Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Τσακαλώτος στο BBC: Δεν αποπληρώνεται το χρέος-Αν φύγει η Ελλάδα, καταρρέει η ευρωζώνη




Τσακαλώτος στο BBC: Δεν αποπληρώνεται το χρέος-Αν φύγει η Ελλάδα, καταρρέει η ευρωζώνη
«Μη ρεαλιστική» χαρακτηρίζει την απαίτηση για αποπληρωμή στο 100% του υπέρογκου ελληνικού χρέους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αναμένεται να είναι μεταξύ των κεντρικών προσώπων του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι αν φύγει από το ευρώ η Ελλάδα, «η ευρωζώνη θα καταρρεύσει».

«Κανείς δεν πιστεύει ότι είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Δεν έχω συναντήσει ούτε έναν οικονομολόγο που βαθιά μέσα στην καρδιά του να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλο αυτό το χρέος. Δεν γίνεται» υποστηρίζει ο Ευ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο BBC, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δείξουν ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα είναι μια πολύ αστεία και πολύ επικίνδυνη Ευρώπη, με πολύ ισχυρές κεντρόφυγες πολιτικές δυνάμεις αν δείξουν ότι μετά από μια δημοκρατική ψηφοφορία δεν ενδιαφέρονται να συνομιλήσουν με τη νέα κυβέρνηση. Θα είναι σημάδι ότι αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να ενσωματώσει τις δημοκρατικές και κοινωνικές αλλαγές» σημειώνει ο Ευ. Τσακαλώτος, τονίζοντας πως αν η Ελλάδα αποτύχει και φύγει από την ευρωζώνη «θα καταρρεύσει η ευρωζώνη», ενώ προσθέτει:

«Είπαμε από την αρχή ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει, το ευρώ κινδυνεύει, αλλά δεν κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τις πολιτικές λιτότητας».

Γιατί δεν πανικοβλήθηκαν οι επενδυτές;
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τονίσει ότι επιθυμεί διαπραγμάτευση του πακέτου διάσωσης ύψους 240 δισ. ευρώ και όχι αντιπαράθεση με τους διεθνείς δανειστές για μια βιώσιμή λύση, σημειώνει το BBC, το οποίο συμπεριλαμβάνει στην συνέντευξη του Ευ. Τσακαλώτου μια σύντομη ανάλυση του οικονομικού συντάκτη Ρόμπερτ Πέστον, σε μια απόπειρα να αναλύσει την αντίδραση των αγορών μετά την νίκη ΣΥΡΙΖΑ.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερνε να κάνει μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, άλλα κόμματα που τάσσονται κατά της λιτότητας θα φανούν πιο αξιόπιστα στους ψηφοφόρους. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύγχανε στις συνομιλίες με Βρυξέλλες και Βερολίνο, και ερχόταν η τελική ρήξη με το ευρώ, οι επενδυτές, ίσως αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από χώρες της ευρωζώνης όπου οι εθνικιστές είναι σε άνοδο.

«Συνεπώς, αφού αυτά είναι τα δυο σενάρια, γιατί δεν έχουν πανικοβληθεί οι επενδυτές;Γιατί αναπήδησαν το ευρώ και οι χρηματαγορές;» διερωτάται ο Ρ. Πέστον και συμπληρώνει:

«Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι επενδυτές, πιστεύουν ότι η ευρωζώνη θα ήταν πιο ισχυρή χωρίς την Ελλάδα, αν δεν ακολουθήσει το δρόμο προς την έξοδο κάποια άλλη μεγάλη χώρα. Το πιο πιθανό είναι ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι θα επικρατήσει η λογική και το Βερολίνο θα αποδεχθεί μια διαγραφή του υπέρογκου ελληνικού».


Πηγή : 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου