Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Ποιός είναι ο νεκρός Έλληνας ναυτικός που σκότωσε η αεροπορία της Λιβύης



Της Ιωάννας Ηλιάδη

Ένα 24ωρο μετά τον βομβαρδισμό του πετρελαιοφόρου "Araevo" λύθηκε το μυστήριο για το ποιος βομβάρδισε το ελληνικών συμφερόντων πλοίο της Aegean Oil. Η Λιβυκή Αεροπορία, από λάθος εκτίμηση είναι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο αυτουργός του μακελειού που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας Έλληνας και ένας Ρουμάνος ναυτικοί και να τραυματιστούν άλλοι δυο.+ 



To Libya Observer δημοσίευσε φωτογραφία του 29χρονου Έλληνα ναυτικού που έχασε τη ζωή του από τον βομβαρδισμό.


Το Υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της εκλεγμένης κυβέρνησης της Λιβύης, καταδίκασε σήμερα την αεροπορική επιδρομή στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο ως ανεύθυνη πράξη. Το υπουργείο ανέφερε ότι το δεξαμενόπλοιο ήταν φορτωμένο με 13.000 τόνους πετρελαίου από το λιμάνι της Μπρέγκα με προορισμό τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Derna.


Εν τω μεταξύ, η National Oil Corporation της Λιβύης επιβεβαίωσε ότι την επίθεση έκανε η Λιβυή Αεροπορία, η οποία διοικείται από τον στρατηγό Khalifa. Τόνισε ωστόσο ότι είχαν ενημερωθεί για την άφιξη του ελληνικού δεξαμενόπλοιου και γνώριζαν το φορτίο του.

Οι αναφορές στα social media

Το πρώτο tweet για το περιστατικό στην αγγλική γλώσσα, μετέδωσε ο ανταποκριτής των Financial Times στη Μέση Ανατολή Borzou Daragahi, ο οποίος δημοσίευσε φωτογραφία με το φλεγόμενο πλοίο και χωρίς να αναφέρει όνομα ή εθνικότητα, έκανε λόγο για πλοίο με όπλα που βομβάρδισαν τα κυβερνητικά στρατεύματα του Tobruk.

Στο Facebook, δημοσίευσε φωτογραφίες η ηλεκτρονική εφημερίδα "The Libya Observer" κάνοντας λόγο για ελληνικό πλοίο που -σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους- μετέφερε πετρέλαιο για να ανεφοδιάσει τον σταθμό ενέργειας της πόλης Derna η οποία βρίσκεται χωρίς ηλεκτρισμό για αρκετές ημέρες. Η πόλη ελέγχεται από τους τζιχαντιστές και οι κυβερνητικές δυνάμεις την πολιορκούν από παντού για να την καταλάβουν.

Επικοινώνησα με τον The Libyan Observer ρωτώντας περισσότερες λεπτομέρειες και εάν υπήρξε κάποια ανακοίνωση επίσημη για το περιστατικό. Ωστόσο λόγω της τεταμένης κατάστασης στην περιοχή, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει λεπτομέρειες. Το μόνο που τόνισε είναι πως στην περιοχή αεροσκάφη διαθέτουν μόνο οι δυνάμεις του στρατηγού Khalifa Haftar, ο οποίος έχει εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στους τζιχαντιστές, αλλά και στην Τουρκία. + 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τουρκικές αερογραμμές ανέστειλαν σήμερα Δευτέρα τις πτήσεις τους προς τη Μισράτα στη δυτική Λιβύη, λόγω των αεροπορικών επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει οι αντι-ισλαμικές δυνάμεις της εκλεγμένης κυβέρνησης του Τομπρούκ. Οι μόνες δυνάμεις που διαθέτουν κάποια παλιά MIG στρατιωτικά αεροσκάφη είναι ακριβώς αυτές οι δυνάμεις και εικάζεται ότι αυτές είναι που βομβάρδισαν το ελληνικής πλοιοκτησίας σκάφος.+ 



Το BBC σε ανταπόκρισή του τη Δευτέρα το μεσημέρι επικαλείται δήλωση του στρατιωτικού εκπροσώπου του Λιβυκού στρατού, σύμφωνα με την οποία το πλοίο αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο πριν μπει σοτ λιμάνι της πόλης Derna. Σύμφωνα με αυτόν, το πλοίο επρόκειτο να δέσει σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Derna, αλλά αντ' αυτού πήρε πορεία προς τη στρατιωτική ζώνη.


Η αντίδραση του ΥΠΕΞ

Άνανδρη και απρόκλητη χαρακτήρισε την επίθεση το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και ζήτησε τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων.

"Η Ελληνική Κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τις λιβυκές Αρχές - παρά την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί - προκειμένου να καταστεί δυνατή η διαλεύκανση των συνθηκών του τραγικού συμβάντος, η ταυτοποίηση και τιμωρία των δραστών της επίθεσης και η καταβολή αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων", αναφέρει η ανακοίνωση.


Πηγή : onalert.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου