Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Δανία: Η Berlingske αναδημοσιεύει σκίτσα του Charlie παρά τη σφαγή στο Παρίσι


Στη σημερινή έντυπη έκδοση της Berlingske, η οποία ήταν διαθέσιμη χθες το βράδυ στην ηλεκτρονική της μορφή, η εφημερίδα αναδημοσιεύει πολλά παλαιότερα πρωτοσέλιδα του Charlie Hebdo

Να αψηφήσει τον εξτρεμισμό αποφάσισε η δανική εφημερίδα Berlingske, η οποία, αντίθετα με άλλα ΜΜΕ, αναδημοσίευσε σκίτσα με θέματα που αφορούν το Ισλάμ από το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής κάλυψης της αιματηρής επίθεσης στο Παρίσι με τους 12 νεκρούς.

Στη σημερινή (Πέμπτη) έντυπη έκδοση της Berlingske, η οποία ήταν διαθέσιμη χθες το βράδυ στην ηλεκτρονική της μορφή, η εφημερίδα αναδημοσιεύει πολλά παλαιότερα πρωτοσέλιδα του Charlie Hebdo, μεταξύ των οποίων ένα με τον προφήτη Μωάμεθ κι ένα άλλο σχετικό με το νόμο της σαρία.

Τα σκίτσα αυτά είχαν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από πολλούς μουσουλμάνους όταν δημοσιεύτηκαν αρχικά στην Charlie Hebdo και όπως φάνηκε από τα πλάνα της χθεσινής επίθεσης στα γραφεία του περιοδικού οι δράστες φώναζαν "εκδικηθήκαμε για τον προφήτη Μωάμεθ".


Η αρχισυντάκτρια της Berlingske Λίζμπεθ Κνούτσεν δήλωσε ότι η απόφαση της εφημερίδας να αναδημοσιεύσει τα σκίτσα δεν είναι κίνηση διαμαρτυρίας.

"Θα τα δημοσιεύσουμε ως απόδειξη για το τι είδος εφημερίδα ήταν αυτή που δέχτηκε αυτή τη φοβερή επίθεση", δήλωσε η Κνούτσεν στο πρακτορείο ειδήσεων BNB.

Ο αρχισυντάκτης της Corriere della Sera, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ιταλίας, δήλωσε χθες ότι και η εφημερίδα του θα αναδημοσιεύσει τα σκίτσα της Charlie Hebdo.

Το 2005, όταν μία άλλη δανική εφημερίδα, η Jyllands-Posten, δημοσίευσε 12 σκίτσα διαφόρων καλλιτεχνών, τα περισσότερα εκ των οποίων απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ, προκλήθηκε κύμα διαμαρτυρίας σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο που άφησε πίσω του τουλάχιστον 50 νεκρούς.
Ο δημοσιογραφικός οργανισμός JP/Politikens Hus, στον οποίο ανήκει η Jyllands-Posten, ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους του έπειτα από την χθεσινή επίθεση στο Παρίσι.


Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου