Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Διαδικασίες-εξπρές για τη Βουλή


Γρήγορες διαδικασίες και άμεση ενεργοποίηση των νέων κοινοβουλευτικών εργασιών προβλέπουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης.

Οι ημερομηνίες-σταθμοί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι η 9η Φεβρουαρίου που αναμένεται να πάρει η νέα κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης και πιθανότατα η 13η Φεβρουαρίου, όπου και προσδιορίζεται η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρώτη σύγκληση της Βουλής, σύμφωνα με αυτό που όριζε το προεδρικό διάταγμα διάλυσής της στις 30 Δεκεμβρίου, έχει προσδιοριστεί για τις 5 Φεβρουαρίου.
Την επόμενη Πέμπτη η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, με αντικείμενο την ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν την Κυριακή 25 Ιανουαρίου. Την επόμενη, κιόλας, ημέρα η νέα Βουλή θα εκλέξει τον νέο της πρόεδρο, εν προκειμένω την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Κατά την ίδια διαδικασία αναμένεται να εκλεγούν και οι αντιπρόεδροι της Βουλής, αλλά και οι γραμματείς και οι κοσμήτορες.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την επόμενη ημέρα θα ξεκινήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, οι οποίες -όπως προβλέπεται- θα διαρκέσουν τρεις μέρες (7, 8 και 9 Φεβρουαρίου) και θα ολοκληρωθούν με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Την πρώτη ημέρα, στις 7 Φεβρουαρίου, ο νέος πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα αναγνώσει από το βήμα της Βουλής τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Αυτή που φαίνεται να καθυστερεί κατά λίγο είναι η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενώ αρχικά διαφαινόταν πως οι διαδικασίες θα ξεκινούσαν στις 7 Φεβρουαρίου και θα προηγούνταν των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τελικά μάλλον η προεδρική εκλογή θα ακολουθήσει των προγραμματικών δηλώσεων, με την πρώτη ψηφοφορία να πραγματοποιείται πιθανότατα στις 13 Φεβρουαρίου.
Για να εκλεγεί ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, πάμε σε δεύτερη ψηφοφορία, η οποία μπορεί και να γίνει ακόμα και την επόμενη ημέρα (και μέχρι πέντε μέρες μετά την πρώτη) και για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτούνται 151 θετικές ψήφους κι αν και εκείνη αποβεί άκαρπη, τότε ύστερα από πέντε ημέρες επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται μόνο σχετική πλειοψηφία, κάτι που εν προκειμένω δεν φαίνεται πως θα χρειαστεί.

Γ. Πίκουλας



Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου