Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ο Νταβούτογλου κατακρίνει τα σκίτσα του Μωάμεθ



Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατήγγειλε τη δημοσίευση από τη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo σκίτσου του προφήτη Μωάμεθ, κρίνοντας ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν σημαίνει "ελευθερία εξύβρισης", ενώ παράλληλα κατηγόρησε τον ισραηλινό ομόλογό του ότι έχει διαπράξει στη Γάζα "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" αντίστοιχα με αυτά των "τρομοκρατών" στο Παρίσι.

"Η δημοσίευση του σκίτσου αυτού συνιστά σοβαρή πρόκληση. Η ελευθερία της έκφρασης δεν σημαίνει ελευθερία εξύβρισης", δήλωσε ο Νταβούτογλου στον Τύπο στην Άγκυρα πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. "Δεν μπορούμε να δεχόμαστε τις προσβολές που γίνονται στον προφήτη".

Στο πρωτοσέλιδο του πρώτου τεύχους που κυκλοφόρησε μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo, η σατιρική εφημερίδα δημοσίευσε σκίτσο ενός δακρυσμένου Μωάμεθ να κρατά πανό που γράφει: "Είμαι και εγώ Charlie", το σύνθημα εκατομμυρίων διαδηλωτών που πραγματοποίησαν πορεία στη Γαλλία και το εξωτερικό καταδικάζοντας τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 17 ανθρώπων σε τρεις ημέρες στο Παρίσι.

Όπως κατά το παρελθόν, και αυτό το σκίτσο του Μωάμεθ προκάλεσε πολλές οργισμένες και απειλητικές αντιδράσεις πολιτικών ηγετών και θρησκευτικών αρχών σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Η τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ δημοσίευσε "από αλληλεγγύη" το σκίτσο και ένθετο στα τουρκικά που επαναλαμβάνει τα βασικά σημεία των άρθρων και των σκίτσων του Charlie Hebdo.

Τουρκικές ιστοσελίδες ανάρτησαν επίσης το σκίτσο του Μωάμεθ. Τουρκικό δικαστήριο διέταξε μερικές ώρες αργότερα τον αποκλεισμό όλων των ιστοσελίδων που δημοσιεύουν το σκίτσο του προφήτη, χαρακτηρίζοντας τη δημοσίευση "προσβολή για τους πιστούς".

Ο Νταβούτογλου που μετείχε στην "πορεία για τη δημοκρατία" την Κυριακή, στο πλευρό του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, μαζί με 40 ακόμη αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, κυρίως "για να υπερασπισθεί την ελευθερία της έκφρασης", δήλωσε σήμερα ότι "όπως οι τρομοκράτες που διέπραξαν τις σφαγές στο Παρίσι, ο Νετανιάχου διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης που σφάγιασε παιδιά που έπαιζαν στην παραλία της Γάζας".

Οι δηλώσεις του Νταβούτογλου διατυπώνονται εν μέσω ενός φραστικού πολέμου μεταξύ των ηγετών της Τουρκίας και του εβραϊκού κράτους, των οποίων οι σχέσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο.

Τη Δευτέρα, ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι "δυσκολεύτηκε να καταλάβει πως ο Νετανιάχου τόλμησε" να μετάσχει στην πορεία στο Παρίσι.

Ο Νετανιάχου απάντησε ξερά χθες βράδυ καταγγέλλοντας τις "επαίσχυντες δηλώσεις που πρέπει να καταδικάσει η διεθνής κοινότητα καθώς ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να πετύχει αν δεν καθοδηγείται από ξεκάθαρο ηθικό φρόνημα".

Ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει τον Ιούλιο τον Νετανιάχου ότι έχει "ξεπεράσει τον Χίτλερ σε βαρβαρότητα".


Πηγή : Nooz.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου