Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Τσίπρας: Οι δόσεις που απομένουν για τον ΕΝΦΙΑ θα πληρωθούν κανονικά



Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας δεσμεύθηκε για μία ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όμως υπογράμμισε ότι αυτό δεν αφορά τις εκκρεμότητες από το 2014.

«Διαπιστώνω ότι όποιος μιλάει ελληνικά χρωστάει. Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Θα αντικατασταθεί από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Η πρώτη κατοικία δεν θα φορολογείται. Ο ΕΝΦΙΑ προέβλεπε έσοδα 3,3-3,5 δισεκατομμυρίων. Εμείς με την κατάργησή του, θα έχουμε έσοδο περίπου 1,5 ευρώ. Θα αποκαταστήσουμε την απώλεια του 1,8 δισεκατομμυρίων», είπε ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.

Σημείωσε όμως ότι κάθε νόμος αντικαθίσταται από νόμο που θα ψηφιστεί και πως οι δόσεις που εκκρεμούν αφορούν το 2014. «Συνεπώς οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014 πρέπει να πληρωθούν κανονικά. Κάθε νόμος υλοποιείται από τη στιγμή που ψηφίζεται στη Βουλή. Το 2015 δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε για δόση που ισχύει για το 2014», συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. «Η πρώτη κατοικία δεν θα φορολογείται και δεν αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν σπίτια με... τρεις πισίνες, αυτούς θα τους βρούμε και θα πληρώσουν», τόνισε.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η κυβέρνηση σήμερα δεν έχει άλλο επιχείρημα πέρα από το φόβο και πως δεν επιθυμεί να συνεχίσει ο λαός να είναι γονατισμένος σε γονατισμένους πολιτικούς. «Πρέπει να μπει ένα τέρμα σε αυτό το δράμα και ο ΣΥΡΙΖΑ η μόνη ασφαλής επιλογή» είπε.

Σχετικά με το πού θα βρει χρήματα για να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Ερχόμαστε για να πάρει ανάσα ο μεροκαματιάρης και ο φορολογούμενος. Τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα ελαφρυνθούν φορολογικά. Σίγουρα το μεταβατικό στάδιο θα είναι ένα δύσκολο στάδιο. Οι φοροφυγάδες, οι λαθρέμποροι, οι off shore, αυτοί που έχουν βίλες και κότερα αδήλωτα, αυτοί θα έχουν πρόβλημα με το ΣΥΡΙΖΑ. Ομως είναι εύκολο να τους βρούμε».

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει Κύπρος»

«Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος ούτε θα γίνει. Δεσμεύομαι και εγώ αλλά και η ΕΚΤ», είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα των καταθέσεων και συμπλήρωσε: «Οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών είναι εγγυημένες, οι τράπεζες μας είναι στο ευρωσύστημα. Η εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών είναι εγγυημένες από την ΕΚΤ. Είναι μια κινδυνολογία στην οποία δεν τσιμπάει ο κόσμος».

Ακόμη, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρνείται να συνδιαλλαγεί, ενώ για το θέμα της αυτοδυναμίας είπε: «Δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι καν ότι η χώρα θα χρειαστεί να πάει σε δεύτερες εκλογές» και εξέφρασε την πεποίθηση πως τελικά αυτό δεν θα συμβεί. «Ο ελληνικός λαός έχει και τη γνώση και την εμπειρία και την σοφία, έχει και την εμπειρία με αυτή τη συγκυβέρνηση πως λειτούργησε και τι όφελος άφησε στον ελληνικό λαό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε εκ νέου ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, και ότι σε συνεργασία με το ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας) θα επαναφέρει το ευρωπαϊκό πλαίσιο στις εργασιακές σχέσεις. «Η αγορά θα το αντέξει είναι μικρό το ποσοστό των εργαζομένων με κατώτατο μισθό, οι ΜΜΕ θα έχουν άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα ισοφαρίσουν το κόστος, όπως για τα κόκκινα δάνεια» εξήγησε. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν έως 700 ευρώ.

Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο να προταθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περιορίστηκε να πει ότι «είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση» σημείωσε όμως ότι επικροτεί τη στάση του για την Ελλάδα. «Δεν μας αφορά πρωτίστως το πολιτικό στίγμα του Προέδρου αλλά να είναι ένα πρόσωπο που να έχει το κύρος και να βρίσκει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στην βουλή που θα προκύψει» εξήγησε.

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των βουλευτικών αυτοκινήτων λέγοντας πως «δεν καταλαβαίνω γιατί να έχουν αυτοκίνητο οι βουλευτές, μπορούν να έχουν ένα επίδομα». «Τα περιττά προνόμια που δημιουργούν απόσταση με τον πολιτη γιατί να τα έχει» διερωτήθηκε.



Πηγή : iefimerida.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου