Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Λιβύη: Ένας Αμερικανός πολίτης μεταξύ των νεκρών της επίθεσης στην Τρίπολη



Ένας Αμερικανός εργαζόμενος σε υπηρεσίες παροχής ασφάλειας, ένας Γάλλος υπήκοος, δύο γυναίκες από τις Φιλιππίνες και ένας Νοτιοκορεάτης είναι μεταξύ των νεκρών της επίθεσης σε ξενοδοχείο στην Τρίπολη της Λιβύης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε το θάνατο του Αμερικανού πολίτη. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το θάνατο ενός πολίτη των ΗΠΑ στη Λιβύη. Δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για να δώσουμε αυτή τη στιγμή» δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ταξίδευε με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Νωρίτερα δύο βαριά οπλισμένοι ένοπλοι κομάντο αυτοκτονίας εισέβαλαν σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Τρίπολη της Λιβύης σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων αλλοδαπών πριν αυτοκτονήσουν με μία χειροβομβίδα.

Με την σειρά της η Γαλλία «καταδικάζει την επίθεση σήμερα στο ξενοδοχείο Κορίνθια στην Τρίπολη, η οποία προκάλεσε το θάνατο εννέα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ενός Γάλλου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως δήλωσε εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφάλειας στην Τρίπολη της Λιβύης εκτός του Γάλλου πολίτη μεταξύ των νεκρών είναι άλλοι τέσσερις ξένοι υπήκοοι. Ένας Αμερικανός, δύο γυναίκες από τις Φιλιππίνες και ένας Νοτιοκορεάτης.

Καταδικάζει την επίθεση ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την «αποτρόπαια» επίθεση στο πολυτελές ξενοδοχείο της Τρίπολης στη Λιβύη όπου σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, απαιτώντας οι υπεύθυνοι να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Εννέα πολίτες, μεταξύ των οποίων πέντε ξένοι υπήκοοι, ένας Αμερικανός, ένας Γάλλος, δύο γυναίκες από τις Φιλιππίνες και ένας Νοτιοκορεάτης σκοτώθηκαν στην επίθεση μελών του Ισλαμικού Κράτους ενάντια σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Τρίπολη, σε ένα ακόμη αιματηρό παράδειγμα του χάους που επικρατεί στη Λιβύη.

Σε ομόφωνη δήλωσή τους, τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου «καταδίκασαν απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση» και εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των θυμάτων για την «αποτρόπαια πράξη».

Το Συμβούλιο κάλεσε επίσης τους πολιτικούς και τις φατρίες στη Λιβύη να συνεργαστούν με τον ΟΗΕ για να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία που «έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στην ασφάλεια της χώρας».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Μπερναντίνο Λεόν επιδιώκει μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη, η οποία έχει βυθιστεί στην αναρχία μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή:capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου