Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα στη σιωπηλή πορεία κατά της τρομοκρατίας



Τη συμπαράστασή τους στο γαλλικό λαό δείχνουν έμπρακτα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αρχηγοί - Παρόντες στη Μεγάλη Πορεία για τη Δημοκρατία Μέρκελ, Κάμερον, Ρέντσι, Σαμαράς - Δεν πάνε Παρίσι Ομπάμα και Μαρίν Λεπέν

Τεράστια αναμένεται να είναι η συμμετοχή των Γάλλων στη μεγάλη ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στο Παρίσι, σήμερα στις 16:00, με τους συμμετέχοντες να ξεπερνάνε το ένα εκατομμύρια σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα. Πολλοί είναι οι Γάλλοι πολίτες που θα ταξιδέψουν από γειτονικές χώρες και τα περίχωρα του Παρισιού, ενώ συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.



Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την παρουσία του, αλλά και την παρουσία του τέως Πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί . Το «παρών» στη συγκέντρωση θα δώσουν και ηγέτες, όπως η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ  ευρωπαϊκών χωρών καθώς και σύσσωμη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Ζαν - Κλοντ Γιουνκερ, τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Μάρτιν Σουλτς.

Το «παρών» στη γαλλική πρωτεύουσα θα δώσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ στο Παρίσι θα μεταβεί την Κυριακή αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο και Γιώργο Κατρούγκαλο.

Παρ' όλη την μεγάλη συμμετοχή που αναμένεται να έχει η πορεία τα γαλλικά μέσα εκφράζουν ανησυχίες για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια εν μέσω της διαδήλωσης και ήδη ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας έχει δηλώσει στο TV5 πως θα υπάρχει ισχυρότατη αστυνομική παρουσία, με την απόλυτη συνεργασία δημοτικής αστυνομίας και αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Η Μαρίν Λεπέν είναι η μόνη Γαλλίδα πολιτικός που δεν έλαβε επίσημη πρόσκληση από την γαλλική κυβέρνηση.

Δεν πάει Παρίσι ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δεν θα μετάσχει στην «πορεία υπέρ της δημοκρατίας» που διοργανώνεται σήμερα Κυριακή στο Παρίσι στη μνήμη των θυμάτων από τις επιθέσεις εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και του εβραϊκού παντοπωλείου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Ομπάμα δεν θα πάει στο Παρίσι, είπε η ίδια πηγή, διαψεύδοντας τις φήμες που διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν στην εκδήλωση μνήμης του Παρισιού από τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.

Mετά τις διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις o Ομπάμα έχει πολλαπλασιάσει τα μηνύματα αλληλεγγύης προς τη Γαλλία «την παλαιότερη σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών». «Θέλω οι Γάλλοι να το γνωρίζουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα μαζί σας αλλά θα είναι μαζί σας και αύριο», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που άφησαν πίσω τους 17 νεκρούς.

«Vive la France!», ( Ζήτω η Γαλλία) έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μια ημέρα πριν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου