Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Οι εκλογές έφεραν περιπέτειες στην Ελλάδα, Alpha Bank και Eurobank ζήτησαν έκτακτη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα


Οι αναλήψεις καταθέσεων και η απότομη αλλαγή στην ισοτιμία του ευρώ με το ελβετικό φράγκο ''κρύβονται'' πίσω από την προσφυγή των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ( ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι δύο ελληνικές τράπεζες, Alpha Bank και Eurobank, που προσέφυγαν στον ELA για να αντλήσουν ρευστότητα το έκαναν για τρεις κυρίως λόγους.

Ο ένας είναι οι εκροές καταθέσεων, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit.gr, έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, πως πολλές εκροές γίνονται από τους μικροκαταθέτες που έχουν καταθέσεις στο Ταμιευτήριο. Δηλαδή αποσύρουν καταθέσεις των 1.000 ως 5.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά οι μεγάλοι καταθέτες πολλές φορές πείθονται από τα τραπεζικά στελέχη να αποφύγουν, τουλάχιστον τώρα, την ανάληψη καταθέσεων.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ρευστότητα που έχει διατεθεί για την αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου από τις τράπεζες. Πάντως, στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως τα μισά έντοκα γραμμάτια της τελευταίας έκδοσης εντόκων γραμματίων τα κάλυψε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο τρίτος λόγος είναι η ξαφνική και μεγάλη ανατίμηση του ελβετικού φράγκου η οποία έπληξε κυρίως τις τράπεζες που είχαν δώσει πάρα πολλά δάνεια σε ελβετικό φράγκο και τώρα οι δανειστές τους ζήτησαν από τις δύο τράπεζες αυξημένες εγγυήσεις, τις οποίες δεν διέθεταν και αναγκάστηκαν να προσφύγουν στον έκτακτο μηχανισμού (τον λεγόμενο ELA) και να δανειστούν με 1,55% αντί 0,05%. Και αναγκάστηκαν να προσφύγουν στον ELA και όχι να δανειστούν από την κανονική οδό γιατί δεν έχουν άλλες εγγυήσεις που δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακριβώς αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει το πρόβλημα της έλλειψης ποιοτικών εγγυήσεων, που σημαίνει ότι στο μέλλον ο όποιος δανεισμός των δύο τραπεζών θα είναι πιο ακριβός, ενώ στην ίδια ανάγκη θα βρεθούν και οι άλλες δύο τράπεζες σε περίπτωση που συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων.

Όμως, για να γίνει αυτό θα χρειαστεί η άδεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφού τα ποσά που ζητούν είναι μεγάλα και ξεπερνούν το όριο μέχρι το οποίο αρκεί η εγγύηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε τις προειδοποιήσεις του κ. Στουρνάρα για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν οι τράπεζες εξαιτίας της προεκλογικής εκστρατείας, κατά την οποία τα κόμματα δεν φρόντισαν να στεγανοποιήσουν την οικονομία και πολύ περισσότερο το τραπεζικό σύστημα. Ανεβάζοντας στα ύψη το θερμόμετρο, δυστυχώς οι καταθέτες τρομάζουν και αποσύρουν καταθέσεις.

Θανάσης Λυρτσογιάννης



newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου