Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Γ. Παπανδρέου: Θέλουμε να γίνουμε η αλλαγή που πρεσβεύουμε


«Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» το κόμμα Παπανδρέου - Ολόκληρη η διακήρυξη - Τα κυριώτερα σημεία της ομιλίας του πρώην Πρωθυπουργού στην επίσημη ανακοίνωση του νέου κόμματος.

Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ονομάζεται το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη που κατατέθηκε στις 2:30 το μεσημέρι του Σαββάτου στον Άρειο Πάγο.

Το έμβλημα του νέου κόμματος είναι ένα ρόδο σε κόκκινο φόντο, και η λέξη Κίνημα είναι χειρόγραφη. Τη διακήρυξη υπογράφουν 252 πρόσωπα, ανάμεσα στους οποίους οι Φίλιππος Πετσάλνικος, Μαριλένα Κοππά, Μιχάλης Καρχιμάκης και ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου.

Η επίσημη ανακοίνωση για το νέο κόμμα έγινε από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου το απόγευμα του Σαββάτου σε εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη.

«Πάμε, μαζί θα γράψουμε ιστορία» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου ξεκινώντας την ομιλία του και αναφερόμενος στην ιδρυτική διακήρυξη είπε πως πρόκειται για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο βασισμένο στις αρχές του διαφωτισμού.

Έδωσε έμφαση στις αξίες του ανθρωπισμού που όπως είπε έχουν σαν γνώμονα την προστασία των αδυνάμων και της διαφορετικότητας.

Η αίτηση υπογράφεται από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου.

Στη διακήρυξη υπάρχει ιστορική αναδρομή από το 1974, αναφορά στην κρίση της Κύπρου, αλλά και καταγραφή πως οδηγηθήκαμε στην κρίση του 2009 και στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Με ειδικό πληρεξούσιο στον δικηγόρο Ι. Μανιάτη κατατέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η ιδρυτική δήλωση του Γ Παπανδρέου που απευθύνεται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με προσωπική αίτησή του.

Το ιστορικό έγγραφο υπεγράφη ήδη από τον αντεισαγγελέα υπηρεσίας του Αρείου Πάγου Ι. Παρασκευαΐδη.

Στο πλαίσιο του Συντάγματος αναφέρεται στην αρχή «σας υποβάλω με την ιδιότητα του Προέδρου την παρούσα ιδρυτική Δήλωση Κόμματος με τα εξής στοιχεία:

Όνομα: Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών  (Movement of Democrats Socialists)

Έμβλημα: Απεικονίζεται με ένα Ρόδο σε κόκκινο φόντο και ένα πράσινο φύλλο συνοδευόμενο από το όνομα του κόμματος με τη λέξη ΚΙΝΗΜΑ να αποδίδεται γραφιστικά με κεφαλαία και γραφή χειρόγραφη και κάτω από τις λέξεις ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ με κεφαλαία και πράσινους χαρακτήρες

Έδρα: Αθήνα Πειραιώς 108

Επιπλέον σας δηλώνω ότι η ίδρυση, οργάνωση και δράση του κόμματός μου γίνεται προς εξυπηρέτηση της ελεύθερης λειτουργίας του Δημοκρατικού Πολιτεύματος στο πλαίσιο του Συντάγματος και νόμων του κράτους και προς υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού.

Η διακήρυξη του νέου κόμματος

Στην 16σέλιδη διακήρυξη αρχών και στόχων που υπογράφουν 252 πολίτες και πολιτικοί αναφέρεται κατ' αρχήν στην τραγωδία της Κύπρου και στο όραμα του λαού μας «να απεξαρτηθούμε από τη ρίζα της συμφοράς» ενώ εκτιμάει ότι την εξάρτησής μας από ξένες δυνάμεις που ήθελαν «κυβερνήσεις πιόνια , δημοκρατίες ελεγχόμενες και λαούς υποταγμένους». Η απεξάρτησή μας συμπληρώνει αποτελούσε όρο και ελάχιστη προϋπόθεση για να εδραιωθεί η λαϊκή κυριαρχία αλλά και να πραγματοποιηθεί η κοινωνική Δικαιοσύνη.

Σήμερα ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει. Απαίτηση των Ελλήνων πολιτών είναι η απελευθέρωσή μας από μια νέα εξάρτηση που έχει τη ρίζα της στην αιχμαλωσία των δημοκρατικών μας θεσμών.

Αιχμαλωσία από μηχανισμούς ενός οικονομικού και μιντιακού κατεστημένου, που υπηρετείται από ένα πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης.

Παρά τα μεγάλα  επιτεύγματα των προοδευτικών κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης πελατειακές δομές, αντιλήψεις νοοτροπίες και συμπεριφορές επιβιώνουν διαχέονται και κυριαρχούν.

Η απαίτηση των  πολιτών για απελευθέρωση από τα δεσμά του πελατειακού νας συστήματος μπορεί και πρέπει να μετασχηματιστεί σε κίνημα αξιών».


Στη συνέχεια αναφέρεται στην οικονομική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκεται σε σταυροδρόμι στην ντε φάκκο κυριαρχία των ισχυρών της Ευρώπης αλλά και στην αδυναμία όπως λέει της ΕΕ να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά της όπως Αραβική Άνοιξη, Μεσαναστολικό πρόβλημα, Ουκρανία κ.λπ

.
Την Ελλάδα την αποκαλεί αδύναμο κρίκο ενώ «στην ελληνική κυβέρνηση του 2009 είχα μόνο οδυνηρές επιλογές» και αναφέρει «κατά την περίοδο 2004-2009 διπλασιάστηκε το δημόσιο χρέος και η  Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Με αίσθημα ευθύνη λέει η κυβέρνηση στα τέλη του 2009 έκανε τα πάντα να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας και από το 2009-2011 δρομολόγησε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα πραγματικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς.

Γιατί το δημοψήφισμα αναφέρει: «Όταν ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός θέλησε να ζητήσει τη γνώμη των πολιτών μέσω δημοψηφίσματος υπέστη τις συνέπειες ενός ανελέητου πολέμου μιάς συμμαχίας δυνάμεων. Στη συνέχεια θέτει και διλήμματα όπως Ελευθερία ή φόβος , Ανθρωπισμός ή κυνισμός.

Για το ποιοί είναι αναφέρεται στη διακήρυξη «έχουμε συγκεκριμένες ιστορικές και ιδεολογικές καταβολές δημοκρατικές προοδευτικές σοσιαλιστικές και εκφράζουμε τη δημιουργική συνέχεια των πολιτικών αξιών που ενέπνευσαν τα διδάγματα του Ρήγα η παρακαταθήκη του Καποδίστρια το έργο του Χαριλάου Τρικούπη η αντίσταση ενάντια στον ναζισμό ο ανένδοτος του Γεωργίου Παπανδρέου ο αντιδικτατορικός Αγώνας και η ίδρυση του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Είναστε συνδεδεμένοι με τα διεθνή κινήματα...»

Στη συνέχεια κάνει λόγο για αξίες του Διαφωτισμού, του πολιτικού Φιλελευθερισμού. Αναφέρεται στην πρόταση του κόμματος με σχέδιο ελληνικό και την επανάσταση του αυτονόητου.

Δεσμεύεται για ιδρυτικό συνέδριο μετά τις εκλογές και καλεί τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε συμπόρευση.


Πηγή : tovima.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου