Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Δέκα συλλήψεις σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. κατά κυκλώματος εκβιαστών


Μεγάλη επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής σε Λεκανοπέδιο και περιφέρεια για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εκβίαζε καταστηματάρχες ήταν σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής μέχρι αργά το απόγευμα.

Έγιναν 10 προσαγωγές, οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί και κατασχεθεί όπλα και εκρηκτικά, καθώς τα μέλη της συμμορίας των εκβιαστών φέρονται να ενέχονται και σε βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος καταστημάτων.

Όπως αναφέρει το Βήμα, ο 50χρονος, πρώην μέλος των ΕΚΑΜ που κατηγορείται για υποβοήθηση του Χριστόδουλου Ξηρού, κατηγορείται επίσης για συμμετοχή και μάλιστα με κεντρικό ρόλο στο κύκλωμα των εκβιαστών που ερευνά η ΕΛΑΣ.

Για συμμετοχή στο ίδιο κύκλωμα έχει συλληφθεί και μία δικηγόρος, αλλά και συγγενείς «νονών της νύχτας» που κρατούνται στις φυλακές.

Επιπλέον έχει συλληφθεί ένας 55χρονος που είχε καταδικαστεί σε ισόβια για φόνο που είχε διαπράξει τον Σεπτέμβριο του 1994 έξω από νυχτερινό κέντρο στο Πέραμα και ο οποίος θεωρείτο στενός φίλος βαρυποινίτη.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για τη δράση κυκλώματος που εκπορεύεται από τις φυλακές. Πιθανόν οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση να υπερβούν τους 30.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», στη δικογραφία της υπόθεσης υπάρχουν αναφορές για συναλλαγές με τα χρήματα που προέρχονται από τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου το 2009 στο Καβούρι.

Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι μέλη του ίδιου συστήματος ποινικών είχαν σχέση με τη φυγή, τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Αφορμή της έρευνας της Ασφάλειας ήταν ο εντοπισμός -πριν από δύο εβδομάδες- σε αυλή σπιτιού στη Μεταμόρφωση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού με 15 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας, τριών πυροκροτητών, δύο κομματιών βραδύκαυστου φυτιλιού και κομμάτια στουπιού.

Το σπίτι ανήκε σε μια συγγενή γνωστού βαρυποινίτη, η οποία φέρεται να προχώρησε σε αναλυτικές καταθέσεις στην Ασφάλεια για «παράνομες ενέργειες του συγγενούς της» και σε ορισμένες από τις οποίες φέρεται η ίδια να είχε καθοριστικό ρόλο.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος βαρυποινίτης, σε πρόσφατη δίκη για αποτυχημένη απόπειρα απόδρασής του -προ τριετίας- με ελικόπτερο από περιφερειακή φυλακή, είχε αποδώσει στη συγγενή του το γεγονός ότι «εξαφάνισε» ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ για την υπενοικίαση του ελικοπτέρου και την «χρηματοδότηση» του εγχειρήματος του.

Παραμένει άγνωστο ποιο είναι το ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος της γνωστού δικηγόρου, η οποία ας σημειωθεί ότι είχε παρασταθεί στην προαναφερόμενη δίκη για την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο.

Ακόμη είναι πιθανόν από αυτήν την υπόθεση να εξιχνιασθούν κι άλλες βομβιστικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες και εναντίον πολιτικών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα, αλλά και εναντίον δικαστικών που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Πιο συγκεκριμένα, η γυναίκα από την Μεταμόρφωση που ήταν στόχος της βομβιστικής επίθεσης φέρεται να κατέθεσε ότι μετέφερε εκρηκτικούς μηχανισμούς που προορίζονταν -αναμεσα στα αλλα- και για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2012 στην κατοικία -στην οδό Κουντουριωτών στο Χαλάνδρι- της προέδρου του δικαστηρίου που είχε επιβάλει μεγάλες ποινές στους δράστες της προαναφερόμενης απαγωγής.

Σημειώνεται ότι το ίδιο σύστημα ποινικών είχε συσχετισθεί και με την βομβιστική επίθεση, τον Ιούλιο του 2013, σε σπίτι δικαστικής λειτουργού στην Λάρισα που επίσης είχε ασχοληθεί με την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο του ίδιου βαρυποινίτη.

Επιπλέον φέρεται να έχουν προκύψει σαφείς ενδείξεις για σχέσεις των ίδιων ατόμων με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε κατοικίες μελών οικογένειας, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, προφυλακισμένου για την υπόθεση των εξοπλισμών.

Σημειώνεται τέλος ότι ο νομικός εκπρόσωπος ορισμένων κατηγορουμένων, Φραγκίσκος Ραγκούσης μιλώντας στο «Βήμα», το βράδυ της Παρασκευής, εξέφραζε τη δυσφορία του «για παραβίαση από την ΕΛ.ΑΣ. των κανόνων της προανάκρισης και για την αδυναμία επικοινωνίας με τους πελάτες του».




Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου