Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Η Moody's απειλεί με υποβάθμιση την ελληνική οικονομία - Μαύρες προβλέψεις εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας



Tην ώρα που όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αρχίζουν και μιλούν ξανά ανοιχτά για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θυμίζοντας εποχές του 2012, την ώρα που το Χρηματιστήριο κατακρημνίζεται ολοένα και περισσότερο και τα spreads έχουν φτάσει ξανά σε επικίνδυνα επίπεδα, έρχεται και ο οίκος αξιολόγησης Moody's να δώσει άλλο ένα χτύπημα.

Ο οίκος αξιολόγησης σε ανάλυσή του για την Ελλάδα με ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου ουσιαστικά απειλεί την ελληνική οικονομία με υποβάθμιση, αναφέροντας πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θεωρείται "credit negative".

To ενδεχόμενο να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με την Moody's θα δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2015, ενώ σημειώνει πως όλη αυτή η πολιτική αστάθεια θα παγώσει και πλήξει τις επενδύσεις, ενώ θα δημιουργηθεί πρόβλημα τόσο στην ρευστότητα όσο και στην επιπλέον χρηματοδότηση της χώρας.

Η Moody’s υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία 155 βουλευτλών και θεωρεί πολύ πιθανό η προεδρική εκλογή να φτάσει στην τρίτη ψηφοφορία, κάτι βέβαια που στην Ελλάδα θεωρείται βέβαιο. Επισημαίνει δε πως για να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας στο ανώτατο αξίωμα θα χρειαστούν άλλοι 25 βουλευτές, κάτι που σημαίνει πως εκτός από τους ανεξάρτητους, η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει ένα μέρος τόσο των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ όσο και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο οίκος υπενθυμίζει πως στις ευρωεκλογές το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το 26,6% των ψήφων, με τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί συγκεντρώνοντας 22,7%, σημειώνοντας πως σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές η συνέχεια του προγράμματος για την Ελλάδα είναι αβέβαιη, καθώς, όπως επισημαίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς εκφράζει την αντίθεσή του στην υλοποίηση των λεγόμενων προαπαιτούμενων και σε οποιαδήποτε μορφής μέτρων ή λιτότητας.

Φυσικά για την Moody's πρόβλημα ήδη υπάρχει για την Ελλάδα από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που είχε ως αποτέλεσμα τη δίμηνη παράταση του Μνημονίου και στη συνέχεια της προληπτικής πιστωτικής γραμμής στη χώρα.

Πηγή: Capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου