Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ευνοϊκές φορο-αποφάσεις για αγρότες, εκμισθωτές ακινήτων και ελεύθερους επαγγελματίες



Οι αποφάσεις στο... παρά πέντε των εκλογών που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Οι παρατάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Τι αλλάζει για δηλώσεις μίσθωσης ακίνητης περιουσίας.

Τόσες αποφάσεις μέσα σε μια μέρα, μάλλον δεν είχε υπογράψει ξανά στη βραχεία θητεία της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου. Και είναι όλες θετικές. Μειώνουν τη γραφειοκρατία, δίνουν παρατάσεις και ευκολίες στους φορολογούμενους...

Με την πρώτη απόφαση όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέσω διαδικτύου, μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωση στη Δ.Ο.Υ με ειδικό απλοποιημένο έντυπο.

Με τη δεύτερη, παρατείνεται μέχρι και την 31η Μαρτίου 2015 η προθεσμία -που έληγε την 30η Ιανουαρίου 2015- για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας πέραν του έτους βάσει πραγματικού χρόνου.

Η τρίτη απόφαση αφορά τους αγρότες. Για την ακρίβεια είναι μια δέσμη αποφάσεων φιλο-αγροτική. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση προκειμένου να ικανοποιηθούν πάγια αιτήματα ενός πολύ μεγάλου αριθμού αγροτών και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος απώλειας των ενισχύσεων που συνδέονται με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αλλά και για την απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, μετά από συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μόσχο Κορασίδη, υπέγραψε αποφάσεις με τις οποίες:

1) Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης αγροτικών εκτάσεων για τις εκμισθώσεις που συνάφθηκαν μέχρι 31-12-2014, έως την 27/2/2015.

2) Γίνεται προαιρετική η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης για τους εκμισθωτές αγροτικών εκτάσεων, εφόσον το μηνιαίο μίσθωμα δεν υπερβαίνει το ποσό των 80 ευρώ ανά μήνα.

Παράλληλα με εγκύκλιο της Γ.Γ.Δ.Ε. και για τη διευκόλυνση των αγροτών κατά την υποβολή των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας καθώς και για την απλούστευση της διαδικασίας, δίνεται πλέον η δυνατότητα να μην συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία των συνεκμισθωτών-συνιοδιοκτητών κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Διευκρινίζεται περαιτέρω ότι τα στοιχεία αυτά θα παρέχονται εγγράφως, εφόσον ζητούνται από τις φορολογικές αρχές.

Με την εγκύκλιο αυτή αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα της αδυναμίας εμπρόθεσμης υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων σε περίπτωση που γεωργικές εκτάσεις ανήκουν στην συνιδιοκτησία πολλών και μερικές φορές αγνώστων μεταξύ τους προσώπων, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτη η εμπρόθεσμη υποβολή της.


Πηγή : euro2day.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου