Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν θα ρισκάρει με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ


Το Ποτάμι δεν θα ρισκάρει με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην οποία το πρακτορείο αναφέρει ότι το κόμμα που ιδρύθηκε λιγότερο από ένα χρόνο πριν, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Το Ποτάμι βρίσκεται τρίτο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πίσω από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στ. Θεοδωράκης δηλώνει ότι το κόμμα του δεν θα δώσει τη στήριξή του σε καμιά κυβέρνηση συνασπισμού που θα είναι πρόθυμη να τζογάρει με την θέση της χώρας στο ευρώ.

«Δεν θα παίξουμε με το ευρώ, και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τζογάρισμα με τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Θα υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», δήλωσε ο Στ. Θεοδωράκης.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει αρκετή στήριξη προκειμένου να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς εταίρο. Σε μια τέτοια περίπτωση, Το Ποτάμι θα ήταν ενδεχόμενως kingmaker.,

Το εναλλακτικό σενάριο είναι εάν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ κατορθώσουν να κερδίζουν με ένα επαρκές περιθώρι ώστε να σχηματίσουν το συνασπισμό της επιλογής τους. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον Στ. Θεοδωράκη, η πιο προφανής επιλογή για τα δύο αντίπαλα κόμματα, θα ήταν να συνεργαστούν.

«Εάν η διαφορά μεταξύ του νικητή και του δεύτερου κόμματος είναι πολύ μικρή, τότε θα υπάρξουν τεράστιες πιέσεις για να σχηματιστεί ένας ευρύς συνασπισμός», εκτιμά ο Στ. Θεοδώρακης. Μάλιστα τόνισε ότι δεν θα δώσει την στήριξή του σε καμία κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει υποστηρικτές της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή ή έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε μόνο στη βάση μιας δυτικού τύπου οικονομίας. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε κρατικοποιήσεις, ή διώξιμο των επενδυτών», δήλωσε. Σύμφωνα με τον Στ. Θεοδωράκη, ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν έχει εξαφανιστεί. «Εάν ο νικητής δείξει ότι είναι αδιάφορος ή προσπαθήσει να εκβιάσει την Ευρώπη, τότε ναι, νομίζω ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση».

Ενώ οι εταίροι της ευρωζώνης μπορεί να μην πιέσουν τη χώρα να εγκαταλείψει το νόμισμα, οι ενέργειες του νικητή των εκλογών μπορεί να αυξήσουν αυτό το ρίσκο, δήλωσε ο Στ. Θεοδωράκης. «Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στη διαπραγματευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ».


Πηγή: capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου