Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

«Κλειδώνουν» τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ


Του Ηλία Μπενέκου

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες τείνει να μετατραπεί η σύνθεση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Κουμουνδούρου βρίσκεται αντιμέτωπη με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την ανακοίνωση των υποψηφίων της, αλλά και τις ισχυρές πιέσεις στελεχών και τοπικών οργανώσεων που προβάλλουν «βέτο» στις υποψηφιότητες από πρόσωπα συνεργαζόμενα, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς.

Είναι ενδεικτικό ότι η αρμόδια επιτροπή ψηφοδελτίων συνεδρίαζε μέχρι αργά χθες βράδυ, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής που θα επικυρώσουν τις τελικές αποφάσεις να μετατεθεί για σήμερα. Με δεδομένο ότι οι προτάσεις που είχαν φθάσει στην Κουμουνδούρου από τις νομαρχιακές οργανώσεις ξεπέρασαν τις 900 υποψηφιότητες, η επιλογή των τελικών 400 υποψηφίων -ιδίως σε κρίσιμες περιφέρειες όπως αυτές του Λεκανοπεδίου, της Αχαΐας και τη Κρήτης- προκάλεσαν έντονο προβληματισμό.
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι χθες βράδυ, εκτός ψηφοδελτίων θα βρεθεί τελικώς ο Μ. Μπόλαρης, αλλά και η Ρ. Μακρή, στην οποία προτάθηκε να είναι υποψήφια στα Γρεβενά και όχι στην εκλογική της περιφέρεια την Κοζάνη. Κοντά στο «πράσινο φως» ήταν η υποψηφιότητα της Θ. Τζάκρη στην Πέλλα, του Οδ. Βουδούρη στη Β' Αθηνών, του Θ. Παραστατίδη στη Β' Θεσσαλονίκης. Στα ονόματα «έκπληξη» που συζητούντο ήταν και εκείνο του Χάρρυ Κλυνν, ο οποίος ίσως κατέβει υποψήφιος με το κόμμα στη Θεσσαλονίκη.
Σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αυτό θα παραμείνει «ανοικτό» μέχρι την τελευταία στιγμή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε αυτό θα βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση ο Π. Σκουρλέτης, ενώ συζητείται και το όνομα του καθηγητή Κ. Τσουκαλά, ενώ αναζητούνται και οι γυναίκες που θα συμπληρώσουν τις εκλόγιμες θέσεις. Σε κάθε περίπτωση το Επικρατείας αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την Κουμουνδούρου, καθώς μέσω αυτού θα σταλεί και ένα ισχυρό «μήνυμα» για το «ύφος» που θέλει να προσδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα ψηφοδέλτιά του.

Συνεργασία με Οικολόγους
Με 22 πρόσωπα θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ οι Οικολόγοι Πράσινοι. Τη συνεργασία ανακοίνωσαν επίσημα χθες, έπειτα από συνάντησή τους, ο Αλέξης Τσίπρας και ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Γ. Τσιρώνης, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ σε μη εκλογική θέση. Και οι δυο τους έκαναν λόγο για «στρατηγική συνεργασία των δύο κομμάτων». Ο κ. Τσιρώνης ανακοίνωσε εξάλλου τις υποψηφιότητες του πρώην ευρωβουλευτή του κόμματος Μ. Τρεμόπουλου στην Α' Θεσσαλονίκης, των πρώην περιφερειακών συμβούλων Κ. Διάκου στα Χανιά, και Γ. Δημαρά στη Β΄ Αθήνας, της Δ. Λυμπεροπούλου, που είναι περιφερειακή σύμβουλος και θα είναι υποψήφια στην Κορινθία. Επίσης, ο Δ. Πολιτόπουλος θα είναι υποψήφιος στις Κυκλάδες, ο Κ. Καλογράνης στο Υπόλοιπο Αττικής και ο Γ. Δημητρίου στη Β' Πειραιά.

Μηνύματα στο εξωτερικό
Στο μεταξύ, πυκνώνει τα «καθησυχαστικά» μηνύματα προς το εξωτερικό ο Αλ. Τσίπρας, καθώς πλησιάζουμε στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου. Χθες σε άρθρο του στην Corriere Della Serra υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα μου δεν θα ζημιώσει την Ευρώπη», επέμεινε στη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο, όπως το 2012, για την Ευρώπη, αλλά στοίχημα για μια αλλαγή. «Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική στροφή: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί, πλέον, απλή ελπίδα για τον ελληνικό λαό. Ενσαρκώνει την προσδοκία μιας αλλαγής πορείας πλεύσης για ολόκληρη την Ευρώπη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας εκτιμώντας πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «θα δώσει νέα ώθηση στις δυνάμεις, οι οποίες μάχονται για την αλλαγή».


Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου