Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Σαουδική Αραβία: Στο Ριάντ αρχηγοί κρατών για το νέο βασιλιά




Αρχηγοί κρατών και αξιωματούχοι αναμένονται σήμερα στο Ριάντ για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους στον νέο βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, την επομένη του θανάτου και της κηδείας του ετεροθαλούς αδελφού του, Αμπντάλα, έπειτα από μια δεκαετία στο θρόνο.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας και ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναμένονται στη σαουδαραβική πρωτεύουσα. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται επίσης να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ και αρχηγοί κρατών του Περσικού Κόλπου παρέστησαν χθες στην κηδεία του Αμπντάλα.

"Η Σαουδική Αραβία είναι εταίρος, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο", τόνισε ο πρόεδρος Ολάντ χθες από το φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία. "Με τον βασιλιά Αμπντάλα είχα σχέσεις εμπιστοσύνης και, όσον αφορά επίσης την καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

Ο ηλικίας περίπου 90 ετών μονάρχης, που συμμάχησε με τις χώρες της Δύσης στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών αλλά επικρίθηκε για την πολιτική του στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πέθανε την Παρασκευή σε νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί στις 31 Δεκεμβρίου με πνευμονία. Ακολούθησε χθες η λιτή ταφή του στο Ριάντ μετά την προσευχή στο τζαμί Ιμάμ Τουρκι.

Λίγες ώρες μετά την ενθρόνιση του Σαλμάν, εκατοντάδες Σαουδάραβες πήγαν να δηλώσουν "υπακοή και πίστη" στον νέο μονάρχη και στον πρίγκιπα διάδοχο Μουκρίν σε ένα από τα Ανάκτορα του Ριάντ, όπως θέλει η παράδοση.

Ο μόνος που πήρε τον λόγο, ο πλέον ανώτερος θρησκευτικός αξιωματούχος της χώρας, ο μεγάλος μουφτής Αμπντελαζίζ αλ-Σέιχ, ζήτησε από τον Θεό να βοηθήσει τον νέο βασιλιά και να τον οπλίζει με την αρετή της υπομονής. Το ίδιο ζήτησαν πολλοί Σαουδάραβες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα Ανάκτορα περιμένοντας να εισέλθουν για να φιλήσουν το χέρι του βασιλιά.

Στην πρώτη ομιλία του ο βασιλιάς Σαλμάν, που είναι 79 ετών και έχει προβλήματα υγείας, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στο υπερσυντηρητικό σουνιτικό βασίλειο του Περσικού Κόλπου, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, μεγάλη δύναμη στη Μέση Ανατολής και η κοιτίδα του Ισλάμ.

Οι πρώτες αποφάσεις του Σαλμάν ήταν να διορίσει τον Μοχάμεντ Μπιν Νάγεφ τρίτο στη σειρά διαδοχής του θρόνου, δηλαδή μετά τον πρίγκιπα διάδοχο Μουκρίν, ενώ ανέθεσε το υπουργείο Άμυνας στον γιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Μετά τις δηλώσεις του νέου βασιλιά για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής του μεγαλύτερου παραγωγού του ΟΠΕΚ, οι τιμές του αργού μειώθηκαν σε πρωτοφανές επίπεδο για τα τελευταία σχεδόν έξι χρόνια χθες στη Νέα Υόρκη.

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει σταθερά τη διατήρηση στο τρέχον επίπεδο της παραγωγής του ΟΠΕΚ, με κίνδυνο την επιτάχυνση της πτώσης των τιμών του αργού (-50% από τον Ιούνιο).

Σε όλο τον κόσμο, πολλοί ηγέτες απέτισαν φόρο τιμής στον εκλιπόντα Αμπντάλα, κάποιοι αποχαιρέτισαν έναν "υπέρμαχο της ειρήνης", άλλοι έναν "υποστηρικτή του διαλόγου" μεταξύ των μουσουλμάνων και της Δύσης.

Αυτός που επίσημα βασίλευσε επί μια δεκαετία αλλά κρατούσε τα ηνία επί 20 χρόνια μετά το εγκεφαλικό που είχε υποστεί ο ετεροθαλής αδελφός του, Φαχντ, το 1995 άσκησε πολύ μεγάλη επιρροή στην πολιτική της Μέσης Ανατολής .

Ο Αμπντάλα υποστήριξε τον σημερινό πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι στην καταπολέμηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και είχε καθοριστικό ρόλο στην αντιπολίτευση στο συριακό καθεστώς, επιτρέποντας την εκπαίδευση από την Ουάσινγκτον ανταρτών στο έδαφός του.
Kαθεστώς που αδιαφορεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ωστόσο, απογοήτευσε τις προσδοκίες των μεταρρυθμιστών, κυρίως στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης ή της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, οι οποίες ακόμα δεν μπορούν να οδηγήσουν αυτοκίνητο.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ένα καθεστώς που "αδιαφορεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα" και κατηγόρησε τη Δύση ότι καλύπτει την πολιτική αυτή λόγω του βαρύτητας του πετρελαϊκού βασιλείου και της υποστήριξής του στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών.

Όταν ρωτήθηκε χθες για την τύχη του μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι που έχει καταδικαστεί σε 1.000 μαστιγώσεις για "προσβολή του Ισλάμ" στη χώρα αυτή, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι "η Γαλλία είναι προσηλωμένη στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και ότι ο ίδιος υπενθυμίζει "αυτές τις αρχές (...) παντού", όπου πηγαίνει.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήταν ένας από τους πρώτους που απέτισε φόρο τιμής σε έναν "πολύτιμο φίλο" και "ειλικρινή" ηγέτη, ενώ ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε "έναν σοφό πολιτικό".

Στη χώρα που γεννήθηκε το Ισλάμ το 622 και έχει τους δύο ιερότερους μουσουλμανικούς τόπους, της Μέκκας και της Μεδίνας, οι πολίτες εξέφρασαν τη λύπη τους για τον θάνατο του μονάρχη χωρίς να φανούν ανήσυχοι για το μέλλον του βασιλείου.


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου