Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Σε φαύλο κύκλο η οικονομία με εκδόσεις εντόκων και παύση πληρωμών του Δημοσίου μέχρι τον Μάρτιο



To plan b στην οικονομία μέχρι και τον Μάρτιο που και τυπικά η χώρα ξεμένει από ρευστότητα, σύμφωνα άλλωστε με τις δηλώσεις από τη Βουλή του υπουργού κ. Γκ. Χαρδούβελη, προβλέπει και πάλι παύση πληρωμών των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του.
Το υπουργείο προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του, αφού ακόμα και αν δεν πάρει η Ελλάδα τις δόσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2015 πρέπει να πληρώσει σε λήξεις ομολόγων και αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων, 4,5 δισ ευρώ. Έτσι, σε μία πρώτη κίνηση, με στόχο την ενίσχυση του Δημοσίου ταμείου, με απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα, τα ταμιακά διαθέσιμα Υπουργείων, αποκεντρωμένων διευθύνσεων και ανεξάρτητων αρχών, ύψους 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, περνούν έως 30 Δεκεμβρίου από  468 τραπεζικούς λογαριασμούς στο λογαριασμό του κρατικού προϋπολογισμού.

Για να εξασφαλιστεί η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Δημοσιου, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και άλλες λύσεις, μεταξύ των οποίων ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέσω repos από τους φορείς του Δημοσίου. Με την διαδικασία αυτή, έχουν ήδη αντληθεί 9 δισ. ευρώ. Μεταξύ των λύσεων είναι και οι έκτακτες εκδόσεις 3μήνων και 6μήνων εντόκων γραμματίων, καθώς και η αξιοποίηση 3 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ. Η χρήση του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει γίνει και στο παρελθόν, προκειμένου να διασφαλιστεί η ταμιακή ρευστότητα του Δημοσίου. Ως έσχατη λύση εξετάζεται και η καθυστέρηση εξόφλησης των προμηθευτών του Δημοσίου, με στόχο την εξόφληση δανειακών αναγκών. Οι δανειακές ανάγκες της χώρας ξεκινούν από 520 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, φτάνουν τα 1,6 δισ. και τον Μάρτιο ανεβαίνουν στα 2,5 δισ.

Επίσης έως την 1η Μαρτίου, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αντικαταστήσουν ενέχυρα ύψους 35 δισ.ευρώ, από ομόλογα του νόμου Αλογοσκούφη, τα οποία δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά από την ΕΚΤ. Τον Ιούλιο, θα πρέπει να αποπληρωθούν 5,12 δισ., ενώ τoν Αύγουστο οι υποχρεώσεις φτάνουν τα 3,69 δισ. ευρώ.
Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά από την Τράπεζα της Ελλάδος που ήδη έχει πραγματοποιήσει την πρώτη σύσκεψη για την προετοιμασία της ενόψει καθυστέρησης της προγραμματισμένης συμφωνίας με την τρόικα.

Η ρευστότητα των τραπεζών έχει ήδη σημειώσει την πρώτη οριακή μείωση, όμως η επιβάρυνση με εκδόσεις εντόκων θα απορροφήσει 3-4 δις. επιπλέον όπως έχει τονίσει ο κ. Χαρδούβελης. Όλα δείχνουν ότι ένα πολιτικό κλίμα αβεβαιότητας ενισχύει τις προϋποθέσεις για διαταράξεις στην οικονομία, που με κάθε τρόπο πρέπει να αποφευχθούν.

Το μόνο βέβαιο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι ότι η πραγματική οικονομία εισέρχεται πλέον στη σκοτεινή περίοδο των περασμένων ετών, του 2012 και νωρίτερα, όταν ο ιδιωτικός τομέας κατέρρεε από την αδυναμία του Δημοσίου να φανεί συνεπές στις υποχρεώσεις του. Οι τράπεζες δεν έδιναν δάνεια, οι πληρωμές στους προμηθευτές των επιχειρήσεων γίνονταν με εγγυητικές πληρωμένες στο 100% της αξίας των εμπορευμάτων, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του ιδιωτικού τομέα άγγιζαν και τον ένα χρόνο και ο φαύλος κύκλος συνεχιζόταν…


Πηγή: reporter.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου