Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Χαρδούβελης: Χάνουμε την αξιοπιστία μας αν δεν υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις


Στην ανάγκη διαφύλαξης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και τήρησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των επικείμενων εκλογών αναφέρθηκε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε στο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για την πανηγυρική έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του 2015, με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να επιδειχθεί συνέπεια έναντι των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα, ώστε να μην χαθεί η αξιοπιστία της Ελλάδος και να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

«Η αξιοπιστία είναι σημαντικό κομμάτι. Την είχαμε χάσει, προσπαθούμε να την χτίσουμε σταδιακά και δεν πρέπει να την ξαναχάσουμε. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό που διαφοροποιεί τη δική μας φωνή από άλλες φωνές που ισχυρίζονται διάφορα χωρίς λογική», τόνισε.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών στο ρόλο της ΕΚΤ στην διασφάλιση της ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, επαναλαμβάνοντας πως οι ελληνικές τράπεζες αντλούν  45 δισ. ευρώ για να καλύψουν το κενό ρευστότητάς τους (κενό μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων).

Αναφερόμενος στα μεγέθη του προϋπολογισμού αναγνώρισε πως υπάρχουν μικρές αποκλίσεις, ωστόσο προσέθεσε πως η αγορά είχε προβλέψει την αβεβαιότητα που υπάρχει αυτή την περίοδο και προέβλεψε ότι σε περίπου τρεις εβδομάδες αυτή η αβεβαιότητα θα τερματιστεί.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε στον χρηματιστηριακό θεσμό και στην σημασία του για την ελληνική οικονομία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίλυση του ζητήματος του επαγγελματία επενδυτή που δημιουργούσε αβεβαιότητες στην αγορά και εστίασε στην ανάγκη περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κάτι που ευχήθηκε να κάνει πράξη η επόμενη κυβέρνηση.

Για τη πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη το 2015 προέβλεψε πως θα «θα δούμε ξεπέταγμα και μεγάλα κέρδη», συνδέοντας την πρόβλεψη αυτή με την υποχώρηση της πολιτικής αβεβαιότητας.

Στην εκδήλωση τις ευχές τους για το νέο έτος έδωσαν οι Ι.Γεωργάνας, πρόεδρος της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, κ.α..

Ο κ. Γεωργάνας εστίασε στη δέσμευση των πολιτικών κομμάτων για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, λέγοντας πως μετά τις εκλογές η αβεβαιότητα θα εκτονωθεί και το κόστος που έχει σήμερα η προεκλογική διαδικασία στην οικονομία θα υποχωρήσει, εφόσον η χώρα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γ.Ζανιάς εξέφρασε την ευχή να συνεχιστεί η πορεία της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, αναγνωρίζοντας πως οι πολιτικές εξελίξεις έχουν «φρενάρει» την τραπεζική χρηματοδότηση.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ προειδοποίησε από την πλευρά του πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας και επικέντρωσε στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος υπογράμμισε πως θα πρέπει να αποφευχθεί η πόλωση , ώστε να μην χαθούν τα κεκτημένα των προηγουμένων ετών.

Κλείνοντας τις τοποθετήσεις ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης μίλησε για την μεγάλη επιτυχία της τεχνολογικής μετάβασης των υποδομών της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ βάσει των επιταγών του ευρωπαϊκού κανονισμού EMIR ( European Market Infrastructure Regulation ).

Ο ίδιος υπογράμμισε πως μέσα στο 2014 ενοποιήθηκε η αγορά άξιων και παραγώγων του ΧΑ, η εταιρεία εκκαθάρισης συναλλαγών της ΕΧΑΕ πιστοποιήθηκε από την ΕΕ ως ένας από τους πιο άρτιους οίκους εκκαθάρισης στην ΕΕ, ενώ ολοκληρώθηκε και η σύνδεση της ρουμανικής αγοράς παραγωγών στα συστήματα της ΕΧΑΕ κάτι που κατέδειξε την επιτυχημένη στρατηγική της εταιρείας στην κατεύθυνση της πανευρωπαϊκής ενοποίησης των κεφαλαιαγορών.

Το φλουρί της πίττας του Χρηματιστηρίου έπεσε στον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα.

Θ.Κ.




Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου