Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Είμαστε όλοι τόσο μοναδικοί, όσο μια νιφάδα χιονιού.



Γράφει η  Βάσια Γιαννακοπούλου

Οι νιφάδες χιονιού είναι μοναδικές. Καμία δεν μοιάζει ακριβώς με καμία άλλη. Δημιουργούνται κάτω από διαφορετικές και συγκεκριμένες συνθήκες και έτσι η μορφή τους προκύπτει πάντα αλλιώτικη, πολύπλοκη, μοναδική.

Οι άνθρωποι είναι μοναδικοί. Κανένας δεν μοιάζει ακριβώς με κάποιον άλλο. Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα τους διαμορφώνονται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και έτσι τελικά ζουν, αποφασίζουν, διασκεδάζουν, επιβιώνουν πάντα με φιλοσοφία αλλιώτικη, πολύπλοκη, μοναδική.

Οι νιφάδες χιονιού μπορεί να μοιάζουν με αυστηρά γραμμικά σχέδια ή ο σχηματισμός τους να μην έχει κανόνες και λογική. Μπορεί να υπάρχουν για να πέσουν πάνω σε ανθρώπους ώστε να τους γοητεύσουν, να σταθούν πάνω σε αντικείμενα για ώρα ατελείωτη ή να περιπλανιούνται πάντα ανάμεσα σε ιδέες.

Οι άνθρωποι μπορεί να προγραμματίζουν τη ζωή και την καριέρα τους με τρόπο αυστηρό, κάθε κίνηση τους να είναι μέρος ενός μεγάλου στρατηγικού πλάνου ή οι αποφάσεις και τα σχέδια τους να είναι αυθόρμητες παρορμήσεις τη στιγμής. Μπορεί να υπάρχουν για να προσφέρουν με σεβασμό και κατανόηση σε άλλους ανθρώπους, να παθιάζονται με την παραγωγή, σχεδίαση ή χρησιμοποίηση αντικειμένων ή να ζουν για την παραγωγή ιδεών, για να σκέφτονται και να στοχάζονται.

Η Career In Progress, αναζητώντας πάντα λύσεις ουσίας στους τομείς που δραστηριοποιείται, που έχουν πάντα ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την μοναδικότητα του, δημιούργησε μια ξεχωριστή ατομική εφαρμογή για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.

Σκεφτόμαστε, αποφασίζουμε, λειτουργούμε όλοι με μοναδικό τρόπο. Είναι αδύνατον να μπούμε σε καλούπια, να έχουμε διάφορα χαρακτηριστικά σε στεγνές ποσοστώσεις και να πρέπει να επιλέξουμε επάγγελμα, ακαδημαϊκή καριέρα, τρόπο ζωής αποκλειστικά βάσει του τι υπαγορεύουν αυτές.

Τι συμβαίνει στις υπάρχουσες δομές προσανατολισμού;

Υπάρχουν εκπαιδευτικές & επαγγελματικές επιλογές. "Μετράμε" το άτομο έτσι ώστε να τον κατηγοριοποιήσουμε σε μια αυτές: Εδώ οι επιλογές σου. Εδώ είσαι εσύ σε ποσοστά. Επίλεξε. Γρήγορη απάντηση. Άμεση λύση ενός σπουδαίου προβλήματος: "τι θα γίνω όταν μεγαλώσω".

Οι απαντήσεις καταλήγουν να μοιάζουν αναγκαστικές ή αυτονόητες, και ο άνθρωπος αντί να αποδεχτεί την μοναδικότητα του, να την αναδείξει με ιδέες, να της δώσει δυναμική με καινοτομία, μπαίνει στο "καλούπι" που του υπέδειξαν.

Τι είναι διαφορετικό εδώ;

Το άτομο καλείται να γνωρίσει τον εαυτό του ως "νιφάδα χιονιού" από τη στιγμή του σχηματισμού του, δηλαδή από τις επιρροές από το οικογενειακό του περιβάλλον, τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του και τις εκπαιδευτικές του εμπειρίες. Έπειτα, καλείται να αναζητήσει τις ιδέες που το κάνουν να ζει με ευχαρίστηση πράγματα που για αυτόν είναι σημαντικά. Μαθαίνει να ανακαλύπτει το προσωπικό του στυλ, τα ενδιαφέροντα του, τη φιλοσοφία του, τι σημαίνει για το ίδιο «επιτυχία».

Τα αναζητά με τρόπο προσωπικό, με δομές διαφορετικές και σύγχρονες. Χρησιμοποιούμε δομές, τακτικές και φιλοσοφία που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: τα social media και το role playing, τη δυναμική του να είσαι ο κύριος ρυθμιστής της ζωής σου, την πρωτοβουλία, την αυτενέργεια, τη συνειδητοποίηση ότι όλοι είμαστε μοναδικοί.

Η μοναδικότητα του ατόμου αποτελεί το επίκεντρο της προσέγγισης του Συμβούλου καθ'όλη τη διάρκεια διεξαγωγής της εφαρμογής. Όλα τα υπόλοιπα, τα ανακαλύπτει το άτομο μόνο του, αυτενεργώντας. Μαθαίνει να συλλέγει και να αξιολογεί ως προς την ορθότητα πληροφορίες, να μην τοποθετείται απλά μπροστά στις εναλλακτικές, αλλά να δημιουργεί νέες.

Μα η νιφάδα χιονιού δεν είναι σύμβολο του χειμώνα;

Μα και οι στιγμές που καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις στη ζωή μας, μοιάζουν με δυνατούς χειμώνες. Είναι ακριβώς εκείνες οι στιγμές που πρέπει να ξεδιπλώνουμε τη μοναδικότητα μας, να γνωρίζουμε τόσο καλά τον εαυτό μας ώστε να προσπαθούμε με δυναμική ανεξάντλητη. Να πορευόμαστε με σιγουριά για τις αποφάσεις μας γιατί μας αντιπροσωπεύουν και τις πιστεύουμε, ακόμα κι αν δεν μοιάζουν με την πεπατημένη. Γιατί όταν ο δυνατός χειμώνας των αποφάσεων λήξει, θα έρθει το καλοκαίρι που θα μας βρει να ζούμε συμφιλιωμένους και χαρούμενους με τις αποφάσεις και τις επιλογές μας. Συμφιλιωμένους και χαρούμενους με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Βάσια Γιαννακοπούλου 
Σύμβουλος Εκπαίδευσης & Επιστημονική Συνεργάτης της Career In Progress www.careerinprogrees.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου