρόνια που έρχονται".

Τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας υποδέχθηκε ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.


Πηγή : kathimerini.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου