Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Το τσίρκο του Ερντογάν του μεγαλοπρεπή!! Τον ακολουθεί στρατιά οθωμανών φρουρών



Σελτζούκοι, Ογούζοι και Οθωμανοί υποδέχθηκαν τον «σουλτάνο» της Τουρκίας και τον ηγέτη των Παλαιστινίων στο Λευκό Παλάτι της Άγκυρας - Μεγαλομανία και τάση που θυμίζει λουδοβίκειες συμπεριφορές από τον πρόεδρο της Τουρκίας

Σκηνές από κινηματογραφική ταινία εκτυλίχθηκαν σήμερα στο λεγόμενο Λευκό Παλάτι, την επίσημη κατοικία του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν.

Το ΑΚ Σαράι εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο «υποχρεώνοντας» όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να αφιερώσουν ρεπορτάζ στη χλιδή, την πολυτέλεια και το μέγεθος του παλατιού που ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον Ερντογάν όταν ήταν ακόμη πρωθυπουργός και αποπερατώθηκε λίγο μετά την μεταπήδησή του στη θέση του προέδρου της Τουρκίας, σε μια χρονική συγκυρία που αποκαλύπτει ότι ο αμφιλεγόμενος ηγέτης της τουρκικής πολιτικής σκηνής είχε σχεδιάσει το παλάτι για τον εαυτό του.



Σήμερα Δευτέρα 12 Ιανουαρίου, υποδεχόμενος τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να δείξει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο πώς αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, ποια είναι η άποψη που έχει για την χώρα του αλλά και πόσο μπορεί να προχωρήσει την ιδέα του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού.

Δεκαέξι άνδρες ντυμένοι με πολεμικές στολές που παρέπεμπαν στην εξέλιξη του τουρκικού λαού, από τους Σελτζούκους, τους Ογούζους και τους Οθωμανούς, με προφανή σκοπό να προβάλει την ιστορία της χώρας του θυμίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι σημέρα τυχαία μεταξύ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη αφού ιστορικά αντλεί τη δύναμή της από μια τεράστια αυτοκρατορία.

Οι φωτογραφίες είναι απλώς αποκαλυπτικές. Προφανώς δείχνουν τη μεγαλομανία και την πρόθεση του Ερντογάν να εγκαθιδρύσει μια σύγχρονη αυτοκρατορία, αυτή των νέων οθωμανών. Πίσω από τις εικόνες όμως διαφαίνεται και μια λουδοβίκεια τάση του Ερντογάν να επιδεικνύει την εξουσία του. Κι αυτό δεν το κάνει μόνο από το αχανές Λευκό Παλάτι των 40.000 τετραγωνικών μέτρων με τα 1.000 δωμάτια και τα 170.000 τετραγωνικά μέτρα κήπων και εξωτερικών εγκαταστάσεων, κυρίως όμως προβάλλοντας την ιστορία της χώρας του, ολισθαίνοντας σε κιτς συμπεριφορές.



Για την ιστορία, στη σημερινή μεγαλόπρεπη τελετή ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Παλαιστινίο ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δέχθηκε τον κ. Αμπάς στο Λευκό Παλάτι που κατασκεύασε ως προεδρικό Μέγαρο με 16 άνδρες ντυμένους με πολεμικές στολές, θέλοντας να δείξει την ιστορική και πολιτισμική συνέχεια του τουρκικού έθνους.  

Αρκετές τουρκικές εφημερίδες χαρακτήρισαν απαράδεκτο αυτό το νέο έθιμο που προσπαθεί να περάσει, ως νέος Σουλτάνος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως αυτές οι εικόνες δεν έχουν καμία σχέση με το κράτος που δημιούργησε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Εκτός της προσπάθειας εγκαθίδρυσης μιας σύγχρονης νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας, είναι προφανές ότι με τη σημερινή του κίνηση ο Ερντογάν θέλει να δείξει στους Ισραηλινούς ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν την Τουρκία ως σύμμαχο. Και όπως είναι προφανές, οι επιπτώσεις που θα προκληθούν από τις σημερινές εικόνες στις ήδη ανύπαρκτες τουρκο-ισραηλινές σχέσεις δεν μπορούν ακόμη να υπολογιστούν, όπως ουδείς μπορεί να εκτιμήσει ποια θα είναι η αντίδραση των Ισραηλινών.




Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου