Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

«Καμπανάκι» από Ντάισελμπλουμ για εκτροχιασμό του προϋπολογισμού



Τις βάσεις της διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει στο νέο πρόγραμμα της χώρας και θα διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει κάποιο «ατύχημα» θα επιδιώξουν να βάλουν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντάισελμπλουμ θα καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες μέχρι να τελειώσει η διαπραγμάτευση, ενώ χθες δήλωσε ότι εάν εφαρμοστούν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις, τότε ο προϋπολογισμός θα «εκτροχιαστεί πολύ σύντομα».

Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, ο κ. Βαρουφάκης προτίθεται να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Στην ατζέντα του υπουργού είναι η σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για το χρέος και αναμένεται να ενημερώσει σχετικά με τις προθέσεις του τον κ. Ντάισελμπλουμ. Παράλληλα, οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν πως είναι πάγια η θέση του κ. Βαρουφάκη και της κυβέρνησης ότι από τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να πληγούν όσο το δυνατόν λιγότερο γίνεται οι φορολογούμενοι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Κάτι το οποίο, όπως εξηγούσαν, μπορεί να γίνει εάν αλλάξουν οι όροι στα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Ντάισελμπλουμ για το σχέδιο της νέας κυβέρνησης που προβλέπει μία συμφωνία «γέφυρα» έως ότου επιτευχθεί η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα της χώρας. Πρόγραμμα το οποίο θα στηρίζει στις μεταρρυθμίσεις που θα σχεδιάσει η κυβέρνηση στην επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών (και όχι με πρωτογενές πλεόνασμα) και στην κατάργηση της τρόικας έτσι όπως είναι σήμερα γνωστή.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ντάισελμπλουμ κομίζει ένα σημαντικό μήνυμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωζώνη δεν θέλει να υπάρξει καμία μονομερής πράξη από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι να συμφωνηθεί το νέο πρόγραμμα μέσα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Μάλιστα, στελέχη με γνώση των συζητήσεων αναφέρουν ότι ακόμη και η ανακοίνωση της υιοθέτησης μέτρων που θα καταργούν εφαρμοζόμενες δράσεις αποτελεί ένα είδος μονομερούς δράσης, που δημιουργεί προβλήματα στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και δεν διασφαλίζει ότι θα υπάρξει η «αμοιβαία επωφελής» λύση που όλοι επιδιώκουν.

Βέβαια, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναμένεται να δώσει έμφαση και στις δράσεις που υπάρχουν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και συμβαδίζουν με τη φιλοσοφία των δανειστών της χώρας. Για παράδειγμα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα αποτελούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Πέραν αυτών, ο κ. Βαρουφάκης ξεκινάει από τη Δευτέρα σειρά επαφών με ομολόγους του στην Ευρώπη ώστε να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης για το χρέος και την επόμενη ημέρα της χώρας. Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, θα συναντηθεί το πρωί με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν και στη συνέχεια θα έχει επαφές με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι του Λονδίνου. Το απόγευμα της Δευτέρας θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Μ. Σαπέν και τον υπουργό Οικονομίας Εμ. Μακρόν, ενώ το πρωί της Τρίτης θα συναντηθεί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, στη Ρώμη. Πάντως, χθες, ο κ. Σαπέν ανέφερε ότι η Γαλλία έχει 42 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους και δεν θα δεχθεί «ακύρωση» του χρέους αυτού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη δεν υπάρχει κάποια επικοινωνία για να συναντηθεί ο κ. Βαρουφάκης με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε.

Επίσης, στις 11 Φεβρουαρίου, θα επισκεφθεί την Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, αποδεχόμενος πρόσκληση του πρωθυπουργού, με σκοπό να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της κυβέρνησης για ριζικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, η κυβέρνηση αναμένει από τον κ.Γκουρία ότι θα αναφερθεί και στη δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους, καθώς όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών του Μεξικού, το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά.

Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου