Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Στους δρόμους κατά της τρομοκρατίας 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία


Για συμμετοχή χωρίς προηγούμενο στην πορεία κάνει λόγο το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. «Είναι αδύνατη η καταμέτρηση του κόσμου» σημειώνει.

Για πρωτοφανή στα χρονικά συμμετοχή του γαλλικού λαού στις πορείες κατά της τρομοκρατίας σε ολόκληρη τη Γαλλία, που ξεπερνούν ακόμη και αυτές της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κάνουν λόγο πλέον οι αρχές, με το γαλλικό πρακτορείο να αναφέρει τουλάχιστον 3,7 εκατ. πολίτες που κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα.

Για συμμετοχή χωρίς προηγούμενο στην πορεία έκανε νωρίτερα λόγο το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. «Είναι αδύνατη η καταμέτρηση του κόσμου» σημείωνε. Σημειώνεται ότι το Σάββατο. διαδήλωσαν ακόμη 700.000 άνθρωποι.

Παραφωνία ήταν η στάση της μαροκινής αντιπροσωπείας. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου Σαλαχεντίν Μεζουάρ δεν έλαβε τελικά μέρος στην πορεία κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι, "εξαιτίας της παρουσίας βλάσφημων σκίτσων" του προφήτη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την μαροκινή πρεσβεία στο Παρίσι.

"Η μαροκινή αντιπροσωπεία εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Βασιλείου του Μαρόκου" στη Γαλλία, αλλά "δεν έλαβε μέρος στην πορεία που οργανώθηκε στο Παρίσι εξαιτίας της παρουσίας βλάσφημων σκίτσων του προφήτη", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πάντως ήταν πολλοί οι μουσουλμάνοι επίσημοι που συμμετείχαν στην πορεία κατά της τρομοκρατίας μετά τις αιματηρές επιθέσεις που έπληξαν τη Γαλλία.

«Φάρο της ελευθέριας για ολόκληρο τον κόσμο» χαρακτήρισε τη σημερινή (Κυριακή) μεγαλειώδη πορεία κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι ο Αντώνης Σαμαράς.



«Το Παρίσι είναι σήμερα το κέντρο του κόσμου» επισήμανε νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, απευθυνόμενος στους υπουργούς του που συγκεντρώθηκαν στο μέγαρο των Ηλυσίων πριν μεταβούν στην πορεία.

Επικεφαλής της πορείας τέθηκαν οι συγγενείς των 17 θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ ακολουθούν ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι  47 κρατών. Η ιστορική αυτή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με 5.500 αστυνομικούς στους δρόμους.

«Να κραδαίνετε τα στυλό σας» ή «Ελευθερία, ισότητα, σχεδιάζετε, γράφετε» είναι μερικά μόνο από τα συνθήματα που γράφουν τα πανό των διαδηλωτών που αποτίουν φόρο τιμής στα 17 θύματα των επιθέσεων που διέπραξαν οι 3 τζιχαντιστές αυτήν την εβδομάδα: στους 12 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην έφοδο εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό την Τετάρτη, στην αστυνομικό που έχασε την ζωή της σε μία επίθεση με πυροβολισμούς και στους 4 ομήρους που σκοτώθηκαν σε ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ την Παρασκευή.



«Η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε δημοσιογράφους. «Η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή από τον φόβο (…) και εμείς είμαστε όλοι εδώ μαζί για να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» επισήμανε ο Ρέντσι.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι «για πολλά ακόμα χρόνια θα είμαστε αντιμέτωποι» με την απειλή των τζιχαντιστών. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Βρετανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει την ίδια απειλή του «φανατικού εξτρεμισμού» που έπληξε τη Γαλλία αυτήν την εβδομάδα.

«Αυτή η απειλή υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια και πιστεύω ότι θα την αντιμετωπίζουμε για πολλά ακόμα χρόνια» τόνισε ο Κάμερον.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο, κόμματα, συνδικάτα, εβραϊκές, χριστιανικές, μουσουλμανικές θρησκευτικές ενώσεις, σύλλογοι, προσωπικότητες, απλοί πολίτες όλοι βρέθηκαν στους δρόμους. «Ποτέ δεν έχω ξαναδεί πορεία τέτοιας έκτασης, και ζω στο Παρίσι 14 χρόνια» σχολίαζε ένας Γάλλος.

Το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ένωσαν τη φωνή τους με τον Φρανσουά Ολάντ. Το ίδιο και ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε δύο μεγάλες πλατείες, της Δημοκρατίας και του Έθνους, στο ανατολικό Παρίσι, που απέχουν τρία χιλιόμετρα μεταξύ τους. Οκτώ αφρικανικοί πρόεδροι και οι σημαντικότεροι ευρωπαίοι ηγέτες όπως η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Μαριάνο Ραχόι, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα μετάσχουν επίσης.



Σημειώνεται ότι πηγή της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας ανακοίνωσε πως οι τέσσερις Εβραίοι θύματα του τζιχαντιστή Κουλιμπαλί κατά την επίθεση στο σούπερ μάρκετ κασέρ της Πορτ ντε Βενσέν θα ταφούν την Τρίτη στο Ισραήλ.

«Οι τέσσερις οικογένειες αποφάσισαν να ενταφιάσουν τους νεκρούς τους στο Ισραήλ. Οι τέσσερις κηδείες θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Τρίτης στο κοιμητήριο του Όρους των Ελαιών» στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε η ίδια πηγή.

«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανταποκρίθηκε στο αίτημα των οικογενειών των θυμάτων... και ζήτησε από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές να βοηθήσουν στον “επαναπατρισμό” των σορών στο Ισραήλ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ.

Στο μεταξύ, ο μακελάρης του εβραϊκού παντοπωλείου Αμεντί Κουλιμπαλί, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που στοίχισε την ζωή σε μία αστυνομικό την Πέμπτη σε προάστιο του Παρισιού εκ μέρους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα Κυριακή στο διαδίκτυο.


Πηγή : skai.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου