Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Τα καλάσνικοφ μίλησαν : Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών «γάζωσε» την ισραηλινή πρεσβεία


Τα δύο καλάσνικοφ που είχαν χρησιμοποιηθεί στην τρομοκρατική ενέργεια κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, χρησιμοποίησαν και τα ξημερώματα της Παρασκευής οι δράστες της επίθεσης στην πρεσβεία του Ισραήλ, στο Παλαιό Ψυχικό, επι της οδού Μαραθωνοδρόμων 1.

Αυτό προέκυψε από τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας που διενεργήθηκε στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, όπως γνωστοποιήθηκε το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για την επίθεση κατά του Γερμανού πρέσβη, που είχε σημειωθεί στις 30 Δεκεμβρίου του 2013, είχε αναλάβει η οργάνωση «ΟΛΑ» (Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών). Σε εκείνη την περίπτωση, οι δράστες ήταν τέσσερις, επέβαιναν σε δίκυκλα και πυροβόλησαν τουλάχιστον είκοσι φορές την καγκελόπορτα της κατοικίας, επι της οποίας βρέθηκαν καρφωμένες σφαίρες.

Όσον αφορά την σημερινή επίθεση, έπειτα από αυτοψία στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, περισυλλέγησαν 54 κάλυκες από καλάσνικοφ, διαμετρήματος 7,62 mm. Ο αριθμός των καλύκων υποδηλώνει αυτομάτως ότι οι δράστες έχουν αδειάσει δύο γεμιστήρες. Επειδή είναι σχεδόν απίθανο να άλλαξαν γεμιστήρα εν μέσω της επίθεσης, θεωρείται σχεδόν βεβαιο ότι έχουν χρησιμοποιηθεί δύο όπλα τύπου καλάσνικοφ.  Παράλληλα, το γεγονός ότι κάλυκες βρέθηκαν στη διασταύρωση της λεωφόρου Κηφισίας με την Οδό Σόχου, απέναντι απο το κτίριο της πρεσβείας, οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι οι δράστες πυροβόλησαν απο το ανερχόμενο ρεύμα της λεωφόρου.

Καταγράφονται επίσης σημάδια απο σφαίρες σε τοίχους και τζάμια της πρεσβείας, ενώ σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες ήταν πιθανότατα τέσσερις και επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο ύπου «βαν», με το οποίο και διέφυγαν.

Κικίλιας: «Κανείς δεν θα διαταράξει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ»

Μήνυμα προς τους δράστες της επίθεσης απηύθυνε νωρίτερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας. «Κανένας δεν θα διαταράξει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ» τόνισε ο υπουργός, φάνοντας λίγο πριν τις 11 το πρωί της Παρασκευής στο κτίριο της πρεσβείας επί της οδού Μαραθωνοδρόμων 1 στο Π. Ψυχικό.

 «Η Ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της διότι η μάχη για να υπάρχει σταθερότητα και ανάπτυξη είναι επίπονη και διαρκής και επιβάλλει από όλους μας σοβαρότητα και επαγρύπνηση. Είναι αδιαπραγμάτευτο το ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μία ασφαλής χώρα».

Απευθυνόμενος σε αυτούς, που όπως είπε, κλιμακώνουν τις προσπάθειες τους να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή, τόνισε: «Πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν το συντεταγμένο κράτος απέναντί τους».

Σε ερώτηση για το πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιείται επίθεση σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες πρεσβείες της Αθήνας, ο κ. Κικίλιας απάντησε πως «οι αστυνομικοί κάνουν με σοβαρότητα και σεβασμό τη δουλειά τους» και επανέλαβε ότι η ελληνική κοινωνία στέκεται απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κικίλιας είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συναντηθεί με τον ομόλογό του Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, καθώς επίσης με ανώτατους Αξιωματούχους και Επικεφαλής Υπηρεσιών Ασφαλείας.

Την επίθεση καταδίκασε με δήλωσή της η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Σοφία Βούλτεψη, η οποία ανέφερε:

«Κάθε τρομοκρατικό χτύπημα, χτυπά κατάστηθα τη Δημοκρατία, χτυπά κατάστηθα την ίδια τη χώρα. Η καταδίκη της τρομοκρατίας αποτελεί αυτονόητη πράξη υπεράσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος, αυτονόητη πράξη υπεράσπισης της πατρίδας μας. Η Κυβέρνηση δίνει με αποφασιστικότητα και αυτή τη μάχη, έως ότου σιγήσουν τα όπλα του τρόμου».

«Ο δίκαιος αγώνας των Παλαιστινίων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τέτοιες απαράδεκτες πράξεις, που βρίσκουν απέναντί τους τον ελληνικό λαό», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της, η πρεσβεία του Ισραήλ, με ανάρτησή της στο Twitter, εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και την ΕΛΑΣ στον χειρισμό της υπόθεσης».

Περίπου στη μία το μεσημέρι αποκαστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία των οχημάτων στον ανισόπεδο κόμβο Κηφισίας-Κατεχάκη.


Πηγή : Kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου