Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Τάκης Θεοδωρικάκος: Το 9,5% θα αποφασίσει τι θα ψηφίσει πάνω από την κάλπη


Σε πρωτοφανή επίπεδα ανέρχεται ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο πρόεδρο της εταιρείας GPO.

Από τα στοιχεία μέτρησης της GPO προκύπτει μεταξύ άλλων ότι έχει αρχίσει και υποχωρεί το κλίμα του φόβου για τους κινδύνους που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σύγκρουση με την Ευρωζώνη ενώ το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε 4%.

Καθώς μπαίνουμε στις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου, τα βασικά δεδομένα από τη μέτρηση της GPO είναι τα εξής:

1. Παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα το ποσοστό των ψηφοφόρων που δεν είναι καθόλου σίγουροι τι θα ψηφίσουν ή είναι τελείως αναποφάσιστοι. 9,5% θα αποφασίσει τι θα ψηφίσει πάνω από την κάλπη. Ο αριθμός αυτός είναι πρωτοφανής.

2. Το κλίμα του φόβου για τους κινδύνους που εμπεριέχει μια σύγκρουση με την Ευρωζώνη, υποχωρεί διαρκώς. Αυτό ακριβώς, λειτουργεί ενισχυτικά για την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η μειωμένη αίσθηση του φόβου, απελευθερώνει την ψήφο αντίθεσης στη σημερινή κυβέρνηση με βάση τα μεγάλα προβλήματα που βιώνει η κοινωνία.

3. Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτούς που έχουν αποφασίσει είναι σαφές και ξεκάθαρο, αυξημένο από την προηγούμενη μέτρηση της GPO και είναι στο 4%. Τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, οι άνεργοι, οι νέοι, οι εργαζόμενοι του δίνουν ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα. Στη ΝΔ δίνουν ισχύ περισσότερο τα μεσαία στρώματα, οι μεγαλύτερες ηλικίες, οι συνταξιούχοι και οι νοικοκυρές.

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνει να δείξει μια πιο μετριοπαθή και ρεαλιστική εικόνα, κυρίως μέσα από την παρουσία του Α. Τσίπρα, που είναι σε σταθερή άνοδο.  Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο Έλληνες πλέον κατατάσσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά και στο Κέντρο. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα  τις τελευταίες ημέρες να διεκδικήσει σοβαρό μερίδιο των αναποφάσιστων που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από το χώρο του Κέντρου και είναι συντηρητικοί ψηφοφόροι.

5. Ο κ. Α. Σαμαράς συνεχίζει να έχει ισχυρή εικόνα, αλλά πλέον στη σύγκριση με τον Α. Τσίπρα η διαφορά περιορίζεται στις 3 μονάδες.

6. Η μάχη της τρίτης θέσης συνεχίζεται κυρίως μεταξύ Ποταμιού, Χρυσής Αυγής, ενδεχομένως του ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως του ΚΚΕ, που πιέζεται σημαντικά σε αυτή τη φάση της προεκλογικής καμπάνιας. Το Ποτάμι έχει σημαντικές δυνατότητες, αλλά έχει και την πιο αβέβαιη ψήφο.

7. Οι ΑΝ.ΕΛ. αυτή τη στιγμή περνάνε το όριο εισόδου στη Βουλή. Καθώς εμφανίζονται ως δυνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση συνεργασίας, τεκμηριώνουν επιχείρημα ψήφου στον εκλογικό ανταγωνισμό.

Το ΚΙΔΗΣΟ επίσης διεκδικεί την είσοδο στη Βουλή με μικρότερες ως τώρα πιθανότητες.


Πηγή : newpost.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου